Browar Pinta – EiksizdorG

Voor een mooi jobaanbod koos ik in mei vorig jaar het ruime sop richting Polen en ik ben heel blij dat Kevin me de kans geeft om via zijn website de Poolse craftbierwereld wat in de kijker te kunnen zetten. Dankzij het brede aanbod aan goede biercafés in mijn thuisstad Krakau heb ik zowel mijn dorst als mijn nieuwsgierigheid al goed weten te laven met lokale brouwsels van allerlei pluimage. Aangezien het Poolse microbrouwerijlandschap in België misschien minder bekend is, besloot ik te kiezen voor het bier EiksizdorG van Browar Pinta. Zowel de bierstijl als de brouwerij vertellen iets meer over de Poolse brouwtraditie en ook over de opkomst van de microbrouwerijen in het land.

sdr

Laat ons beginnen bij de brouwerij. Browar Pinta is één van die brouwerijen die aan de wieg stonden van wat men in Polen de ‘bierrevolutie’ (rewolucja piwna) noemt. Poolse hopheads gaan er zelfs prat op dat Browar Pinta deze ‘revolutie’ op 7 mei 2011 eigenhandig ontketende, toen ze hun gloednieuwe bier voorstelden op de 2e editie van het ‘Festival voor Lekker Bier’ in Wrocław. Atak chmielu (aanval van de hop) was de eerste IPA van Poolse makelij. De smaken en aroma’s van de Amerikaanse hopsoorten Citra, Cascade, Simcoe en Amarillo sloegen in als een bom en deden menig Poolse bierliefhebber een zucht van verlichting slaken. Eindelijk was er iets anders op de markt dan de eenheidsworst van grote bierconcerns als Żywiec of Okocim. Dit moment bleek een ware kentering, want sindsdien is er voor bierminnende Polen een tijd vóór en een tijd ná Atak chmielu. Browar Pinta kreeg dan ook een plaatsje in de geschiedenisboeken als de brouwerij die op de barricades ging staan voor beter en gevarieerder bier in Polen.

De stijl dan. EiksizdorG is een Grodziskie, één van de twee inheemse bierstijlen die Polen rijk is (naast de Baltic Porter). De naam ‘Grodziskie’ (ook wel ‘Grätzer’ genoemd) verwijst naar het plaatsje Grodzisk Wielkopolski, net buiten Poznań in West-Polen, waar het bier oorspronkelijk vandaan komt. De Grodziskie is één van die stijlen die een tijdje van het toneel verdween, maar een aantal jaren geleden, tijdens de ‘craftbierexplosie’, opnieuw leven werd ingeblazen dankzij de vereniging van Poolse thuisbrouwers. Het is een bijzonder licht, blond bier van hoge gisting en wordt volgens de traditie voor 100% gebrouwen met op eikenhout gerookte tarwemout. Met EiksizdorG doet ook Pinta deze traditie alle eer aan en bovendien gebruikten ze enkel Poolse Lubelski-hop, waardoor dit bier bijna onmogelijk meer Pools kan zijn. Maar genoeg context, tijd om de dorst te lessen.

dav

Uitzicht: bij het inschenken van het bier ontstaat een mooie, stevige, sneeuwwitte schuimkraag die pas na enkele slokken verdwijnt. Het bier heeft een heldere, bleke strokleur en bevat veel koolzuurgas. De vele bubbels en het bleke kleur tonen aan waarom deze stijl soms de ‘Poolse champagne’ genoemd wordt.

Geur: EiksizdorG heeft geen sterke, maar wel een heel aparte en bijzonder aangename geur. De gerookte tarwemout geeft het bier een mild rokerig aroma. De Lubelski-hop voegt daar een aangename kruidige toets aan toe. Verder is het aroma vrij fris en ‘clean’.

Smaak: de rokerigheid van de geur is ook aanwezig in de smaak en doet in beperkte mate denken aan gerookte ham. Verder is er ook een lichtkruidige en -grassige toets in het bier terug te vinden. De afdronk is aangenaam droog en prikkelend ‘crisp’ door het hoge koolzuurgehalte. In zijn geheel is het een lekker, verfrissend bier dat dankzij zijn lichte body, lage ABV van slechts 2,9% en subtiele smaakprofiel heel gemakkelijk doordrinkt.

sdr

EiksizdorG past ideaal bij lichte, gerookte delicatessen zoals gerookte worst, bij harde, gerijpte kazen zoals oude gouda, of bij lichte gegrilde gerechten zoals gegrilde vis. Het bier is vrij atypisch van smaak, wat het natuurlijk ook des te interessanter maakt. Er zijn ‘haters’ en er zijn ‘lovers’, maar hoe dan ook is het een op en top Poolse bierervaring.

Wie naar Krakau zou komen en meer van Pinta wil drinken, kan steeds terecht in hun gastropub ‘Viva la Pinta’ in het hart van de stad (Floriańska 13). Er stroomt altijd Pinta-bier uit de kranen en je kunt ook een hapje eten. Wie elders in Polen op zoek is naar de betere biercafés kan terecht op ontap.pl, waar je in realtime kunt zien wat er op welke plek uit de taps stroomt. Na zdrowie!

Pieterjan ~ Hops & Hikes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s