Browar Twigg – Kraków

Op wandel in Kraków

Een paar weken geleden was ik aan het kuieren in Kraków waarbij ik uiteindelijk belandde in de Space Craft pub, één van de weinige craft bierbars in de stad die ik nog niet had bezocht. Toen ik het biermenu bestudeerde, viel mijn oog op Down to earth van Browar Twigg. Reden daarvoor was de bierstijl, want een English Mild Ale kom je echt niet vaak tegen, en al helemaal niet buiten de Britse eilanden. Ik bestelde er ééntje en genoot van de zoete moutigheid met subtiele toetsen van toffee en karamel. Net toen ik mijn tweede biertje bestelde, kwam een kerel naar de bar en sprak het personeel aan in het Engels. Hij droeg een t-shirt met het logo van Browar Twigg, dus moest wel op de één of andere manier met de brouwerij verbonden zijn. Hij heette David en we raakten aan de praat. Hij bleek de brouwer te zijn van de brouwerij die zijn familienaam Twigg draagt. We spraken maar kort, maar hij nodigde me uit om een kijkje te komen nemen in zijn brouwerij die aan de rand ligt van Nowa Huta, het voormalige industriële en, in de jaren ’90 bijzonder gevaarlijke, communistische meesterwerk van een wijk in het oosten van Krakau.

Poolse bierrevolutie

De tramrit van aan mijn appartement duurde maar een half uurtje om uit te komen aan een oud industrieterrein met tal van grijze, stoffige gebouwen. David had nog een paar mensen uitgenodigd voor een kleine rondleiding in zijn brouwerij en om te proeven van het brede aanbod aan bieren dat hij er brouwt. Hij vertelde ons wat meer over zijn achtergrond. Hij is afkomstig van Lincolnshire in Oost-Engeland, waar hij opgroeide op een boerderij. Hij ging astrofysica studeren en daar zie je nog enkele sporen van in zijn brouwactiviteiten. De namen die hij zijn bieren geeft, verwijzen vaak naar planeten, beroemde ruimteschepen of astronauten. Hij had enkele Poolse vrienden aan de universiteit en kwam dankzij hen af en toe naar Polen. Hoewel hij het hier erg naar zijn zin had, kwam hij toch tot de ontnuchterende conclusie dat er weinig tot geen degelijk bier te vinden was. In 2013 besliste hij dus maar een volledige brouwinstallatie vanuit Manchester naar Krakau te verschepen, om zelf zijn steentje bij te dragen aan de Poolse bierrevolutie. Een gewaagde zet waarvan hij nu de vruchten kan plukken. De zaken gaan zo goed, dat hij de vraag moeilijk kan bijhouden. Je kunt zijn bier permanent verkrijgen in een handvol cafés in Krakau en vaak stuurt hij ook een aantal vaten of kratten naar andere bieradresjes in Polen. Je kunt zijn bieren ook vinden in de hoofdstad van… Italië. David heeft een aantal brouwersvrienden in Rome en gezien er ginder een absolute craftbeer gekte heerst (althans volgens hem), is er ook vraag naar craft beer uit exotische plekken als Polen.

Britse nostalgie

David vertelde me ook dat hij een aantal ’flagship’-bieren heeft, waarvoor de vraag vrij constant is, zoals de heerlijke West Coast IPA Venus in Blue Jeans. Uiteindelijk verkiest hij te experimenteren en zou hij liever wat meer diversiteit in zijn biergamma brengen, zonder de vraag van de markt in zijn nek te voelen. Hij is een echte Engelsman en zou het liefst van al wat meer ’Real English Ales’ in de Poolse markt zetten, maar hij beseft dat dit geen sinecure is. Hoe dan ook brouwt hij af en toe een English Bitter of een Mild Ale, en in de nabije toekomst waagt hij zich waarschijnlijk aan een English Brown Ale. Hij rekent op een klein aantal bars in de stad met een duidelijk ’expat’-profiel, om deze bieren te schenken. Hij legt zijn vertrouwen in de nostalgische Britten die in Polen wonen om deze bieren te bestellen, of op de sporadische beergeek die uit nieuwsgierigheid zich aan iets nieuws waagt. Wel, zijn Mild Ale heeft me geweldig goed gesmaakt! Genoeg voorgeschiedenis, het bier dan. David was bijzonder gastvrij en liet het bier rijkelijk vloeien.

Piwa, piwa i piwa…

Hij vertelde ons over zijn vergevorderde aandoening, genaamd ’cenosillicafobie’ (de angst om een leeg glas te moeten zien). Ikzelf en de andere gasten werden dus lichtjes gedwongen gewoon een fles open te trekken van zodra de bodem terug zichtbaar werd… Van de zes verschillende bieren die we proefden, is mij toch vooral de Long Neck Beer by Moa bij gebleven. Hij brouwde dit bier voor het hamburgerrestaurant MoaBurger in het centrum van de stad. Het is een New Zealand Pale Ale, waarvoor hij ’Kiwi’-hop zoals Motueka of Rakau gebruikte. Het aroma was aangenaam hoppig en fruitig. In de smaak kwam de NZ hop mooi naar voor door de citrus toetsen, maar ook door een eerder ongewoon vleugje kokos. Door de matige bitterheid en lichte body was het geheel heerlijk verfrissend en juicy. De afdronk is vrij droog en heel aromatisch. Het bier drinkt makkelijk weg en heeft een mooie balans tussen bitterheid en aroma. Ik kan me voorstellen dat een lekker stevige burger hier ideaal bij zou passen.

Een tweede bier waar ik graag wat over uitweid, mochten we in ’avant-première’ proeven; Black Light Astronaut. Dit is een lichte, verfrissende Session IPA die David samen brouwde met de mannen van de Litouwse brouwerij Black Light Brewing. Dit bier met een lichte body drinkt makkelijk weg en is ook heel aromatisch met een heerlijk bitter hop profiel. Wat dan, naar mijn mening althans, weer minder typisch is dan bij veel andere session ales, was het wegblijven van de soort bitterheid die vaak lang blijft hangen en soms vrij agressief kan zijn. Dit was hier niet het geval, de balans zat echt helemaal goed. Bij deze Black Light Astronaut aten we een lekker stukje pizza, een geweldige combo. Ik kijk er al naar uit tot dit biertje terug te vinden is in rekken en op tapkranen in de stad. Na dit bezoek kunnen we concluderen dat David een brouwer is die zijn plaats heeft weten te veroveren in de Krakause bierwereld. Hij hoopt dat de markt iets ruimdenkender zal worden en dat de interesse voor echte Engelse ’ales’ groeit (hoop die ik met hem deel, eerlijk gezegd). Maar tot dat moment blijft hij gewoon verder lekkere biertjes brouwen die zijn naam dragen, en die hij dan gul en met trots kan schenken aan bezoekers die hij af en toe in zijn brouwerij zal ontvangen.

Twigg by night

Een dikke merci aan David voor de gastvrijheid, de rondleiding, het bier en de pizza. Ook dank aan de andere gasten, met wie ik een heel fijne namiddag mocht beleven. Wanneer ik nog eens een Twigg biertje tegenkom op café, dan twijfel ik niet meer!

Cheers!

Browar Twigg op Facebook –> https://www.facebook.com/browartwigg

De Engelstalige versie van dit artikel kan je vinden op Hops & Hikes
–> https://bit.ly/2TrVuz7

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s