Gouden Carolus Indulgence ‘Hopscure’ ~ Het Anker

44702844_282447842376265_8344622183359709184_n

Het bier Gouden Carolus is bij de meeste bierliefhebbers wel gekend. Dit bier komt in verschillende versies gaande van de twee meest bekende; de bruine Classic en de blonde Tripel , tot de amberkleurige Ambrio en de mild hoppigere Hopsinjoor versie, tot het recent uitgebrachte laag alcoholische U.LT.R.A. Met het iets zwaardere Cuveé van de Keizer segment staat Het Anker ook haar mannetje tussen de betere bewaarbieren. Zeker de donkere Cuvée van de Keizer versie is een pareltje dat de tand des tijds moeiteloos doorstaat. De Indulgence serie bevat dan weer een reeks experimenten, telkens net wat anders.

Het Anker is de stadsbrouwerij van Mechelen en onlosmakelijk verbonden met deze Vlaamse centrumstad. Naast een hele reeks bieren maakt Het Anker ook haar eigen beslag voor de eigen gedistilleerde en vat gerijpte/verouderde single malt whisky Gouden Carolus. Met de reeks bieren onder de noemer ‘Indulgence’ tracht de brouwerij duidelijk wat schwung te geven aan het ietwat klassieke imago dat ze meedraagt.

[Indulgence, zn., \in-‘dәl-jәn(t)s\ bron van vermaak, genot, verwennerij]

In de Indulgence serie verschenen reeds eerder een Whisky infused versie waarbij Cuvée van de Keizer Blauw verrijkt werd met de eigen whisky, een blonde Cuvée Sauvage waar men een blend maakte van Cuvée van de Keizer Rood met lambik van Boon en een kruidige Botanik waarbij men vlierbloesem, engelwortel, kruidnagel en rozemarijn toevoegde aan een blond tarwe- en speltbier. De nieuwste toevoeging aan het Indulgence gamma is deze Hopscure.

Hopscure‘…. de naam zegt het al; HOP! Deze woordspeling dat de woorden ‘hop’ en ‘obscuur’ samentrekt alludeert op twee kenmerken van dit bier; hoppig en donker. Het basisbier lijkt inderdaad het donkere bier dat reeds voor de Whisky infused versie werd gebruikt in deze serie, Cuvée van de Keizer Blauw zij het in een iets minder zware versie, maar kreeg deze keer een alternatieve hopgift mee. Niet minder dan 5 verschillende hopsoorten werden hier blijkbaar gebruikt waarvan we er één duidelijk van het etiket kunnen aflezen; Belgische Cascade. Deze in België geteelde Cascade hop werd gebruikt als dry hopping. Met het gebruik van de Cascade hop wordt er verwezen naar een welbepaalde bierstijl die lang furore maakte in de ‘craft beer’ beweging maar ondertussen reeds een tijdje op haar retour is, namelijk de Cascadian Dark Ale of Black IPA. Misschien is het toevallig want de brouwerij maakt er nergens gewag van in haar publiciteit noch op het etiket maar het toeval lijkt me te groot. De Black IPA combineert het geroosterde van een lichte stout met het florale, fruitige en bittere van een IPA. Zoals met alle hybride bieren is het dikwijls wat aftasten naar de juiste balans om beide stijlen tot hun recht te laten komen, een oefening waar niet iedere brouwerij in slaagt.

44681538_2697064723644784_8645261866785832960_n

Even proeven;

Oog: Bruin met een diep bronzen toets, roodbruin. Licht doorschijnend. Royale doch onsamenhangende, lichtbruine kraag.

Neus: Duidelijk groen hoppig, licht grassig maar vooral wat toetsen van citrus, pompelmoes met een kenmerkende ‘donkere’ mout toets. Cassonade suiker.

Mond/Aroma: Zachte aanzet, weinig Co2 prikkel. Medium body en textuur. Romig. Zoetig. Milde chocolade toetsen, bruine suiker en heel fijntjes een streepje geroosterde mout. Koffie. Heel zacht bittertje maar merkelijk minder dan de aangekondigde 50IBU, mogelijk gemaskeerd door de zoete toets. Afdronk hangend tussen zoet en droog.

ABV: 8%

Etiket: Statige fles, 75cl. Screenprint. Woordje uitleg. Ingrediëntenlijst met vermelding van het gebruik van 5 hoppen waarvan er slechts 1 met naam wordt genoemd; Belgische Cascade hop, gebruikt als dry-hop.

Weetje: Deze hoppige indulgence werd gebrouwen ter ere van het 10-jarige bestaan van de Hopsinjoor.

43765112_961180654079888_3564713969669111808_n

Een fijn bier om te proeven. Niet meteen een Black IPA, als dat al de bedoeling was, wegens de iets te presente zoetheid, eerder een hoppige Dubbel. Het is zeker geen kleffe suikerboel, het bier drinkt aangenaam, maar de finish had voor mij net iets droger en bitterder mogen zijn. Geslaagd bier evenwel van deze Mechelse brouwerij.

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s