Saison Festival ~ Le Détour

Bier voor een festival

Bier voor een festival? Ja, dit bier werd namelijk speciaal gebrouwen voor BXLBeerFest. BXLBeerFest is een jaarlijks georganiseerd bierfestival dat plaatsvindt in het centrum van Brussel, op de terreinen van Tour & Taxis. Jaarlijks mocht het niet zijn dat Corona al 2 jaar de stokken in de wielen aan het steken is…. Soit, hopelijk in 2022 eindelijk die vierde editie!

Ieder jaar brengt het festival een aantal brouwerijen samen, een goede 60 stuks ongeveer, om een weekend te vullen met het best van het beste dat de artisanale bierwereld te bieden heeft. Speciaal voor het festival wordt er ook een selectie gemaakt van 6 brouwerijen die voor het festival een uniek bier brouwen of assembleren en dit wordt dan verkocht als het BXLBeerFest Beer Pack. Dit pak is een goede kennismaking met enkele brouwerijen en de spirit van het festival. Uiteraard dient dit pak ook ter financiële ondersteuning van het festival. (nota: ik ben zelf co-organisator 😉 )

Vandaar dus de naam ‘Saison Festival

Saison, een Belgische historiek

We hebben best enkele kenmerkend bierstijlen in ons klein landje. Stijlen en bieren die als voorbeeld dienen voor zovele brouwerijen en waarvan de hier gebrouwen bieren typerend zijn voor de desbetreffende stijl. De stijl ‘Saison’ is daar zeker één van en is momenteel een stijl die enorm populair is maar die zich ook perfect leent tot allerlei varianten. De historiek is wat verhuld in mist, zoals bij zoveel stijlen, en een mengelmoes van mond op mond overdracht, marketing en historische brouwrecepturen. Wat zeker is is dat de historiek van de stijl zich in België nestelt en een link heeft naar de boerderijen die de streek van Henegouwen rijks was. Of was het nu Luik?

Als we Saison als stijl bekijken dan hebben we een blond bier, droog van karakter met een gemiddelde bitterheid en een ABV tussen de 5 en 7%. De sterkte van een Saison is dat het heel droog is en goed uitgegist wat het een uitermate verfrissend en doordrinkbaar karakter geeft.

Brasserie Artisanale Le Détour

Deze jonge Franse brouwerij uit Montpellier laat zich niet vangen aan één stijl. Van Saisons tot Pale Ales, van Sours tot vette Stouts en tot vat gerijpte bieren. Het is een heel diverse brouwerij die kwalitatieve bieren op de markt brengt. De keuze om ze te selecteren voor BXLBeerFest lag voor de hand en normaal hadden we ze kunnen proeven op BXLBeerFest editie 2020 maar daar besliste Covid anders over natuurlijk. Ook de 2021 editie mocht niet zijn dus hopelijk kunnen we ze met de 2022 editie wel verwelkomen. Het is zeker een aanrader om deze brouwerij te komen proeven.

Voor het BXLBeerFest lieten ze zich inspireren door de klassieke Belgische bierstijlen en gaven er een Franse twist aan. Een klassieke, Belgisch geïnspireerde Saison gerijpt op Franse Chardonnay vaten dus. A bit of both worlds…

Proeven

Oog: Heel licht van kleur, lichtblond, geel en zo goed als glashelder. Stevig opbouwende schuimkraag, sneeuwwit, die al snel weer afbouwt maar nimmer verdwijnt.

Aroma: Fruitig parfum met toetsen van druif, peer, zoete lychee en viooltjes. Milde phenolische indruk, kruidnagel maar ook een zwoele kruidige toets met een vleugje frisheid. Foelie, eucalyptus. Geen explosie van aroma’s maar aangenaam geurend.

Mond: Laag Co2 gehalte, milde prikkel. Weinig textuur, wat dun mondgevoel maar wel heel doordrinkbaar. Heel mild zuurtje. Zachte bitterheid die wel even blijft hangen. Droge afdronk met de nadruk op graan.

Etiket: Fleurig. Opschrift ‘Diastaticus will prevail’ verwijzend naar de kracht van de Saison gist om aan de slag te kunnen gaan met complexere suikerketens en aldus een volledig uitgegist en droog bier op te leveren.

ABV: 6%, perfect in de Saison ‘range’ van 5 – 7%. Door het ietwat lichtere mondgevoel en de doordrinkbaarheid had ik het wat lager ingeschat, ergens tussen de 4 en 5%.

Een heel lekkere Saison zonder al te gek te doen. Het moet niet altijd nokvol ingrediënten zitten om een degelijk bier op te leveren. Deze Saison Festival is een uitermate verfrissend voorbeeld van de stijl.

Zorg er zeker voor dat je op de afspraak bent voor BXLBeerFest-2022 op 27 en 28 augustus 2022. Tickets zijn nu al beschikbaar via onze ticketing service –> https://www.eventbrite.be/e/bxlbeerfest-2022-tickets

Brasserie Le Détour will be there!

Santeï

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s