Filthy Flow IPA – Mikkeller

DSC00341

Filthy Flow IPAMikkeller. Of moet ik NEIPA schrijven? Een NEIPA is een aftakking  van de IPA stijl die haar origine vindt in de regio New England-USA waar brouwers als The Alchemist en Tree House Brewing grossieren in een heel uitgesproken type IPA. Een variatie op een stijl die enorm populair is momenteel en vooral de focus legt op hop. Véél hop! Alles draait in een NEIPA om het fruitige van de hopsoort. Deze Filthy Flow werd gebrouwen met Citra, Simcoe, Mosaic en Galaxy hop, enkele heel uitgesproken hopsoorten.

Recent was er wat discussie of de NEIPA nu zijn eigen klassering moet krijgen als stijl terwijl het eigenlijk gewoon een subgenre is van een IPA. IPA, Black IPA, West Coast of East Coast IPA, Coffee IPA, Fruit IPA, Sour IPA, American IPA, Belgian IPA, English IPA, BA IPA, Brett IPA,…. de populariteit van de IPA heeft al voor veel spin-offs gezorgd. Om nu te zeggen dat dit allemaal genres op hun eigen zijn leidt misschien wat te ver maar variatie is er alleszins genoeg.

Wat zijn nu de karakteristieken van een NEIPA:

  • Blond zoals een standaard IPA maar niet helder, heel troebel en gesluierd. Hazy. Hoe verkrijgt men dit; weinig tot nauwelijks filteren zodat er genoeg materie overblijft, werken met granen die zorgen voor veel eiwitten zoals tarwe en haver, veel dry hop toepassen,…
  • Aromatisch voornamelijk gericht op de fruitigheid van de hopgift.
  • Weinig tot geen fermentatie aroma’s, weinig tot geen moutaccenten.
  • Zacht en romig mondgevoel is wel gewenst hier en dikwijls bereikt door veel materie in suspensie te houden. Milde pittigheid kan wel voorkomen
  • Laag Co2 gehalte om het zachte en juicy karakter te benadrukken.
  • Bitterheid zacht tot nauwelijks merkbaar en volledig in functie van de ‘juiciness’ van het bier. hop, hop, hop en nog wat hop! Dry hop, late kettle hop, flame off… maar vooral weinig bitterhop in de kook.

Let’s dig into the haze….

DSC00343

Oog: Heel bleek lichtblond, citroenig wit geel. Heel troebel, hazy. Ondoorschijnend. Sneeuwwitte kraag, matig in opbouw doch snel in afbouw.

Geur: Exotisch, héél fruitig. Citrus, grapefruit, limoen, ananas, rijpe mango. Tikje zwavelig bij de eerste opname dat echter heel snel vervliegt. Bij het opwarmen van het bier komt er ook wat citroengras en zelfs een vleugje aardbei door. Lekker fruitige geur!

Mond / Aroma: Romige structuur, fluwelig met duidelijke beet. Zachte Co2 prikkel. Pittige toetsen, peperig, mild ‘pikant’ prikkelend. Heel zachte bitterheid. Droge afdronk. Exotische fruitigheid zet door in de nasmaak.

ABV:  6.5%

DSC00342

Etiket: In blik! Uiteraard voor optimale versheid.  Herkenbare Mikkeller grafische stijl.

Toppertje van Mikkeller,een fruitbommetje in blik, gebrouwen bij Industrial Arts Brewing te Garnerville-New York,USA.  en het eerste bier dat uit de gloednieuwe Mikkeller brouwerij komt te Queens, NYC/USA. Een aangenaam drinkende (NE)IPA die uitblinkt in troebelheid en aromatisch het fruit uit je glas doet kletsen.

Cheers

Belgian Beer Geek

5 gedachten over “Filthy Flow IPA – Mikkeller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s