Picking Oak leaves

sam_5838.jpg

Oud Bruin Oak Leaf

Terwijl sommige brouwerijen in deze periode druk in de weer zijn met de pluk van de eigen hop verloopt het bij de rebellen van ‘T Verzet net iets anders. Geen eigen geplukte hop hier maar hun eigen lokaal geplukte eikenbladeren die worden toegevoegd aan het smakelijke Oud Bruin dat ze brouwen. Een unieke aanpak voor een uniek bier; Oud Bruin Oak Leaf.

De ruime streek rond Anzegem, op het randje van Oost- en West-Vlaanderen staat natuurlijk bekend om één bepaald type bier; Oud Bruin of West-Vlaams Roodbruin. Deze klassieker onder de Belgische bieren geniet, net als de geuze en lambikbieren van Brussel en het Pajottenland, van een zekere status. Een status die voornamelijk de verdienste is van enkele grote namen uit de Belgische brouwwereld; Rodenbach en Liefmans onder meer. Een stel jonge brouwers als ‘T Verzet die de stijl aanpakken levert een verfrissende kijk op het bier, met respect maar ook de met de drang om er hun eigen draai aan te geven. Dat één van de brouwers van ‘T Verzet tot voor kort bij Vanderghinste werkte en daar onder meer aan de foederbieren werkte zal ook wel een rol spelen. Het Oud Bruin bier is een bier van gemengde gisting. Jong bier wordt versneden met oud, op foeders, vaten of inox tanks gerijpt en verzuurd bier en levert een fris, donkerrood tot bruin bier op dat op zijn best is als de zuur-zoet balans net iets meer richting zuur gaat. Dat is een eigen mening uiteraard, ‘smaken verschillen’ u weet wel. Bij ‘T Verzet zit die zuur-zoet balans goed. Geen kleffe toestanden zoals bij sommige commerciële versies van die ‘grote namen’ maar een fris zurige aanzet en een mild zoet fruitige en moutige toets gevolgd door een goed droge afdronk. De Oak Leaf versie is nog net wat anders…

Het was Alex Lippens die ermee op de proppen kwam. Een recept ergens uit een ‘hippie’ boekje waarin ‘van alles stond om van alles te maken met ingrediënten uit je eigen tuin en omgeving’ geeft Koen Van Lancker mee. Het recept zelf was er eentje om wijn te maken van eikenblad. Waarom het niet op bier toepassen was de aanzet van Alex. Een eerste batch van 200lt. was niet 100% geslaagd maar de wil om er iets beters van te maken was er. Vandaag wordt de Oak Leaf alom geprezen en produceren ze er rond de 4.000lt van. Naast deze ‘geeikte’ versie kwamen er nog andere varianten van het basis Oud Bruin bij; Vineyard met druiven( in de toekomst plannen ze een eigen wijngaard achter de brouwerij om ook zelf te kunnen voorzien in druiven), Cherry met krieken en Raspberry met frambozen. Het hybride Kameradski Balsamico bier is dan weer een blend van een zware stout met Oud Bruin dat geselecteerd werd op een prominente azijnssteek. Het resultaat is een wonderlijk lekkere maar potige, 13% sterke, balsamico stout. Een Oud Bruin op anabolica. Héél lekker doch niet geschikt voor het gevoeligere smakenpallet.

Omdat het plukken van de bladeren sinds de sterk gestegen productie wat meer arbeid vraagt organiseren ze bij ‘T Verzet een heuse plukdag; ontbijt, lunch en barbecue inbegrepen. We trekken het bos in met nog enkele vrijwilligers, op zoek naar een groen blaadje of twee. Een goed gevulde frigobox met het nodige gerstenat gaat mee als dorstlessende compagnon. Europese(Franse) of Amerikaanse eik, het maakt niet uit, een goede mengeling van de twee. We plukken een hele dag door en vullen een tiental lege moutzakken met eikenbladeren. Het Amerikaanse blad heeft een andere vorm als dat van zijn Europese soortgenoot, puntiger en een heel stuk groter dan dat van de Europese wat dan weer de rentabiliteit ten goede komt. Of dat het in smaak ook effectief verschil maakt is niet meteen geweten.

Na de pluk worden de bladeren een week te drogen gelegd in de warme kamer waarna ze in een inox vergistingsketel gaan samen met een blend van het Oud Bruin bier. Deze rijping duurt ongeveer 6 maanden vooraleer het bier klaar is. De op de bladeren aanwezige wilde gisten zorgen voor een tweede vergisting van het bier met een heel droog eindresultaat als gevolg. Waar de standaard huisgist die ‘T Verzet gebruikt voor hun Oud Bruin stopt gaan de wilde gisten op deze bladeren nog wat door en snoepen ze nog lustig aan de resterende suikers. Hierdoor wordt het bier uiteraard droger maar ook de zurigheid wordt wat prominenter en polyfenolen aanwezig in de bladeren en stengels zorgen voor een wat wrange, tanninerijke afdronk. Complex en uniek.

SAMSUNG CSC

Het is dus nog even wachten op de nieuwe versie Oud Bruin Oak Leaf maar mijn flessen zijn alvast gereserveerd, als bedankje voor het plukwerk. Misschien is het wel tijd dat ik nog een Vintage 2016 bovenhaal…

Mijn review van Oud Bruin Oak Leaf, versie 2015 kan je hier nalezen                                         — > https://atomic-temporary-52204396.wpcomstaging.com/2015/11/04/oud-bruin-oak-leaf-brouwers-verzet/

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s