HOP Gastrobar – Leuven

DSC00539

De vaartkom in Leuven is een buurt die de laatste jaren een grondige opknapbeurt gekregen heeft. Oude gebouwen en halve ruïnes verdwenen en maakten plaats voor forse appartementsblokken die samen met de nodige winkels de woonbaarheid van de buurt terug wat dienen op te krikken. Wonen aan het water noemen ze dat in Leuven. Aan de prijzen van het vastgoed te horen is het echter niet meteen spek voor ieders bek maar bon, het begint er daar mooi uit te zien. In ‘nieuwe’ buurten moet je ook wat kunnen eten natuurlijk en sinds kort is de buurt dus een culinaire hotspot in wording rijker; HOP-Gastrobar. Eentje met ook bier als thema uiteraard.

In de schaduw van het Carlos Brito imperium, de indringende geur van vers wort en nat graan komt mij letterlijk toegewaaid als ik er aankom, en net aan de overkant van De Hoorn, de bakermat van de Stella vind je HOP. Net op de hoek gelegen, halvelings zicht op de Leuvense vaart net niet inbegrepen (het is er al flink donker als ik er de benen onder tafel schuif 😉 ). Het interieur blinkt uit in eenvoud en soberheid en mist misschien net dat stukje charme. Stijlvol is het alleszins wel en de dertigtal plaatsjes hebben allen zicht op de open keuken, de plaatsen aan de toog zitten er zelfs bovenop.

Het menu is opgedeeld in ‘bites’ en hoofdgerechten. Voor het menu kies je uit een kleine service met twee bites, een hoofdgerecht en een dessert of een all-in met vier bites, een hoofdgerecht en dessert. Voor het hoofdgerecht kies je uit vlees, vis of vegetarisch. Met een prijszetting van 38€ voor het kleine en 45€ voor het grote menu krijg je waar voor je geld in je bord. De bierkaart bestaat uit een twintigtal referenties, volledig Belgisch op die ene Belgisch-Amerikaanse Goose Island IPA en Mikkeller alcoholvrije Energibajer na. De bierkaart laat echter niet meteen een diepe indruk na op mij. Super 8 IPA van Haacht, Karmeliet van ABI, Goose Island IPA, Wolf 7, Blanche de Namur van Brasserie du Bocq, Liefmans, ….Zeker geen slechte bieren maar een doorwinterde liefhebber springt hier niet meteen een gat voor in de lucht. Gelukkig dus wel 3Fonteinen, Brasserie De La Senne en onder meer Brasserie Dupont en daarin kan ondergetekende zich best vinden al is er zeker meer mogelijk. Iets meer het ‘onbekende’ en kleinschalige artisanale gaan opzoeken is een tip voor het opwaarderen van de bierkaart.

DSC00494

Starten doe ik met een honger opwekker pur sang, een Oude Geuze van 3Fonteinen. Altijd fijn om deze op de kaart te zien staan en geheid mijn keuze als aperitief. Aan de overkant wordt een grote fles Saison d’Erpe-Mere van brouwerij De Glazen Toren geopend dat wel heel levendig blijkt te zijn, het bier blijft maar schuimen tot ergernis van ons gezelschap. Een proevertje komt op tafel en we vergeten Jef Van De Steen’s overvloedig schuim even; gefrituurde beignets van vlaswijting met een frisse saus van rammenas. Dit komt goed!

DSC00512

DSC00519

Een eerste bite, een tartaar van Angus, wordt geserveerd en het is meteen een mooi plaatje. Fijn gedresseerd, eerder ingekleed, op een draaiend bordje ligt een torentje vers gesneden tartaar van Angus. Gefermenteerde koolrabi en postelein blaadjes brengen frisheid en een toets zure room extra smeuïgheid. Goed begonnen is half…. De aangeraden bierpairing is een Chimay Dorée, het lichte patersbier vanuit de abdij van Scourmont. Net iets te licht als pairing misschien, de Bruxellensis van Brasserie De La Senne die ik kies zorgt voor wat extra pit in het bord.

De tweede bite bestaat uit gegaarde en gebrande Mechelse bloemkool geserveerd met een fijne tagliatelle van de steel van de bloemkool en koffie. Héél lekker! De bloemkool is smaakvol met net nog genoeg beet en het gebrande geeft een mooie toets karamelisatie aan de combinatie. In het glas verschijnt een Hirond’Ale van Brasserie Dupont, een fris en granig Saison bier om het begin van de lente aan te kondigen.

DSC00537

Het hoofdgerecht, een fijn stukje kalfsvlees uit de Kempen, wordt mooi gepresenteerd met radijsjes, raapjes en een pittige jus van Pickles. Het kalfsvlees is heel fijn van smaak, botermals maar mist voor mij net dat toetsje extra kruiding. De raapjes geven een flinke aardse toets aan het vlees. Het geheel smaakt echter schitterend en de jus van Pickles zorgt hier voor de nodige power in het bord.

DSC00555

Als afsluiter kies je voor een bordje kaas van bij kaasmeester Van Tricht (waarom niet van de Leuvense kaasmeerst Elsen?) of een bordje zoet. Ik kies voor het zoete en krijg een heerlijke compositie met chocoladeganache, Bergamot, peer, macadamianoten en caramel. Het gerecht is toepasselijk Dark Sister genaamd want ja, één van de ingrediënten is het Dark Sister bier van Brussels Beer Project. Smeuïg, crunchy, zoet maar niet te zoet. Een goede afsluiter.

DSC00571

Een heel fijne ervaring en zeker een aanrader in het Leuvense. De gerechten en combinaties zijn top, mooi gepresenteerd en uitgewerkt. De chef weet waarmee hij bezig is. De bierkaart is net niet uitdagend genoeg voor mij maar minder ervaren liefhebbers vinden er ongetwijfeld hun gading al ben ik er van overtuigd dat een meer gedurfde bierkaart het volledige menu alleen maar ten goede zal komen. De rol van verduidelijking en overtuiging leg je in de handen van een biersommelier, teren op gevestigde waarden is niet nodig. Een goede uitleg bij een bier of wijn is tenslotte al een deel van het verhaal en ervaring.

Leuven is een fijn genietplekje rijker, terugkeren doe ik zeker!

HOP naar Leuven!

Cheers

Belgian Beer Geek

DSC00573DSC00572DSC00541DSC00517DSC00522DSC00492

HOP-Gastrobar, Vaartkom 1a 3000 Leuven Tel: 016 35 61 53 @: info@hop-gastrobar.be

Een gedachte over “HOP Gastrobar – Leuven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s