Billie’s Craft Beer Fest 2021

A mad friday in Antwerpen aan De Schelde

We hebben er even op moeten wachten… Nee, niet op Godot maar op de bierfestivals die terug met mondjesmaat plaats vinden. Althans voor nu want hoor ik daar weer een donderwolk met maatregelen rommelen in de verte?

Na een lange periode van in en uit lockdown kruipen, leven in bubbel, beperkingen en maatregelen die zo goed als ieder festival de nek om deden konden we weer even de bierige sfeer van een echt bierfestival opsnuiven; Billie’s Craft Beer Fest! Niet zomaar het eerste het beste festival trouwens want Billie’s is er in korte tijd in geslaagd van een ware referentie onder de festivals te worden. Het festival was reeds een tijdje uitverkocht, Billie’s werkt met een All-in formule en een beperkt aantal bezoekers per dag dus die tickets gaan steeds redelijk snel de deur uit. Door de uitgestelde editie van 2020, u weet wel Corona…, zaten veel liefhebbers ongetwijfelde te trappelen van ongeduld om hun eens te laten gaan…

Billie’s Craft Beer Fest, georganiseerd door Billie’s Bier Kafétaria en HopisHop, kon haar 4de editie vieren afgelopen weekend, op 12 en 13 november in de Waagnatie, net buiten het centrum van Antwerpen. Ik nam er een kijkje op vrijdag 12 november en zag dat het goed was.

Een wild enthousiaste meute beer geeks en liefhebbers deed er zich te goed aan de zotste en meest exotische bieren. Het lijkt wel alsof de brouwerijen naar Billie’s komen met enkel hun gekste creaties. In deze tijden van massale biergekte op Untappd en andere sites kan het inderdaad niet gek genoeg zijn. Een blauw bier met algen? Check! Een quadruple Cold IPA van 12%? Check! Een donkere Lambiek met ananas, banaan, vanille en cacao? Check! Een potige uit de kluiten gewassen 14% sterke motherf*cker van een stout, al dan niet rijkelijk aangevuld met adjuncts? Check! Een uppercut van een TDH Triple IPA? Check! Het leek wel alsof de brouwerijen opbod deden tegen elkaar en vochten om een plekje op de beergeek tribune. Gelukkig waren er ook wat subtielere bieren zoals de gebalanceerde brouwsels van het Brusselse Brasserie de la Mule en de immer lekkere lambiekbieren van Tilquin, 3Fonteinen en Oud Beersel. Ook de ciders van Aeblerov, de saisons en sours van Mikkeller Baghaven, de ‘eenvoud’ van een Thornbridge en ook de IPA’s van het Spaanse Peninsula blijven me bij.

Het was er bij momenten sterk drummen, 1.500 bezoekers per dag dat steek je niet zomaar ergens weg. Door de populariteit van sommige brouwerijen of specifiek enkele bieren werd de doorgang soms sterk belemmerd wat de gemoedelijkheid wat ten koste ging maar bon, dat ben ik… Ik heb graag wat plaats rondom mij. Als ik de alcohol adem van de persoon naast mij in mijn nek voel walmen, of er is een luidruchtige Nederlander die in mijn oor staat te toeteren dan heb ik het snel gehad. Gelukkig kon ik wat gaan schuilen bij mijn voormalige collega’s van Tilquin. Die hadden ook wat flessen onder de toonbank staan dus dat was ook handig meegenomen…

De organisatie mag opgelucht adem halen. Na een lange en moeilijke periode zal voor hen en vele andere deze Billie’s Craft Beer Fest editie 2021 een ware opluchting geweest zijn waar met de nodige nervositeit naartoe werd gewerkt. Buiten enkele kinken in de kabel leek het mij vlekkeloos te verlopen en bevestigen ze nogmaals de vaste waarde die ze reeds zijn.

Volgend jaar terug? Wees er maar zeker van! Maar eerst zien dat we ons eigen BXLBeerFest kunnen organiseren zonder dat Covid (allez, het is te zeggen de regering…) weer eens roet in het eten strooit.

Santeï!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s