Saint Lamvinus – Cantillon

DSC00753

Er zijn maar weinig bieren die zo netjes op de dunne grens tussen wijn en bier liggen als deze Saint Lamvinus van Brasserie Cantillon. Deze Saint Lamvinus is een blend van lambik van 16 tot 18 maanden, gerijpt tot volwassendom in de kelders van Cantillon met verse Merlot druiven uit de Bordeaux streek, appelation Côte de Bourg, die op lambik  gemacereerd worden gedurende een tweetal maanden. De lambik krijgt er een diepe bordeaux schijn door als een glas jonge Bordeaux wijn en pakt ook de smaak en tannines over van de druiven.

Deze Saint Lamvinus is er een van seizoen ’17-’18 en dus nog redelijk jong. De botteldatum vermeldt 22/11/2017, net 4 maand gebotteld wanneer ik de fles open voor degustatie.

DSC00750

Oog: De kurk opent met een luide plop en een straal druivenlambik stroomt de fles uit. Nog jong en nog levendig dus. Donkerrood bordeaux in het glas, weinig doorschijnend, wazig. Fijne licht roze schuimkraag die vlotjes opbouwt maar ook weer snel verdwijnt tot bijna niets.

Neus: Heel vineus aroma, als een krachtige rode wijn. Sterk fruitig met toetsen van druiven maar ook kersen. Een vleugje hout, eik. Lichte kaneelachtig kruidige toets. Flinke doch niet storende wilde Brett toets.

Mond / Aroma: Elegante zurigheid, niet dominant maar zacht. Weinig Co2 prikkel, zacht. Lichte body, vlot drinkbaar. Sappig, fruitig. Fluwelig mondgevoel met een tanninerijke, droge afdronk.

ABV: 6.5%

DSC00745

Etiket: Een schilderij van een trosje blauwe druiven. Ingrediëntenlijst, korte uitleg en botteldatum (22/11/2017) achterop.

Foodpairing:

Schitterende hybride lambik, een kruising tussen de karakteristieken van een fijne lambik en een mooie rode wijn en kan gerust op tafel staan naast een goede fles Bordeaux wijn. Fervente wijndrinkers moeten dit zeker eens proberen. Reeds heel fijn om nu te drinken maar ook geschikt om enkele jaren te laten rijpen.

Santeï

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s