10 Apple Stout – Põhjala / To Øl

10 Apple Stout is een collaboration brew tussen Põhjala (Estland) en To Øl (Denemarken). Voor dit gemeenschappelijk brouwsel werden niet minder dan 5 appelsoorten uit Estland en 5 soorten uit Denemarken gebruikt. 10 appelsoorten in een brouwsel denk je dan, vandaar de naam 10 Apple Stout, maar dat zou te makkelijk zijn. Beide brouwerijen zijn gekend voor hun experimentele manieren van brouwen. Men besloot ook om naast de 10 appelsoorten, deze op nog eens 10 verschillende manieren toe te voegen.
20190213_225130-01

1: Houtskool van appelbomen werd toegevoegd aan het maischwater.
2: Pulp van appels werd toegevoegd tijdens het maischen.
3: 6 maanden oude, in hooi gefermenteerde, appels werden toegevoegd tijdens de kook (het hooi werd tevens gebruikt tijdens het filteren van het bier).
4: Toevoeging puree van 5 soorten Estlandse verse winter appels tijdens de kook.
5: 120 kilo gedroogde appelschijfjes werden gebruikt als dry-hopping.
6: Gedurende de vergisting werd er appelsap toegevoegd, dit kan zorgen voor een lichte indruk van gemengde gisting en zorgt voor een droger, doch fruitig karakter.
7: Vervolgens ondergaat het bier een rijping in Calvados vaten.
8: Voordat de vaten gevuld werden met bier werd er rook van appelhout toegevoegd aan de vaten.
9: Appelspijs van gerookte rode appels wordt toegevoegd aan de vaten.
10: Appelbloesems uit Estland worden gebruikt als extra dry-hopping, nadat het bier heeft gerijpt op vaten. Dit zorgt voor een kleine frisse finale appel toets.

Het resultaat is een barrel aged stout van 12% abv, een toevoeging aan Põhjala’s Cellar Series. Dit is een reeks vatgerijpte bieren waarvan elk bier gekenmerkt wordt door een uitzonderlijke combinatie van ingrediënten en een rijping op houten vaten heeft ondergaan.
In de winkelrekken kan deze reeks herkennen aan de mooi gewaxte kroonkurk. Mooi voor het oog, maar soms een kwelling om te openen.

20190213_233824-01

Details: 12% ABV, 35 IBU, hop: Magnun & Endeavour
Fles/Etiket: Herkenbare waxlaag rond kroonkurk. Cellar Series afdruk op het label. Label maakt vermelding van de gebruikte ingrediënten zoals dit de gewoonte is bij Põhjala.

Oog:  10 Apple Stout schenkt zwart met een mokka kleurige schuimkraag. Het schuim zakt snel in tot een fijne sluier die zeer lang aanwezig blijft. Er is geen enkel pareltje van CO2 te bespeuren, het bier laat een opvallend klevende rand achter in het glas.

Neus: Geroosterde mout, chocolade, gedroogd fruit, voornamelijk appel, rozijnen, een vleugje karamel en vanille, een hint van karamel. Onder dit alles schuilt er een zweem val alcohol. Niet onverwacht trouwens met 12% abv.

Mond: Vanaf de eerste aanzet proef je appel. Appels gehuld in chocolade, calvados, groene appel, rode appel het zit er allemaal in. Een combinatie van chocolade, geroosterde mout, rozijnen, eik en een vleugje vanille. Het doet me denken aan een pairing tussen calvados met een heerlijk stuk bittere chocolade, of een calvados praline van de betere chocolatier. Het gebruik van de calvados vaten voor de rijping van het bier heeft zijn sporen duidelijk nagelaten.

20190213_234904-02

De bitterheid van de gebruikte moutsoorten en hop vormt een mooi samenspel met het zoete. De ene slok komt het bittere op de voorgrond, de andere keer weer het zoete.
Ondanks het gebruik van gerookte mout blijft deze rooksmaak op de achtergrond, onderdrukt door het zoete van fruit. Het bier is middelmatig bitter en middelmatig tot hoog zoet. Het mondgevoel is middelmatig. De afdronk is lang en de alcohol is duidelijk merkbaar, het zoete breekt vooral door in de nasmaak.
Wanneer het bittere wegebt duikt er uit het niets terug een licht zoet appeltje op.
Zomaar, wanneer je het niet meer verwacht, nog een subtiel appeltje om mee af te sluiten. Gezond toch?!

Ik weet één ding! Te midden van het griepseizoen zit ik alvast goed voor 10 dagen want, one apple a day keeps the doctor away.

Proost!

Gery – BelgianTaster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s