Dok Brewing Company – Gent

DSC03043
Dimitrie Messiaen, Daniella Provost & Janos De Baets

Als het regent in Brussel, druppelt het in Gent…

Gent heeft lange tijd wat achter gelopen op de huidige bier revival. Genoeg cafés en terrasjes in de prachtige binnenstad van Gent die goed bier serveren maar het waren dan meestal de overbekende Belgische klassiekers. Van de nieuwe generatie brouwerijen uit België en het buitenland en de iets meer uitdagende bierstijlen was er lang niets tot weinig te bespeuren, in tegenstelling tot Brussel waar het al langer aan het boomen was. Sinds enkele jaren is Gent echter aan een mooie opmars bezig, voornamelijk onder stimulans van enkele in de horeca en bierwereld gepokt en gemazelde personen en ook de Gentse biervereniging deed(en doet) een stevige duit in het zakje. Nu hebben enkel van die gepassioneerde actoren de handen in elkaar geslagen en een mooi project uit de grond gestampt; Dok Brewing Company.

DSC03046

Dok Brewing Company is een brewpub, net buiten het stadscentrum van Gent aan de Oude Dokken waar het grootschalige woon-, leef- en winkelproject Dok Noord voor nieuw leven zorgt in deze oude fabriekshallen. Bezielers en oprichters van het project zijn Dimitri Messiaen, Janos De Baets en Daniella Provost die ieder hun eigen inbreng hebben in het project; Dimitri met zijn jarenlange ervaring in de horeca en als oprichter van het Pils 13 merk, Janos als ervaren brouwer en bezieler van Hedonis Ambachtsbier en Daniella als beslagen zythologe/biersommelier. Drie mensen met een echte passie voor eerlijk artisanaal bier.

Hal 16 waar de brewpub zich bevindt draait echter niet enkel rond de brewpub want deze oude fabriekshal herbergt nog een aantal andere mooie zaken; een fijne authentieke Italiaanse resto met heerlijke pizza: Officina Raffaelli, een bio bakkerij: BRUUD, een smoke en bbq restaurant: RØK, een toast bistro: TØAST en een patissier die al het fijne gebak ter plekke bereidt: Patisserie Bostoen.

Centraal in Hal 16 staat echter de Dok Brewing brewpub met een imposante 30 taps tellende toog waarachter de 10Hlt. brouwerij zichtbaar staat te blinken. De brouwerij is duidelijk het geesteskind van Janos De Baets die bevlogen uitlegt hoe de brouwerij werd aangepast naar zijn wensen, reeds met een flink aantal ideeën voor speciale bieren in het achterhoofd. De compacte maar complete brouwerij werd opgedeeld in twee etages. Beneden bevinden zich de brouw- en filterinstallatie, platenkoeler en vergistingstanks(20Hlt capaciteit) terwijl op het tweede verdiep de schrootmolen, warmwatertank, bright beer tank en vers biertanks staan opgesteld. De bieren zullen enkel worden afgevuld op vat en tank terwijl in een nabijgelegen ruimte een afvullijn voor blik komt. De twee grote biertanks die boven de toog staan, een soort uit de kluiten gewassen keykeg, zullen dienen om vers bier rechtstreeks te kunnen tappen aan de bar beneden. De eigen bieren zullen er beschikbaar zijn, Pils 13 en Hedonis ongetwijfeld met een prominente plaats, maar ook andere craft bieren zullen er geschonken worden, uit België en het buitenland. Quetsche Tilquin, Rosé de Gambrinus van Cantillon, Founders KBS, Ich bin Ein Berliner van Alvinne, De Ranke, The Kernel, St.Bernardus,… Toppers! Met 30 taps zal er aan keuze in ieder geval geen gebrek zijn maar een aparte koeling kan het aanbod nog vergroten met wat flessen.  Er zijn ruim zitplaatsen en ook een groot buitenterras kan voor extra plek zorgen onder de zon. Van bij de start zal Dok Brewing 7 op 7 open zijn waarna een evaluatie volgt. Het is duidelijk nog wat aftasten voor iedereen en een brewpub openen net buiten het centrum maar in de nabijheid van een groot winkel- en leefcomplex brengt andere uitdagingen met zich mee dan een bar in het stadscentrum. Het project heeft echter alle troeven in handen om te slagen.

Dok Brewing Company is een mooi en voor België uitzonderlijk project. Een project dat perfect past in een levendige stad als Gent en dat met de inzet en kennis van haar 3 gepassioneerde oprichters, de unieke locatie en de verschillende ambachten in de hal een ware trekpleister moet worden.

De officiële opening is op 19 & 20 mei, je las het alvast hier dat het de moeite wordt en dat je niet moet twijfelen om er langs te gaan voor een lekker artisanaal bier, een fijne pizza, een sappig stukje gerookt buikspek of een smakelijk stukje gebak. De pairings zoek je zelf maar uit maar ongetwijfeld krijg je wel enkele tips. Op de eigen bieren wordt het nog even wachten, volgende week staat de eerste brouwdag gepland, ondertussen is er echter geen gebrek aan ander lekkers!

DSC03036

Cheers

Belgian Beer Geek

Dok Brewing Company, Dok Noord 4b 9000 Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s