Les Petits Bouchons – Ukkel

Les Petits Bouchons.png

Yep, het is weer een tijd geleden dat er nog een teken van leven werd gegeven op de blog. Reden: BXLBeerFest! Je hoort mij niet klagen want ik haal veel voldoening uit het organiseren van dit festival maar het blijft een motherf*cker van een tijdopslorpende bezigheid. Nu nog steeds trouwens want ja, we zijn reeds aan het plannen voor #BXLBF19. ‘T is maar dat je het weet 😉

Tijd dus om de benen nog eens onder tafel te steken en waar beter dan bij een chef die ons tijdens de openingsavond van BXLBeerFest vergastte op een zalige Ceviche van baars; Thomas Algoet van Les Petits Bouchons te Ukkel. Met chefs van restaurants als Les Brigittines, Le 203, Humus x Hortense, Cul Sec, Les Petits Bouchons, Garage à Manger en pâtissier Brian Joyeux lag de lat qua kwaliteit hoog die vrijdagavond en dat mag een duidelijk teken genoemd worden voor het niveau dat we nastreven met het festival. Good, honest beers but not only…

Oude naam, nieuw bloed

Les Petits Bouchons bestaat als restaurant al een tijdje, weggestoken in een eenvoudig rijhuisje op de Alsembergse steenweg. Sexy is het niet als ligging maar eens je de drempel overschrijdt waan je je terug in een bistro van ‘the good old days’. Het is sinds mei 2018 dat er nieuw bloed door de keuken stroomt. Niet letterlijk natuurlijk maar met Thomas Algoet en Sylvie Lecroart komt er een stukje culinaire branie uit de regio van Moeskroen aan het fornuis te staan. Thomas en Sylvie belandden na een aantal omzwervingen in belgië en buitenland in Brussel en vonden er uiteindelijk hun stekje op deze plek te Ukkel. Een nieuwe elan voor het restaurant en een nieuwe pagina voor Thomas en Sylvie.

Bistro & basta

Het menu wordt ons voorgesteld op een krijtbord, is markt- en seizoensgebonden en naar de goesting en het humeur van de chef. We bestellen, starten met een fijne Pét-nat en krijgen meteen knapperig vers brood voorgeschoteld met gezouten boter. Rillette, terrine, kalfshersenen, roggevleugel, stoemp met worst,… het menu is uitnodigend. We twijfelen even en maken onze keuze.

Wat er dan in ons bord verschijnt is pure bistro.  Topklasse zonder franjes. Geen chichi maar rechttoe rechtaan (h)eerlijke gerechten met top producten. Het afdoen als eenvoudig is oneer aandoen aan de kunde van Thomas  want hij laat zijn gerechten schitteren in hun eenvoud. Het is net de cuisson, de aandacht voor de perfecte bereiding met focus op het product dat het geheel optilt. Nee, geen zalfkes, torentjes, deconstructies van dit en dat of structuren van…Allemaal niet nodig!

nfd

nfd

Huisgemaakte rillette met Cantillon en eveneens huisgemaakte terrine verschijnen voor onze neus. Een fris slaatje erbij met fijne zuren, vers knapperig brood van Matinal…meer heb je niet nodig voor een goede start.  De rillette smaakt tegelijk rijk, smeuïg en fris door het gebruik van citroenzeste en ook de terrine is er met haar rijke smaak en textuur ‘boenk’ op. Thomas verrast ons nog met enkele extra gerechten; een octopus tentakel met crème van gerookte Piquilo peper en een velouté van selder met grijze garnalen. De octopus is subliem! Kort gebakken voor een knapperig textuur met sappig en zacht vlees binnenin. De crème van Piquillo met mild gerookte toets maakt dat plaatje compleet, de fijne zuurtjes in de vorm van gepekelde ajuin en raap brengen een fijn contrast in het bord.

nfd

Die eerder vermelde Ceviche staat niet op de kaart als ik er ben. Tegenvaller… Thomas kookt enkel met dagverse producten en als de vis voor zijn Ceviche niet verkrijgbaar is komt deze ook niet op de kaart. Een storm op de Noordzee strooide hier roet in het eten. Het is in ieder geval een aanrader die Ceviche, dat kan ik je garanderen.

Hierna volgt een vol-au-vent om U tegen te zeggen en een fijn stukje zwijn voor mezelf. De vol au vent wordt geserveerd met mooie stukken gevogelte, een bladerdeegje en kort gebakken cantharellen. Deze vol au vent is geen ‘drash’ zoals je het al te dikwijls krijgt voorgeschoteld in andere restaurants, integendeel… De saus is mooi gebonden, fijn gekruid met wat exotisch toetsen( tikje kerrie? Kurkuma?) en voorzien van mooie stukken gevogelte met een goede beet. Geen frietjes hier maar een gebakken patatje en gecarameliseerd witloof.

nfd

nfd

Vet is goed! In vette letters, inderdaad… Laat je niet afleiden door zelfverklaarde gezondheidsgoeroes. Een stukje vet van een met zorg en liefde grootgebracht varken dat de tijd heeft gekregen om te groeien is zalig en smaakvol. Het stuk spiering, met been, dat ik geserveerd krijg is er dan ook rijkelijk van voorzien. Het vlees werd vooraf traag gegaard in bouillon en nadien kort maar hevig aangebakken voor een mooie crunch en geserveerd in de gereduceerde bouillon. Bordje leeg…zalig!

De dessertkaart laten we onaangeroerd wegens voldaan. Een Saison Cazeau aan de bar als afsluiter volstaat.

Vins natures & bières d’artisans

dav

De bierkaart is beperkt maar verfijnd en concentreert zich op bières d’artisans, pure ambacht. De Ranke, Cazeau, No Science, Cantillon, ‘T Verzet,…. La fine fleur. Toppers uit Brussel of uit de regio rond de roots van Thomas en Sylvie. Een uitgelezen selectie natuurwijnen vervolledigt en laat je hierin gerust leiden door het advies van Sylvie.

cof

’s Middags kan je bij Les Petits Bouchons genieten van een zacht geprijsde lunch formule terwijl de keuze ’s avonds iets uitgebreider is. Een aanrader zijn zeker ook de huisgemaakte worsten van Thomas, met eend of met spinnenkop van varken, een snede uit het achterkwartier. Thomas maalt deze grof en voegt er vulligen aan toe zoals paddestoelen. Geserveerd met een stoemp is dit een smakelijk topgerecht. Simple mais efficace!

Dit is een verwenadres waar je ongedwongen kan genieten. De bediening is joviaal, in het Frans maar laat dat geen probleem zijn want vanuit de keuken klinkt soms een sappige mengeling van West-Vlaams en Brussels. Het bistro niveau is hoog maar ook het Zwanze gehalte en laat dat nu net de combinatie zijn die van een bistro maakt wat het moet zijn. Weg met dat stijf gestreken wit tafelkleed, een fijne keuken met een volks gevoel. Iedereen welkom!

Voilà! Smakelijk en vergeet op de weg naar buiten je pousse café niet 😉

#SanteïBXL

Belgian Beer Geek

Les Petits Bouchons, Alsembergsesteenweg 832 1180 Ukkel – Tel: +3223780990 – @: lespetitsbouchonsbxl@gmail.com

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s