Salud Madrid – A good beer guide to Madrid

Hola Madrid! De hoofdstad van Spanje is een druk bezochte metropool. De stad heeft dan ook heel wat te bieden met haar statige gebouwen en paleizen, talrijke musea en winkels, imposante stadsparken en beklijvende eet- en drinkcultuur. Tapas, marisco(zeevruchten), vis, vlees van topkwaliteit, vermout, zoete lekkernijen, Jerez en Rioja vind je hier in overvloed. Het fijne aan de tapas cultuur is dat je veelal enkel een drankje moet bestellen om er een hapje bij te krijgen. Dit kan gaan van een bordje olijven of chips tot een sneetje brood belegd met lekkers. De meer uitgebreide tapas formules zijn dan weer betalend maar over het algemeen krijg je goede kwaliteit voor een faire prijs. De tapas variëren van traditioneel; Jamon Iberico (smakelijke gedroogde Spaanse ham), Croquetas (gevulde kroketjes), Albondigas (balletjes), Boquerones (ansjovis),…. tot modern met invloed van keukens van over de hele wereld. Een heel boeiende eetcultuur die het ook toelaat van op verschillende plekken van al die specialiteiten te gaan proeven. Het is niet ongewoon dat je in één tapas bar begint en twee, drie bars verder de avond afsluit.

De laatste jaren is er trouwens ook in Madrid een bloeiende craft beer revolutie aan de gang. Verschillende bars doen hun best om het lokale Spaanse bier aan te bieden en te promoten samen met een internationaal aanbod craft beer en trachten hiermee wat van de invloed van de grote merken te temperen. Tijd dus om deze plekken te ontdekken. Hierbij 14 adressen om je dorst te lessen, je honger te stillen en je tas te vullen in Madrid;

Hola Madrid! The capital of Spain is a very busy metropole. The city has a lot to offer with its majestic buildings and palaces, numerous museums and shops, imposing city parks and delicious food and beverage culture. Tapas, marisco (seafood), Vermouth, sweet treats, Jerez and Rioja,… these can be found in abundance here. The benefit of the Madrilian tapas culture is that you only need to order a drink in a bar to get a small snack. This can go from a plate of olives or chips to a slice of bread topped with a variety of delicious ingredients. The more elaborate tapas formulas aren’t always included(some might) in the price of your beverage but generally you will get good quality for a fair price. The tapas go from traditional; Jamon Iberico (tasty dried Spanish ham), Croquetas (stuffed croquettes), Albondigas (meatballs), Boquerones (anchovies), ox tail, …. to modern interpretations with influences of cuisines from all over the world. A very fascinating food culture that gives you the opportunity to hop from bar to bar and taste different tapas. It’s not uncommon to start the evening at one bar and then find yourselves two, three bars down the road at the end of the evening. Be warned though, the people of Madrid show up late to start dinner. Entering a tapas bar or restaurant at 9pm will leave you feeling all alone. Try 10pm, the heat in the summer will be somewhat easier to tolerate as well.

In recent years a thriving craft beer revolution is slowly taking over parts of the Madrid bar scene. Several bars do their best to offer local Spanish craft beer and international brands to temper some of the influence of the big macro brands. Time to discover this vibrant scene. Here are 14 locations(and more) to quench your thirst for good beer in Madrid;

