Billie’s Craft Beer Fest 2017

‘Come loose your dogs upon me’ – Nick Cave

Ja, ja…. ruim na datum alsnog een verslag van die eerste editie. Mea culpa! De nakende tweede editie is alsnog een goed moment om mijn verslag uit te brengen van de eerste editie van Billie’s Craft Beer Fest, al is het maar om u ervan te verzekeren dat dit een topfestival is. Dus, met de leuze ‘beter laat dan nooit….’ in gedachten;

SAMSUNG CSC

Een hond die een festival organiseert, straf… Kan enkel in Antwerpen gebeuren want een bar heeft die hond -die kwispelend naar je toe komt gelopen onder het roepen van de naam Billie- al; Billie’s Bier Kafétaria.  Het zijn dan ook onder meer de mensen achter deze bar en diverse actoren uit de Antwerpse craft beer wereld die aan de basis liggen van dit fijne festival dat zich reeds ruim op voorhand aankondigde als legendarisch. Het promo team van Billie leverde alleszins flink werk en de maanden het festival voorafgaand waren zowat gedomineerd door nieuws over het festival.

20171203_171210

All in…

Met een voor België eerder uniek systeem bepaalde Billie’s Craft Beer Fest meteen de algemene teneur; All in of niksken. Voor een prijs van 65€ per dag, 120€voor een combiticket voor beide dagen, kon je namelijk naar hartenlust proeven van alle festivalbieren die er geschonken werden en dat waren er best wel wat. Deze all-in formule is echter iets wat we in België niet echt gewoon zijn. Gewoonlijk betalen we een vast bedrag dat recht geeft op toegang tot het festival, een festivalglas en een handvol jetons waarmee je je glas kan laten vullen. Eens die jetons op zijn koop je er terug bij en so on…. Deze zogenaamde session festivals naar voorbeeld van onder meer Mikkeller’s Craft Beer Celebration geven de indruk nogal beer geek gericht te zijn. Wat bij een eerste indruk een hoge prijs lijkt, prijs van bier blijft een gevoelig item in België, is het echter niet. Ik ga niet te diep in detail, ik zit tenslotte zelf in de organisatie van een groot bierfestival – www.BXLBeerFest.com, maar de kostenstructuur ligt net iets anders dan bij de meeste bierfestivals, lees hoger. Bieren die vanuit het buitenland komen zijn vanwege onder meer duur transport en lokale marktsituaties veelal een pak hoger in aankoop. Omdat ook hier de organisatie niet wenst te gaan voor een pay-to-serve scenario, de aanwezige brouwerijen worden net als bij BXLBeerFest uitgenodigd door de organisatie, zet deze hogere prijs zich ook door in de jetons of toegangsprijs. Met de bieren die beschikbaar zijn op dit festival zit je met 65€ betrekkelijk goed. Ter vergelijking, bij Mikkeller betaal je dit voor een halve sessie. Een volledige dag kost je daar een 120-130€…  Soit, different approach, same result; zoveel mogelijk mensen laten genieten van bieren die je anders nooit zal proeven, zoveel mogelijk mensen laten snoepen van een biercultuur waarvan ze misschien maar het bovenste laagje kennen…

SAMSUNG CSC

Om het eerder conservatieve Belgische publiek te overtuigen met deze all-in aanpak zal er echter nog veel water naar de Schelde moeten vloeien vrees ik. Gelukkig bestaat er ook zoiets als biertoerisme tegenwoordig en zijn veel buitenlandse bierliefhebbers bereid om de extra kilometers af te leggen voor een buitengewoon festival.

Biertjes aan de Schelde

20171203_210241

De locatie van het festival, aan de rand van de Oosterschelde, in een loods net buiten het havengebied, biedt een ietwat desolate, industriële indruk wanneer we arriveren. Het is begin December, de hemel toont grijs en somber en een gure wind slaat ons om de oren. Het is even zoeken naar de ingang want we belanden aan de verkeerde kant van het gebouw. Die bus 17 die ons normaal tot vlak voor de deur moest brengen stopte namelijk een pak vroeger dan voorzien zijn traject. Niet geklaagd echter, eens binnen zaten we goed. Een gezellige aankleding, gedomineerd door de rode schijn van enkele spots, de brouwers allemaal centraal en overzichtelijk gepositioneerd met rondom ruim plek om te zitten, food trucks buiten (weliswaar ietwat krap op elkaar geplaatst), caféspelen in de hoek, een shop in de andere hoek en tattoos in nog een andere hoek.

