Geuze brouwt men… niet!

Knap irritante, foute binnenkopper van een titel voor een artikel. Wat is je artikel waard als de titel al meteen een fout bevat? Niets? Is het irrelevant? Is het van geen belang als de rest van het artikel wel correct is? Soit…mij wekt het ergernis op.

‘Geuzebrouwer Frank Boon geeft fakkel door aan zijn zonen’

Artikel –> https://bit.ly/3BVipny

Niets mis met het artikel an sich. Frank Boon is een ware legende alsook het bedrijf Boon dat al sinds 1977 bestaat en prachtige lambikbieren op de markt brengt. Frank Boon is echter geen geuzebrouwer maar wel een fantastische geuzesteker en lambikbrouwer!

Voor eens en altijd, Geuze wordt gestoken, niet gebrouwen!

Lambik wordt gebrouwen, geuze wordt gestoken. Een beslag met een samenstelling van bleke gerstemout en ongemoute tarwe, ruwweg in een verhouding van 60 à 70% gerstemout en 30 à 40% ongemoute tarwe. Een ietwat ongewoon maïschschema waarbij het behoud van complexe suikers, lange dextrine ketens, van belang is voor de latere lange spontane vergisting met wilde gisten. Een koeling op koelschip met blootstelling aan de omgevingslucht bij een koude nacht (maar ook weer niet te koud…. rond de 5°C). Vergisting, rijping op houten tonnen of foeders en een lambik-seizoen later heeft men lambik dat men vanaf de leeftijd van 1 jaar al oud mag noemen. Vanaf dan kan je ook beginnen te steken met die lambik. Die jonge lambik zal mogelijk nog wat suikers bevatten en nog niet tot zijn volledige smaakontwikkeling gekomen zijn maar je kan er toch al iets mee… Een jonge ‘vibrant’ en springlevende geuze steken bijvoorbeeld. Of een samenstelling van 1, 2 en 3 jaar oude lambik maken om een Oude Geuze te bekomen, je weet wel die Gegarandeerde Traditionele Specialiteit, kortweg GTS.

Een geuze steekt men dus. Men stelt een geuze samen door een selectie te maken van lambik van verschillende leeftijden waarbij de jongste lambik gewoonlijk nog wat suikers aanlevert, deze te mengen en te laten hergisten op fles. Eens hergist op fles en dus sprankelend spreekt men van een geuze. Het moeten zelf geen lambiken zijn van verschillende leeftijd. Je kan perfect een geuze maken met enkel lambik van 1 of 2 jaar oud. Als je niet genoeg suikers over hebt in de gekozen lambik dan kan je nog wat liqueur de tirage toevoegen, een shotje suikerwater zeg maar, om het gewenste Co2 gehalte te bereiken in de fles. Enkel voor de beschermde benaming Oude Geuze zijn er wat regels te volgen aangaande leeftijd en ratio.

Niet te verwarren met de term ‘biersteker’ trouwens dat historisch gezien een gelijkaardig vak was, andermans bier op vat steken of blenden/mengen en verkopen, maar gaandeweg veranderde naar bierhandelaar of verkoper waarbij de term steker soms nog werd gebruikt.

Voilà, bij deze weet u het… Geuze brouwt men niet, geuze steekt men! En ik rep me snel naar Boon voor enkele flessen van die ‘Apogee’ oude geuze…

Het gaat de zonen Boon goed, er staat hun een mooie fijnzurige toekomst te wachten op de door Frank Boon gestoken funderingen.

Santeï!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s