Whack! – Brasserie No Science

Whack! is een imperial coffee oatmeal stout gebrouwen door het Brusselse Brasserie No Science !
Geen wetenschap, geen vooropleiding, enkel de pure passie voor smaak en het brouwen liggen aan de basis van deze brouwerij. De bieren van No Science zijn meestal stevig gehopt, licht en doordrinkbaar, doch smaakvol en gebalanceerd. No Science werd opgericht in 2016 door Maxime Dumay en Manuel Mengoni maar vandaag is Maxime de drijvende kracht achter deze Brusselse onderneming.

Als hobbybrouwer experimenteerde Maxime met ingrediënten en smaken zonder specifieke brouwersopleiding. Trial and error, steeds zoekend naar de juiste combinaties om een uniek bier te bekomen.
Geslaagde hobbybrouwsels resulteerden in vele succesvolle beer tastings. Door de toenemende vraag naar Maxim’s bieren werd brouwen op grotere schaal de volgende stap. Met een eerste brouwsel van 1400 liter overtuigde Maxim menig horeca-uitbater, deze eerste succesvolle ”grote” batch betekende het begin van No Science.
whack 4.jpg

Men koos ervoor om een eigen brouwerij op te richten, the hard way. Geen bierfirma, geen contractbrouwsels, maar hard werken aan een eigen brouwerij en eigen stijl. No Science brouwt experimentele bieren, weg van de Belgische standaard bieren. Denk aan IPA’s, porters, pale ale’s, stouts. No Science staat garant voor artisanale en smaakvolle kwaliteitsbieren. Met deze bieren drukt No Science hun eigen stempel op het Brusselse en ook Belgische bierlandschap.

De namen van de bieren vinden hun oorsprong in de elektronische muziek, je herkent er vast enkele van (of allemaal). De flessen zijn te herkennen aan het rock-metal artwork dat elk label siert.
No Science is gevestigd vlakbij Thurn & Taxis, waar tevens ‘En Stoemelings’ en ondertussen ook ‘Brasserie De La Senne’ gevestigd zijn. De buurt rondom Thurn & Taxis lijkt wel een bier hotspot. Laat dat nu ook net de plek zijn waar Whack! de eerste maal aan het grote publiek werd voorgesteld, op het BXL-Beerfest te Thurn & Taxis.

Whack! is een van de bieren uit het 2018 BXL-Beerpack, een pakket bieren exclusief gebrouwen voor BXL-Beerfest. Nu de 3e editie van het festival nadert is het hoog tijd deze Imperial stout te ontkronen en te proeven!

Whack! Imperial Coffee Oatmeal Stout – 9% ABV- gebrouwen in samenwerking met Mamé Noka Coffee Roasters.

20190311_182231-01.jpeg

Oog: Zwart, met een beige tot mokka kleurige schuimkraag. De kraag houdt medium tot lang stand. Het schuim is vol, romig en laat een mooie cling na in het glas.

Neus: De eerste aanzet is koffie op de voet gevolgd door gebrande mout, nootachtig (voornamelijk hazelnoot) en licht metallisch.

Mond: Koffie, gebrande mout en een vleugjes donkere chocolade vloeien de mond binnen. Een gebrande zachte bitterheid komt opzetten en blijft aanhouden tot in de nasmaak. De gebrande smaken worden ondersteund door licht fruitige aroma’s. Denk hierbij aan pruimen, rozijnen en zwarte bessen.
Het nootachtige uit de geur is wederom terug te vinden in het aroma en werkt het bier subtiel af.
Het aroma van koffie is continue aanwezig, afwisselend aangevuld met chocolade, fruit of hazelnoten, elke slok kwam er wel een andere aroma zij aan zij met de koffie. Dit is een geslaagd huwelijk van gebalanceerde zachte aroma’s, zonder extremen die gaan vermoeien.

Als een harmonieus geheel drinkt Whack! weg. Uit de geur en vanaf de eerste aanzet verwacht je een bittere stout, in de mond breekt echter het zoete door wat zorgt voor balans in het bier. Het lijkt wel alsof iemand een vleugje melk en wat suiker bij de koffie heeft gedaan.
Het gebruik van havermout is merkbaar en zorgt voor een zacht, bijna fluweel, romig gevoel in de mond. Ondanks de 9% alcohol voelt het bier licht en zeer doordrinkbaar. De afdronk is kort tot middellang en eindigt licht kruidig, zeer licht peperig.

Ik kijk uit naar meer bieren van Brasserie No Science, alsook naar het BXL-Beerfest, waar ik 2 jaar geleden voor het eerst mocht kennismaken met No Science. Het 2019 beerpack is inmiddels uitverkocht maar de kaarten nog niet. Zien we mekaar daar?

Proost!

Gery – BelgianTaster

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s