GIST – BXL

Gist, levure, yeast….and a healthy portion of Rock ’n Roll!

GIST is het nieuwe stekje in Brussel, de nieuwe place to be om van het betere artisanale gerstenat te proeven/drinken/slurpen (schrappen wat niet past). We zijn al redelijk verwend met goede cafés in Brussel maar meer en beter blijft de leuze. GIST kan tussen het rijtje reeds gevestigde waarden meteen een plekje opeisen.

Gist, ja want zonder gist uiteraard geen bier. Geen wijn, sake en andere gefermenteerde dranken ook niet natuurlijk maar hier draait het vooral om bier. Het bekt trouwens lekker als naam van een café; kort en krachtig, puur en to the point. GIST!

SAMSUNG CSC

Op de Place de la Vieille Halle aux Blés 30, net tegenover het standbeeld van een zingende Jacques Brel, vind je GIST. Centraal gelegen op wandelafstand van de Grote Markt, het Centraal Station en andere fijne plekken zoals Het Goudblommeke in Papier, Le PoechenelllekelderMoeder Lambic en Nüetnigenough. Het gebouw dat in een ver verleden nog dienst deed als postkantoor en daarna ettelijke horeca aangelegenheden mocht huisvesten straalt nog wat grandeur uit van Brussel uit lang vervlogen tijden. Achter deze historisch gevel heeft het koppel Jody Lecieux en Jenlain Delcourt, twee ‘anciens’ uit de Brussels bierwereld met merites bij Moeder Lambic en Nüetnigenough, zich gesetteld. Een kleine jongensdroom van Jenlain die na een aantal jaren werken in het Brussels caféleven in vervulling gaat.

Jenlain & Jody
Copyright Vincent Callut

De Decoratie volgt duidelijk een neutrale, minimalistische approach. Beperkt gebruik van kleuren, niet teveel decoratie, géén schreeuwende tekeningen of posters. Less is more! Enkel de wat uniforme cafetaria tafeltjes breken de charme wat. Centraal staat het oude barmeubel dat voordien nog in het zwart was geschilderd. Dit barmeubel werd gedecapeerd en talloze uren opgeschuurd om in haar glorie hersteld te worden. Samen met de 16-koppige INOX tapkast trekt het de aandacht meteen als je binnenkomt. Een originele vondst is de grote luchter achteraan. Deze verraadt meteen wat de hobby van Jenlain was; la batterie, drums! Aan het plafond hangen enkele oude cimbalen met onder elk cimbaal een lichtpeertje. Fijn gevonden. Een stel platenspelers naast de toog zorgt voor de muzikale opvulling.  Hier knalt enkel vinyl door de boxen!

De taplijst is goed gevuld met een zestiental bieren en mooi verdeeld over enkele stijlen zodat ieder wel iets vindt naar zijn/haar goesting van de dag. Garage AleNo Science, Saison d’Erpe MereDe Glazen Toren, Wild WestAlvinne, GuldenbergDe Ranke, Kameradski BalsamicoBrouwerij ’t Verzet, Winter MessBrasserie De La Senne, DarbysteBlaugies, The Coffee PorterAnspach&Hobday, Jesus PalaceL’Ermitage,….Een fijn lijstje ronkende referenties, oerdegelijke klassiekers en nieuwe generatie naast elkaar. Misschien niet de namen waarbij een die hard geek lichtjes zweterig van wordt maar dat is ook niet meteen het publiek. Dit is een oerdegelijke lijst die ook regelmatig aangepast wordt, 5 dagen na mijn bezoek is de taplijst al voor bijna de helft aangepast. Naast de 16 klassieke pompen zijn er ook twee handpompen. Hierop zal in de toekomst echte cask ale beschikbaar zijn, in eerste instantie van bij Anspach&Hobday.

De bieren zijn voornamelijk uit België afkomstig met enkele zijstapjes naar Frankrijk (La Debauche, Mont Salève),  Jenlain en Jody zijn beide afkomstig uit het Noorden van Frankrijk, de UK (Anspach&Hobday) en Canada(Dunham) Een uitgebreide flessenlijst vervolledigt het aanbod. We vatten ons bezoek aan met een APA Citra van Anspach&Hobday en een Jesus Palace van het Brusselse L’Ermitage, een steengoede lager met karakter. De lokale brouwers krijgen een streepje voor op de kaart en met de Garage Pale Ale van No Science staat er zelf een exclusief brouwsel voor GIST op het menu. De Klü van La Debauche die volgt is een complex vat gerijpt bier dat perfect past bij de kaasschotel. Als aflsuiter ga ik voor een sublieme The Coffee Porter van Anspach&Hobday, een smaakbom vol koffie- en chocoladetoetsen. Aan de kinderen is ook gedacht met enkele natuurlijke sapjes; appel; appel-peer of appel-gember. De niet bierdrinkers kunnen kiezen uit een kleine selectie natuurwijnen. Keuze genoeg om een namiddagje te vullen!

Voor de kleine honger zijn er fijn de geaffineerde artisanale kazen van La Fruitière, de nieuwe kaaswinkel en bar in Brussel, en een selectie rechtstreeks uit Italië geïmporteerde vleeswaren; Pancetta, Salami, Prosciutto & Mortadella. Te verkrijgen apart of als assortiment geserveerd met brood van Hopla Geiss. Een woordje uitleg of voorstel voor een goed passend bier krijg je er gratis bij. Iedere week staat er naar gelang het aanbod een andere kaas in de spotlights. In de toekomst voorzien ze mogelijk nog een iets uitgebreidere catering.

Dit wordt vast en zeker een mooie aanwinst in Brussel. Een centraal gelegen bar met een fijne met zorg uitgekozen selectie bieren en allerhande, geserveerd met de nodige passie door Jenlain en Jody. U moest al onderweg zijn!

SAMSUNG CSC

Laat het maar flink gisten!

Santeï BXL!

Belgian Beer Geek

GIST, Place de la Vieille Halle aux Blés / Oud Korenhuis 30 1000 Brussel

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s