Er zijn maar weinig bieren die zo netjes op de dunne grens tussen wijn en bier liggen als deze Saint Lamvinus van Brasserie Cantillon. Deze Saint Lamvinus is een blend van lambik van 16 tot 18 maanden, gerijpt tot volwassendom in de kelders van Cantillon met verse Merlot druiven uit de Bordeaux streek, appelation Côte de Bourg, die op lambik gemacereerd worden gedurende een tweetal maanden. De lambik krijgt er een diepe bordeaux schijn door als een glas jonge Bordeaux wijn en pakt ook de smaak en tannines over van de druiven.
Deze Saint Lamvinus is er een van seizoen ’17-’18 en dus nog redelijk jong. De botteldatum vermeldt 22/11/2017, net 4 maand gebotteld wanneer ik de fles open voor degustatie.
Oog: De kurk opent met een luide plop en een straal druivenlambik stroomt de fles uit. Nog jong en nog levendig dus. Donkerrood bordeaux in het glas, weinig doorschijnend, wazig. Fijne licht roze schuimkraag die vlotjes opbouwt maar ook weer snel verdwijnt tot bijna niets.
Neus: Heel vineus aroma, als een krachtige rode wijn. Sterk fruitig met toetsen van druiven maar ook kersen. Een vleugje hout, eik. Lichte kaneelachtig kruidige toets. Flinke doch niet storende wilde Brett toets.
Mond / Aroma: Elegante zurigheid, niet dominant maar zacht. Weinig Co2 prikkel, zacht. Lichte body, vlot drinkbaar. Sappig, fruitig. Fluwelig mondgevoel met een tanninerijke, droge afdronk.
ABV: 6.5%
Etiket: Een schilderij van een trosje blauwe druiven. Ingrediëntenlijst, korte uitleg en botteldatum (22/11/2017) achterop.
Foodpairing:
- Sterke kazen, wit- en roodschimmelkaas, geitenkaas.
- Wildpaté, fijne artisanale charcuterie
- We zitten niet meer in het seizoen maar wildgerechten à la hazenrug, hertekalf of everzwijn, rosé gebakken met garnituur.
- Eendenborst, vodka- en kersensaus –> http://www.hap-en-tap.be/eend-met-vodka-en-kersensaus/
- Een mooie in de oven gegaarde lamsbout
- Tarte Tatin van sjalot –> http://alledagenhonger.be/recept/traktaat-van-tarte-tatin/
Schitterende hybride lambik, een kruising tussen de karakteristieken van een fijne lambik en een mooie rode wijn en kan gerust op tafel staan naast een goede fles Bordeaux wijn. Fervente wijndrinkers moeten dit zeker eens proberen. Reeds heel fijn om nu te drinken maar ook geschikt om enkele jaren te laten rijpen.
Santeï
Belgian Beer Geek