Lou Pepe Kriek ’12 – Brasserie Cantillon

Kriek, kriek, kriek….. Zo begon ooit de reclame van een niet nader genoemde brouwerij waarbij twee komieke volksfiguren de heerlijkheden van hun eigen gebrouwen kriek aanprezen. Een kriek waar wel te verstaan niet één kersje, kriekje of morel was ingegaan maar wel een mix van sappen, suikers, concentraten en smaakversterkers. Industriële rommel dus… Ah ja Jos!

Dat is bij deze Lou Pepe Kriek niet het geval! Voor de Lou Pepe Kriek wordt enkel gebruikt gemaakt van Schaarbeekse krieken en lambik. Puur natuur! De Schaarbeekse kriek is een kriek die haar naam dankt aan de regio waar ze veel voorkomt, althans vroeger; Schaarbeek. Met de vele brouwerijen die er vroeger waren in Brussel vonden de krieken een ruime afzetmarkt. Consolidatie van de brouwerijen, het verdwijnen van vele brouwerijen en de verdere verstedelijking van de stad Brussel en haar omgeving zorgden voor een sterke afname van het aantal Schaarbeekse kriekelaars. Zowat alle brouwerijen schakelden over op andere soorten krieken, dikwijls afkomstig uit het buitenland. Vandaag is er terug een bescheiden heropleving van de Schaarbeekse kriek en meer brouwerijen en stekers trachten terug deze unieke kriek te gebruiken als ingrediënt.

Recentelijk is er vanuit de lambikwereld een initiatief opgestart om de Schaarbeekse kriek terug te doen opleven. Gezamenlijk maar ook individueel hebben verschillende brouwers en stekers een project opgestart. Oud Beersel plantte een boomgaard aan en ook Cantillon en 3Fonteinen deden een gelijkaardige actie en staken een spade in de grond. Ook werd het project opgestart om Schaarbeekse kriekelaars te kunnen aanplanten als een soort struik om de oogst ervan te kunnen vergemakkelijken.

In deze Lou Pepe zitten dus enkel Schaarbeekse krieken en daarvan hangt ook onmiddellijk het aantal geproduceerde flessen af. Gezien de schrale opbrengst aan Schaarbeekse krieken de laatste jaren zat de oplage aan flessen gewoonlijk rond de 2.000 stuks. Niet genoeg om een release te doen dus worden de flessen enkel te koop aangeboden in de brouwerij voor consumptie ter plaatse of vind je ze terug op de menukaart van enkele restaurants.

De Schaarbeekse krieken, 300gr per liter lambik, macereren tussen de 2 à 3 maanden op 2 jaar oude lambiek waarna deze gebotteld wordt met toevoeging van een suikeroplossing voor de hergisting op fles. De sticker met jaartal die steeds op de Lou Pepe flessen staat verwijst naar het jaar waarin de lambik werd gebrouwen. Deze Lou Pepe Kriek met sticker 2012 bevat dus lambik die in 2012 werd gebrouwen en gebotteld in seizoen ’14-’15.

Oog: Robijnrood bier, semi doorschijnend, mooie rode schijn. Mooie pareling bij het uitschenken. Flinke licht roze kraag die snel weer afbouwt tot een dun laagje bovenop.

Neus: Krieken, krieken, krieken en…..krieken! Deze Lou Pepe heeft nog waar weinig van haar overvloedige kriekenaroma verloren hoewel ze reeds een drietal jaar op fles heeft gerijpt. De Lou Pepe Kriek heeft altijd een wat te overweldigend aroma wanneer ze net is uitgebracht, met de jaren wordt dit aroma wat milder maar blijft het goed aanwezig.  Zachte toetsen van vanille maar vooral amandelen, amandelpasta, frangipane en kaneel komen door. Karakter van de lambik is onderdanig aan de krieken maar dat kan mettertijd nog veranderen.

Mond/Aroma: Ietwat scherp zurig in aanzet, flinke zure kick maar zwakt af naar een mooie rond mondgevoel. Fruitig tot heel fruitig. Krieken en wat zoet fruit in nasmaak, kriekentaart. Droge afdronk met best wat wrangheid, niet te veel doch zacht aanwezig.

ABV: 5%

Etiket: Een schilderij met Brussels tafereel, manneken pis incluis.

Weetje: de naam Lou Pepe verwijst naar de pater familias van de Cantillon-Van Roy familie; Jean-Pierre Van Roy. De benaming Lou Pepe is een populaire koosnaam voor een grootvader in het zuiden van Frankrijk en ook de naam die Jean Pierre’s kleinkinderen hem toekenden.

Pairing?;

  • Ballekes met kriekskes. Zorg voor wat zurigheid in de gewoonlijk redelijk zoet smakende kriekengarnituur
  • Stoverij van varkenswangen, eventueel met een goed kriekenbier in de saus maar ook zonder kriek in de saus staat deze Lou Pepe zijn mannetje naast een rijk smakende stoverij. En giet aub geen Lou Pepe in de saus…. of je moet er een ruime voorraad van hebben staan
  • Wild. Wanneer het seizoen daar is mogen de patrijsjes, herten- of everzwijnfilets of hazenrugjes gerust op tafel komen met een glas Lou Pepe ernaast. Beperk de zware sauzen tot een plasje of streepje hier en daar
  • Fazant sauce fine Champagne. Filet en bout van fazant in een met Cognac verrijkte roomsaus. Een geweldige combinatie met een kriek of oude kriek erbij.
  • Fricassee van bospaddestoelen afgewerkt met wat bieslook en rode wijnazijn
  • F#ck it all….ga gewoon naar de bakker voor een kriekentaart en een frangipane. Open een flesje Lou Pepe en geniet van een fijne doch licht decadente zondag.

Toegegeven, niet meteen de makkelijkste fles om te vinden. Bij Cantillon is het eerder uitzonderlijk geworden dat deze nog in de reguliere verkoop gaat. Ik denk dat deze ’12 jaargang de laatste was die in de reguliere verkoop ging en op de zwarte markt schieten de prijzen sputnik gewijs tot voorbij de stratosfeer. Toch is het voor mij één van de beste kriekenbieren op de markt en is het telkens weer een genot als ik een flesje kan proeven bij Cantillon want daar staat hij gewoonlijk wel op het menu aan een zachte prijs.

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s