Rot achter de gevel

There’s something rotting behind the curtains…

De craft beer sector heeft zich altijd al vooropgesteld als een sector die toegankelijk is voor iedereen, waar vooral mensen met een diepe passie voor een product, bier, hun ding konden doen. Een sector die staat voor gelijkheid, inclusiviteit, openheid en respect, ver van het starre patronale karakter van de ‘oud bloed’ brouw aristocratie. Een sector met mogelijkheden voor iedereen. Of toch niet?

Een recente post en story op Instagram van @RatMagnet (de vrouw achter dit profiel heet Brienne Allan en werkt als brouwer voor Notch Brewing te Salem-Massachusetts/USA) doet momenteel heel wat stof opwaaien en toont een minder fijne kant van die oh zo geliefde sector. Wat begon met een stille oproep om getuigenissen te delen van sexisme en misbruik binnen de sector leidde al snel tot een ellenlange lijst aan verontwaardigde slachtoffers ( meer dan 1.000 verschillende getuigenissen ondertussen) die hun verhaal doen, het ene al schrijnender als het andere. Getuigenissen van misplaatst macho gedrag, onderdrukking, denigreren van vrouwen, puur sexueel misbruik, zowel fysiek als verbaal en zelfs verkrachting. Frappant om te zien dat er namen tussen staan die je kent, reeds ontmoet hebt en van brouwerijen die toch heel wat naam en faam hebben. Dit toont aan dat achter die mooi opgepoetste regenbooggevel er heel wat rottigheid schuilt en dat seksisme en racisme meer voorkomt dan je denkt, dat het zelfs een ingebakken cultuur lijkt.

Het is trouwens niet een probleem dat zich enkel in Amerika voordoet getuige de reacties uit Europese landen als Denemarken en ja, ook België! Dat er in België een grote groep mensen is die met een vastgeroest idee in het hoofd het niet kan laten om giftige misogyne reacties rond te spuwen hebben we onlangs nog kunnen meemaken met een artikel van Sofie Vanrafelghem. Het artikel dat een vergelijking aanging van enkele pilsbieren werd wijd verspreid, ook in enkele bier discussie groepen op Facebook, maar oh wee, als je aan de Belg zijn pils raakt…. De commentaren en scheldwoorden van enkele heldhaftige toetsenbordridders en fauteuilsommeliers vlogen al snel richting Sofie. ‘Domme Koe‘, ‘wat kent zij nu van bier….‘, ‘bier is voor venten en Looza voor vrouwen‘, tot zelfs enkele fysieke bedreigingen. De grimmige onderbuik van bierdrinkend België, zo weggeplukt vanuit het commentaarblok onderaan de site van HLN. Kinderlijke reacties die heel pijnlijk aankomen, iedere keer weer. Ongeacht de olifantenhuid die je kweekt laten zulke reacties je niet koud. Het beperkt zich ook niet tot Jan Modaal (of Joe Sixpack in dit geval) die zich het recht toe eigent om vanuit zijn zetel seksistische commentaren te spuien, ook binnen de Belgische brouwwereld is er een onderliggende zweer die op springen staat, een machocultuur die zich onaantastbaar acht en dergelijke gevallen klasseert als onschuldig en ze weglacht. We hebben veel sterke vrouwelijke persoonlijkheden in onze sector maar deze is toch nog steeds dominant mannelijk. Handtastelijkheid, neerbuigend gedrag, seximse, misbruik…. ook de Belgische bierwereld ontsnapt er niet aan.

Terwijl ik dit schrijf zijn de eerste koppen al aan het rollen met onder meer een ontslag bij een Deense brouwerij, een welbekende Amerikaanse brouwer die terugtreedt uit het bestuur van zijn brouwerij en een aangekondigd ontslag van een regiovoorzitter van MBAA (Masters Brewers Association of the Americas) indien er geen verder onderzoek zou gebeuren naar de feiten. Gezien de ernst van sommige feiten verwacht ik mij aan nog heel wat ophef. More will follow…. en hopelijk zet het hier in België ook vrouwen aan om naar voor te stappen met hun getuigenissen over misbruik en neerbuigend gedrag.

Hopelijk is dit niet een zoveelste lichting van het deksel om de rottigheid even te tonen, wat loze beloftes te maken om het daarna terug stilletjes af te dekken. Iedereen verdient respect in de sector, iedereen verdient het om op een gelijke manier behandeld te worden, ongeacht gender, huidskleur, afkomst, leeftijd, sexuele voorkeur, geloof,…. Stil zijn is geen optie blijkt zo want de hoeveelste keer is dit al dat deze kwestie terug naar boven komt? Toedekken is het verder laten etteren…

Listen, Believe, Speak, Shut it down, stop it, stand up & be compassionate

Tijd dat de sector volwassen wordt en dat de mensen die zwijgen uit angst voor represailles of schade aan hun carrière opstaan, de vinger op de wonde leggen en er nog flink wat zout in wrijven. Tijd dat de sector zichzelf even op de korrel neemt. De genezing begint bij jezelf. Wegkijken of weglachen is geen optie meer! Als man kan je zeker een verschil maken, de post op Instagram van @GirlNamedJake is daar een mooi voorbeeld van;

https://www.instagram.com/girlnamedjake/?hl=en

Hierbij ook een oproep; mochten er vrouwen zijn die hun getuigenis kwijt willen over wat hun is overkomen mogen ze dat gerust hier doen, anoniem of niet anoniem, als reactie of via mail (cheers@belgianbeergeek.be) zodat deze kunnen gebundeld worden om deze aanklacht kracht bij te zetten.

Belgian Beer Geek ~ Kevin

Een gedachte over “Rot achter de gevel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s