Tepache – Wild Beer

Bieren gebrouwen door brouwers wild van smaak, wild van gisten en wild van barrel aging. Je zou voor minder je brouwerij Wild Beer noemen. De brouwers van Wild Beer hebben één visie; creëren van aangename smaken, ongelimiteerd door richtlijnen of stijlen, met alles wat voorhanden is.
Men combineert verschillende brouw –en fermentatietechnieken met de meest uiteenlopende ingrediënten. De wilde huisgist is afkomstig uit een nabijgelegen appelplantage. De meeste ingrediënten voor hun bieren komen uit de nabije omgeving van de brouwerij, gelegen in Septon Mallet, in het zuidwesten van Engeland.

Wanneer je vluchtig door het assortiment van Wild Beer kijkt valt het direct op. Elk van hun bieren is een unieke en innovatieve combinatie van ingrediënten en smaken. Van peper tot zeewier, van dennenbomen tot champignons, van bosvruchten tot geplette espressobonen. Toegeven, het ene bier al meer geslaagd dan de andere.

Deze Tepache bijvoorbeeld, die ik reeds eerder dronk op het Tilquin English Beer Festival in 2018 en me toen maar matig kon bekoren. Tijdens het zonovergoten bierfestival deed Tepache mij denken aan een gesmolten ananas Calippo. Je kent ze wel, die zoete waterijsjes. Waterachtig mondgevoel, overmatig zoet en iets wat naar ananas moet smaken. Totdat enkele weken geleden deze fles in mijn biervizier kwam en ik besloot het er nogmaals op te wagen.
Het resultaat is opmerkelijk!

20190129_222442-01

Tepache is vernoemd naar een traditionele Mexicaanse drank. De drank wordt gemaakt door het laten fermenteren van de schil en schors van ananas. Het resultaat is een laag alcoholische en verfrissende drank. De drank wordt nog aangezoet met Piloncillo suiker of bruine suiker. Voor de creatie van dit bier heeft men dezelfde werkwijze toegepast.

Etiket:
De bieren van Wild Beer zijn omwille van het eenvoudige en duidelijke design zeer herkenbaar. Onder het leuke logo vinden we de smaken die terugkomen of de ingrediënten die men gebruikt heeft. Waar andere bieretiketten pronken met stijlbeschrijvingen als Triple IPA, Imperial Stout, Imperial Saison enz, pronkt Wild Beer met…ingrediënten. Leuk, origineel en handig.
Op de achterzijde volgt een korte beschrijving over het bier en de ingrediënten. Klaar en duidelijk.
Helaas vind ik nergens een botteldatum terug. Vermits Tepache een tijdelijk/seasonal bier is ga ik er vanuit dat dit bier ruim een jaar geleden gebotteld is en dus een jaartje op de fles heeft gerijpt. Deze rijping heeft het bier veel goed gedaan.

20190129_224029-01

Bier:
Oog: Tijdens het uitschenken van het wazige amberkleurige bier verschijnt een kleine licht beige schuimkraag. Deze zakt snel in maar een dun laagje schuim blijft aanwezig. Carbonatie is middelmatig aanwezig.

Neus: Een kruidige, licht fruitige en funky brettanomyces geur. De gebruikte kruidnagel en kaneel zijn zeer duidelijk merkbaar. Onderliggend breken er enkele fruittoetsen door, denk hierbij aan perzik en een vleugje gekarameliseerde ananas.

Mond: Reeds vanaf de eerste aanzet doet het bier me denken aan biscuit met ananas. Vreemde combinatie misschien, maar superlekker. De kruidigheid die erg aanwezig was in de geur verdwijnt in de mond op de achtergrond. Er rest slechts een vleugje kaneel en kruidnagel.
Het fruitige dat de ondertoon voerde in de neus treed nu op de voorgrond. De spotlight is gericht op perzik, abrikoos en veel gekarameliseerde ananas.
Tijdens het brouwen van het bier werd er gebruikt gemaakt van donkere Muscavado suiker om het lichtjes aan te zoeten, deze suiker is lichtbruin en draagt bij aan de impressie van karamel. Vandaar komt dus de gekarameliseerde ananas in de neus.
Onderliggend een notie van houtlagering. Eerlijk is eerlijk, nergens vind ik hierover iets terug, misschien komt deze impressie voort uit de gemengde vergisting.
Het bier start middelmatig zurig in de mond en eindigt met een middelmatige zoetheid in de afdronk. Het mondgevoel is zeer licht en dun.
De ananas blijft lichtjes hangen en zorgt voor een frisse toets in de vrij zoete en korte afdronk. Voor mij had dit bier wat langer mogen nasmaken.
Achja, reden te meer om nog een slokje te nemen!

ABV: 6%

Komt het door de rijping, is dit een nieuwe batch en heeft men het recept aangepast of is mijn smaak sinds het Tilquin English Beer Festival zo erg veranderd? Het blijft een raadsel. Wat vaststaat is dat dit een zeer verrassend bier is en menig bierliefhebber zal kunnen bekoren. Jou ook?

Schol!

Gery – BelgianTaster

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s