Mussels in Brussels – Siphon Brewing

Mussels in Brussels werd exclusief gebrouwen voor de 3e editie van BXLBeerfest en is een van de 5 bieren uit het Limited BXL-bierpack. Het bier is een ode aan twee Belgische culinaire heerlijkheden: mosselen en bier. Deze imperial stout kenmerkt zich door de toevoeging van mosselen tijdens het brouwproces. Voor mij alvast het eerste bier dat ik degusteer waarin er mosselen verwerkt zijn, ik ben benieuwd!

SIPHON_BREWING_OFFICIAL_WEB

Siphon Brewing:
Brouwerij Siphon is opgericht in 2016, amper 1 jaar later werd Siphon door Ratebeer uitgeroepen tot beste nieuwe Belgische brouwer. Verantwoordelijk hiervoor zijn hoofdbrouwer Franklin Verdonck en Breandan Kearney. De brouwerij situeert zich in een gebouw dat ooit dienst deed als schapenstal, op het domein van het gelijknamige restaurant Siphon, te Damme. Siphon brouwt, bottelt en verpakt al hun bieren in deze herbestemde schapenstal. De brouwcapaciteit bedraagt op dit moment 500 liter per dag. Maandelijks resulteert dit in 5500 liter bier.

image-asset

Op amper 3 jaar tijd heeft Siphon een mooi gamma bier op de markt gezet. Enkele daarvan kunnen naar mijn mening doorgaan als stijlvoorbeelden. Hierbij denk ik aan Damme Nation, Cendre en Cassandra.
Een Belgische  IPA, black IPA en een oester stout. Hiernaast vinden we ook een triple met lavendel, een saison, een kölsch met Belgische invloeden, een vanille quadruple en meer. Verwacht zeker geen over de top gehopte bieren of bieren met artificiële smaken van Oreo-muffins. Siphon staat voor pure ingrediënten en pure smaken. Subtiel en goed gebalanceerd doordrinkbaar en niet vermoeiend. Voor bieren die gebrouwen worden met Europese hopsoorten kiest men steevast voor lokaal. Deze hoppen zijn afkomstig van De Plukker uit Poperinge, België.
Brouwer Franklin slaagt er in om met de beste ingrediënten een constant goede kwaliteit af te leveren. Voor vele brouwerijen en zeker voor nieuwe brouwerijen is het niet vanzelfsprekend om keer op keer perfecte batches te brouwen. Wanneer er door een brouwerij veel verschillende bierstijlen worden gebrouwen en deze ook nog eens allen beheerst worden, dan kan je wel stellen dat je met een uitstekende brouwerij te maken hebt. Dit is bij Siphon ook het geval.

Bieren van Siphon zijn makkelijk te spotten bij de bierhandel. Het labeldesign is strak, duidelijk en herkenbaar. Op het label vinden we de vermelding van ingrediënten alsook van smaak, aroma’s en uitzicht van het bier. De gebruikte hop en moutsoorten staan allen netjes vernoemd. Tot slot is elk bier voorzien van een korte tekst met betrekking tot de geschiedenis of de naam van het bier.

69410752_901111780250342_235223109555191808_n

Mussels in Brussels:
Dat Siphon goede bieren kan brouwen staat vast, maar een bier met mosselen wat voor effect heeft dat in de fles? Op het etiket van Mussels in Brussels valt er één ingrediënt op, Mosselen. Niet zomaar schelpen, maar mosselen in hun geheel werden toegevoegd tijdens het brouwen van dit bier. In tegenstelling tot een oesterstout waar men enkel de schelpen van de oester gebruikt ging men hier over tot het gebruik van schelp en vlees. De reden hiervoor is dat de schelpen van de mosselen te hard zijn en daardoor weinig smaak afgeven in tegenstelling tot de broze oesterschelpen. Hoog tijd om te degusteren en te proeven of de toevoeging van mosselen effectief merkbaar is, samen met een mosselpotje natuurlijk!

20190919_183104-01

Uitzicht: Diep zwarte body met een mokka kleurig romig schuim dat lang aanhoudt.

In de neus: Bij het ruiken aan het bier merk je direct de gebrande mout en chocolade toetsen.
Onderliggend is er koffie, cacao en een vleugje rook. Het geeft een licht lactische impressie. Wanneer je het bier ruikt na het proeven merk je duidelijk het mineralisch en ziltig effect van de mosselen.

In de mond: Een mix van gebrande mout, chocolade- en koffiearoma’s. De gebrande mout komt vanaf de eerste slok direct opzetten en heeft de bovenhand over de donkere chocolade. De mout en chocolade worden vervolgens overgoten met een tasje koffie. Op de achtergrond schuilen aroma’s van geroosterd brood, een handvol walnoten en een puntje drop. Het geheel wordt vakkundig afgewerkt met een snuifje zout en een vleugje rook.
De toevoeging van mosselen geeft het bier een subtiel ziltig aroma dat komt opzetten wanneer de aroma’s van mout, chocolade en koffie afnemen.
Ondanks het alcoholpercentage van 9% voelt Mussels in Brussels licht aan in de mond.
Het mondgevoel is romig, fluweelzacht en licht olieachtig met een lichte carbonatie. Deze stout kleeft op de binnenkant van de wangen, hierdoor kunnen de smaken zich nog even doorzetten. De gebrande bitterheid houdt vrij lang aan en overheerst het zoete in deze imperial stout. Het zoute breekt pas echt door in de afdronk en levert een subtiele ziltige impressie.
De gebrande bitterheid verandert tijdens de afdronk naar een zachte chocolade bitterheid, gemengd met de ziltige toets doet het zelfs een beetje denken aan licht gezouten donkere chocolade.

Wederom een geslaagd bier van Siphon. Mussels in Brussels kan zonder twijfel in het rijtje van de betere Belgische stouts. Spot je deze mossel in het wild aarzel dan niet en vang hem voor het te laat is.

Cheers,

Gery – BelgianTaster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s