L’Or du pré – Antidoot

DSC07692bis

A cure for bland industrial marketing only beer? Antidoot is the cure!

Doorheen het bos van etiketbieren, marketeers met een ‘passie’ voor bier, aspirerende one shot brewers die niet verder geraken dan een half uitvergist bier en industriëlen die niet meer weten van welk hout pijlen maken is het een verademing om een brouwerij als Antidoot te zien opduiken. Het woord passie wordt te pas en onpas naar je hoofd gesmeten wanneer iemand zijn project beschrijft maar bij de gebroeders Jacobs zijn het geen holle slogans, het vuur brandt hier echt. De interesse voor natuurlijke en spontane fermentatie all around bracht hen tot bij hun Antidoot project waarbij de lokale aanpak centraal staat.

Deze L’Or du Pré was onderdeel van hun eerste officiële release en het was kwestie van er snel bij te zijn want de interesse was groot. Het staat nu al vast dat de kleinschalige aanpak de vraag niet zal kunnen volgen. Hype? Opgeklopt? Zeker niet! Antidoot komt dan misschien wel op het juiste moment op de proppen, België loopt immers wat achter op de ‘nouvelle vague’ van lokaal geïnspireerde bieren en wilde vergisting, maar een hype is het niet. Antidoot is real!

Deze L’Or du Pré werd gebrouwen met lokaal geplukte paardenbloemen die werden toegevoegd tijdens het koelingsproces op het koelschip, een florale infusie op het koelschip, en vergist op houten vaten met toevoeging van hun eigen wilde huisgist.

DSC07682

Oog: Goudblond, licht wazig, fijne pareling. Witte schuimkraag bovenop met flinke opbouw maar die snel weer afbreekt tot een dunne sluier.

Neus: Floraal, niet overheersend, paardenbloemen. Lichte kruidnageltoets. Hoppig met lichte agrum toets. Citrus. Tarwe. Een elegant floraal aroma.

Mond/aroma: Een mild zurige aanzet als start bij de eerste slok, niet bijtend maar aangenaam ‘citrus’ sappig. Milde saturatie met fijn mondgevoel, niet mondvullend, licht en makkelijk drinkbaar. Een milde bitterheid steekt de kop op in de afdronk, houdt de zurigheid wat in toom. Droge finish. Verfrissend.

ABV: 6.6%

Etiket: Eenvoudig doch reeds duidelijk herkenbaar Antidoot. Het Antidoot logo in een gouden kleur, vermoedelijke verwijzend naar de kleur van de in het bier gebruikte paardenbloemen samen met een gedicht van de Amerikaanse dichter Walt Whitman;

Simple and fresh and fair from winter’s close emerging,
As if no artifice of fashion, business, politics, had ever been,
Forth from its sunny nook of shelter’d grass—innocent, golden, 
calm as the dawn,
The spring’s first dandelion shows its trustful face.

DSC07686

Een florale Saison die uitblinkt in zijn eenvoud, smakelijk doordrinkbaar en verfrissend, eenvoudig zonder complexiteit doch daarom niet minder interessant of lekker. De lokaal geplukte paardenbloemen, pissebloemen in de volksmond, brengen een fijn florale toets aan en versterken ook de bitterheid wat in de afdronk. Een mooie twist voor deze fijne Saison uit Kortenaken. Als men over Saison bieren praat haalt men dikwijls weer de vergelijking met de Saison Dupont boven als ‘oer’ Saison maar misschien leunt deze Saison met zijn milde zurigheid dichter aan tegen die ‘oer’ Saison. Ik weet anders wel welke ik verkies… Meer van dat aub!

Cheers

Kevin ~ Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s