Double Roast Keen Coffee – De Moersleutel

DSC06212

Tasje koffie?

Het is tegenwoordig bon ton om koffie te gebruiken in de mix van ingrediënten voor een bier. Helemaal vergezocht is dat natuurlijk niet want sommige stijlen laten zich makkelijk associëren met koffie. Porter, Stout, Imperial Stout, Smoked Porter, Dry Stout, Sweet Stout,… het zijn allemaal stijlen waar donkere mout wordt toegevoegd aan de samenstelling van het graanbeslag. Deze donkere mout die een zeker graad van geroosterdheid meekreeg tijdens het eesten en roosteren van de granen bevat op zich al toetsen die verwijzen naar koffie, in intensiteit variërend van slappe koffie tot stevige espresso. Past dus als een speculoosje bij een tas koffie. Tegenwoordig wordt er zelf geëxperimenteerd met andere stijlen zoals IPA en Pale Ale waarbij de koffie dikwijls een ‘aardse’ touch toevoegt aan het hoppige profiel. Speciaal doch niet altijd geslaagd. Bij uitstek blijft een Stout of Porter de beste keuze voor een toevoeging van koffie. Hier betreft het een Imperial Porter. Porter, Imperial Porter, Stout, Imperial Stout… bomen en veel bos.

Double Roast

Het Nederlandse De Moersleutel dat sinds 2016 aan de weg timmert is een collectief project van de familie Zomerdijk; vader, moeder en de vier zonen. Ze staan inmiddels vooral bekend om hun potige porters en stouts in allerhande versies. Deze ‘Double Roast’ is een met vers gebrande koffiebonen van de Nederlandse koffiebrander Keen gebrouwen Imperial Porter. Een potige Porter dus van 10% ABV. De gebruikte koffie is van Braziliaanse afkomst; Yellow Catuaí, 100% Arabica, van de Jaguara plantage en voortkomend uit directe trade met de Braziliaanse koffieboer.

DSC06210

Oog: Diep donkerbruin, zwart met licht robijnrode schijn wanneer tegen het licht gehouden. Niet pikzwart. Ferme mokka gekleurde kraag bovenop die snel afbouwt tot een dun ringetje bovenop. Lichte kleverigheid tegen het glas.

Neus: Tasje koffie iemand? Volop koffie in de neus. Stevig dubbele espresso aroma. Vers gebrande koffiebonen. Ook een ietwat ‘groene’ toets, vegetaal, van rauwe koffiebonen. Vanille , cacao en een vleugje melk. Cassonade suiker.

Mond/Aroma: Vrij zachte aanzet, zoet. Medium body. Fluwelig niet stroperig, mondgevoel. Lage Co2 prikkel, nauwelijks merkbaar. Smaak accentueert verder op vers gebrande koffie, straffe espresso met toetsen van vanille en cassonade. Afdronk is zoeterig maar wordt vrij snel afgesneden door een sterke koffiebitterheid die heel lang blijft hangen samen met wat tabak-achtige pittigheid. Nasmaak is koffie, koffie, koffie! Hint van alcohol, verwarmend.

ABV: 10%, potig maar mooi verweven

Etiket: Blik met kleef etiket. Type koffie dat gebruikt werd staat aangegeven; Yellow Catuaí, 100% Arabica van bij de Nederlandse koffiebrander Kee

Melk noch suiker. Zwart graag!

Pairing?;

  • Een flinke met chocolade overladen brownie
  • Moelleux
  • Pecan cake
  • Tiramisu

Stevig bakje koffie. Lekker, heel lekker zelfs wat mij betreft. De niet koffieliefhebbers onthouden zich best, dit is echt geen slappe koffie. De toevoeging van de koffie heeft hier een mooie extra toets aangebracht aan het bier en versterkt de geroosterde mout-koffie connectie van in het aroma tot ver voorbij de afdronk. Koffie in meerdere lagen! Perfect tasje koffie. Een koekje erbij is gepermitteerd!

Cheers

Kevin ~ Belgian Beer Geek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s