20171203_165349

20171203_160626

De aanwezige brouwerijen zijn van het straffere kaliber, prominente nationale en internationale spelers die voor het grote publiek misschien niet altijd even bekend zijn maar in de scene menig bierhartje een slag of twee doen overslaan; Cascade Brewing, Verdant, Totem, Voodoo, Founders, Haandbryggeriet, Laugar, Lervig, NØgne, Siren, Stone, Sori, Warpigs, Fourpure,….. en nog zo een 35 andere namen. De bieren worden netjes getapt en geserveerd in kleine, bolle degustatieglaasjes. Per degustatie heb je zo een 8 à 10 cl bier. De sfeer is gemoedelijk, niet druk en er zijn nergens wachtrijen. Enkel bij de aankondiging van enkele ‘specialere’ bieren is er plots wat opwinding her en der en vormt er zich een lijn met ongeduldig hun proefglaasje vast klemmende beer geeks… Het is soms onvermijdelijk maar ik ben geen fan van wachtrijen om een bier te proeven en met de namen die er dit jaar zijn aangekondigd voor de tweede editie van Billie’s Craft Beer Fest verwacht ik mij er nog meer aan.

De bieren waren top, de ambiance was top, het festival was top. Persoonlijke favorietjes voor mij; Verdant, Nøgne Ø, Warpigs, Haandbryggeriet, Voodoo, Tempel… maar de kwaliteit was zowat overal top!

20171203_202113

En wie deed er op het einde van de dag nog zijn intrede…. Billie! Hier op de foto met zijn trouwe dienaar Stéfan Cauwenbergs van Billie’s Bier Kafetaria.

Billie’s Craft Beer Fest 2018 –> 30/11 + 01/12/2018

Alle lof aan Billie en de zijnen, dit was een prima eerste editie. Schijnbaar vlekkeloos verlopen en garant voor twee dagen vollenbak plezier al hoorde ik dat de opkomst wat magertjes was. De tweede editie belooft van hetzelfde meer te worden. Dit jaar schuift het festival wat op en beginnen ze reeds op vrijdag. Een risico maar zondag is meestal een moeilijke dag voor een bierfestival, dat merken we met BXLBeerFest ook. Door de opening te verplaatsen naar vrijdag kunnen de liefhebbers hun weekend wat vroeger beginnen en op zondag recupereren. Wat de brouwerijen betreft heeft Billie weer flink zijn best gedaan. Met namen als Verdant, The Alchemist, Other Half, Gueuzerie Tilquin (Viva Tilquin!), Sori, Northern Monk, Cloudwater, Amager, Popihn en meer trekt die hond een mooi blik craft beer geweld open. Enkel Beaveken ontsiert wat de affiche vanwege de recente overname door Heineken (ja, ja…participatie but we’ll talk again in a couple of years) maar dat is dan weer een persoonlijke mening.

20171203_193717

SAMSUNG CSC

Hop naar editie 2018! Het is fijn om te zien hoe bierfestivals ook in België eindelijk eens een upgrade doen en weggaan van de zielloze sporthallen en feestzalen ten lande. Ook met ons eigen BXLBeerFest willen we meer zijn dan een ‘gewoon’ bierfestival en net als Billie steken we onze nek uit om net dat ietsje meer te doen. Hoedje af voor Billie want we weten ook hoeveel inzet het vraagt, aan arbeid maar ook financieel. Trouwens, de derde editie van BXLBeerFest staat in de steigers –> 24 & 25/08/2019, Tour&Taxi-Brussel. De tickets zullen weldra beschikbaar zijn. Namen van deelnemende brouwerijen kan ik nog niet meegeven, daarvoor is het nog wat te vroeg, maar verwacht je aan straf kaliber. Hou de –> BXLBeerFest Facebook pagina <– in het oog voor de snelste updates.

See you at Billie’s!

Tickets voor Billie’s Craft Beer Fest –> https://bit.ly/2RTb9mA

Santeï

Belgian Beer Geek

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

20171203_164906

SAMSUNG CSC

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s