Brut Nature – Omer Vander Ghinste

Omer Vander Ghinste, een traditie van generatie op generatie

Brouwerij Omer Vander Ghinste, gelegen in Bellegem, West-Vlaanderen, is één van die klassieke familiebrouwerijen die het Belgische bierlandschap rijk is. De traditie die van vader op zoon wordt doorgegeven sinds 1892 heeft een kloeke brouwerij opgeleverd die alom tegenwoordig is. Ondernemerschap en liefde voor de stiel gaat van generatie op generatie, dit samen met de voornaam ‘Omer’ trouwens. Een fijn stukje familiegeschiedenis dat zich natuurlijk mooi laat neerschrijven in de reclamecampagnes. U weet wel, die fameuse glasramen met hun naam in…

Een klassiek brouwerij dus maar toch meegaand met de trends van vandaag. Het is niet dat de brouwerij onder een dikke laag stof en spinnenrag ligt. Grotere brouwerijen als Vander Ghinste zijn uiteraard meer bezig met marktpositie en -aandeel dan inpikken op iedere trend die vandaag de kop opsteekt. Marshmellows in een bier draaien dat zie ik ze niet meteen doen… Die meegaandheid met trends mag je dus best met een korreltje zout nemen want Brett bieren zijn natuurlijk al langer in opmars. Evenwel brengen ze met deze Brut Nature een forse concurrent op de markt. ‘Brut style’ zeggen ze zelfs, ‘Brett style’ zeg ik. Na het Omer bier en de Tripel Lefort boort Vander Ghinste een ander marktsegment aan; Brett-bieren met een luxetoets.

5 Hops ~5 Generations ~5 Years

5 maal gehopt, 5 generaties overbrugd, 5 jaar kwaliteit gegarandeerd.

5 hoppen want er zitten dus 5 hoppen in dit bier; 3 in de kook en 2 Belgische in dry-hopping. Neem daar nog de Brett gist bij en je weet meteen op wie den Omer zijn plekje aan het azen is… Ja, Orval, zij het in een iets vollere en uitgesprokenere versie! Orval is bij uitstek het bekendste Brett bier dat we hebben en de gelijkenissen zijn best treffend. Kleur, schuim, neus, mondgevoel, afdronk…. en natuurlijk het bewaarpotentieel. Het enige echt grote verschil is het formaat want deze Brut Nature wordt enkel in 75cl flessen gebotteld. De naam ‘Brut Nature’ met ondervermelding ‘Brut Style’ lijkt me dan weer een trucje van de marketing afdeling om het bier toch elders te catalogeren en ineens wat luxe te gaan lenen bij de champagnehuizen waar de terminologie ‘Brut Nature’ veel voorkomend is.

5 generaties want het is met de 5de generatie dat dit bier op de markt komt terwijl de 6de, ja, ook een Omer, al staat te trappelen om het roer over te nemen.

5 jaar want Brett bieren bewaren lang en goed. Vander Ghinste geeft dus een bewaarpotentieel mee van 5 jaar en daarmee dekken ze zich meteen ook wat in want mits goed bewaard kan dit bier veel langer mee volgens mij.

Proeven

Oog: Diep amber bruinig bier met roodkoperen toetsen. Niet helder, licht gesluierd. Forse beige schuimkraag bovenop. Stevige schuim opbouw en goede stevigheid, blijvend. Een fijne felle kleur die meteen aan een herfsttafereel doet denken.

Neus/aroma: Uitgesproken Brett neus met lichtjes wat paardendeken en beestenboel maar vooral leder, nat herfsbos, witte champignon, stal, florale en fruitige toetsen met een vleugje karamel en een fijn hoppig aroma met wat sinaas- en citrus toetsen. Zoete appeltjes. Alcohol mooi verweven. Geen off-geurtjes of het moet die licht animale toets zijn als je geen Brett fan bent, ook al is deze héél bescheiden.

Mond: Romige structuur. Milde en aangename zoetheid. Niet gortdroog, er hangen nog wat restsuikers rond die wat fluweligheid en plakkerigheid meegeven. Vermits er een Brett gist in zit zal het bier mettertijd nog wel wat droger worden. De bitterheid is mooi verweven, niet hard of te astringent, maar aangenaam present. Weinig zuren maar ook dat kan iets prominenter worden naarmate het bier nog een toets droger wordt. Droge afdronk, volle nasmaak die wel even blijft hangen. Aangenaam.

ABV: 7%

Etiket: Serigrafie opdruk met luxe uitstraling

Smaakt duidelijk naar meer deze Brut Nature. De fles wordt in een wat exclusiever segment geplaatst door zijn naam en luxe uitstraling en geprijsd rond de 8€. Niet onoverkomelijk, niet het goedkoopste ook niet maar bon, je krijgt er wat voor in retour. Het jaartal doet, gelukkig, vermoeden dat het een jaarlijkse terugkeren bier zal zijn. Éénmalig per jaar? Ah ja, om zo dat exclusieve karakter wat te stimuleren en de mensen te pushen om er wat opzij te leggen en misschien doe ik dat ook wel want dit is een heel lekker bier.

Santeï

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s