Be Hoppy

NL: Deze bottle shop opende de deuren in 2014. De sympathieke eigenaars, het koppel Pepin en Cristina, zijn zelfs grote liefhebbers van het betere bier. Een jaartje geleden liep ik ze nog tegen het lijf bij Brasserie Cantillon te Brussel. De shop is rustig gelegen in een smal straatje, niet ver van het Atocha treinstation van Madrid en de botanische tuin. Je vindt er een mooie aanbod Belgische bieren, de eigenaars zijn duidelijk fan van onze lambik bieren, buitenlandse pareltjes en lokaal geweld. Ik spot Kees, Founders, Epic, La Quince, Tilquin, Mikkeller, Amager, Garage Beer Co, Against The Grain,… Dat lokale moet je met een korreltje zout nemen echter. De Spaanse bierscène is nog in volle ontwikkeling en lokaal wordt zowel  gebruikt voor bieren uit Madrid, Barcelona, Pamplona, Guinea als andere steden en gebieden in Spanje. Achteraan is een kleine degustatieruimte waar regelmatig proeverijen worden georganiseerd. Een tapinstallatie voorziet in een aanbod vers getapt bier en mijn geluk kan niet op als er net dat moment Soup van Garage Beer Co op de tap staat. Een Spaanse New England IPA(NEIPA), faut le faire 😉 . Normaal mag je als shop geen bier schenken maar onder het mom van een degustatie lukt dit wel. Tijdens het winkelen kan je dus genieten van een lekker bier. Handig! Een heel fijne shop met een uitgelezen aanbod bieren en behulpzame eigenaars die trouwens een goed woordje Engels praten, geen evidentie in Madrid! Te bezoeken!

EN: This bottle shop opened its doors in 2014. The charming owners, the couple Pepin and Cristina, are big beer lovers themselves. Last year I ran into them at Brasserie Cantillon in Brussels where they were exploring the fascinating Belgian beer scene. The Be Hoppy shop is located in a narrow street, not far from the Atocha central train station and the botanical garden. Here you can find a select range of Belgian beers, Pepin and Cristina are clearly fans of our Lambic beers, a lot of foreign gems and a solid selection of craft beer violence from the local Spanish scene. The local theme has to be taken with a small grain of salt however. The Spanish beer scene is booming but still in development so local means from Madrid, Barcelona, Pamplona, Guinea as well as other cities and areas in Spain. I spot some Kees, Founders, Epic, La Quince, Tilquin, Mikkeller, Amager, Garage Beer Co, Against The Grain,… In the back of the shop is a small tasting area where they organize tastings on a regular base. A draft system provides fresh beer while you’re shopping for beer. Very convenient 😉  A fresh keg of Soup from Garage Beer Co is on tap when I’m there. Soup is a Spanish juicy NEIPA, brewed with Vermont yeast, hazy and very hop forward. A delicious treat. A very nice shop with very helpful owners that speak good English which is not that evident in Madrid! A must visit!

Be Hoppy, Calle Almadèn 18 28014 Madrid

Deze slideshow vereist JavaScript.

LaBirraTorium

NL: Nog een fijne bottle shop in het Madrileens centrum. Eén van de eerste trouwens die begon met het aanbieden van artisanaal bier in het centrum van Madrid, de eerste zou er ondertussen alweer mee gestopt zijn. Eigenaar Alfredo toont me zijn ruime aanbod bieren, een mooie mix van buitenlandse en Spaanse; The Kernel, Naparbier, La Pirata, Moor, Omnipollo, Schlenkerla, De Molen, Brewski, Lervig,…Ook hier vind je achteraan een kleine degustatieruimte met een tap waar regelmatig bijeenkomsten en proeverijen zijn. Alfredo duwt me een Dark Hops van Beer Here in de handen, een heel smakelijke Black IPA, terwijl ik rondkijk in de winkel. Een grote keuze, mijn kofferruimte is echter beperkt dus laat ik mij wat goede bieren aanraden door Alfredo. Naast bier verkoopt Alfredo ook materiaal en ingrediënten voor de amateur brouwer, van complete brouwkits voor hobbybrouwers tot emmers, mout en hop.  Alfredo weet mij ook goed nieuws mee te geven, binnenkort opent er een nieuwe craft beer hot spot in Madrid de deuren. Hij heeft namelijk de handen in elkaar geslagen met brouwerij La Quince en zal weldra een bier&pizza bar openen in het centrum –> www.brewwildpizzabar.com . Ongetwijfeld een toevoeging aan de reeds levendige Madrid scène. 

EN: Another excellent bottle shop is LaBirraTorium. In fact it’s one the first shops that started offering good artisanal beers in the centre of Madrid. Owner Alfredo, a passionate beer geek, shows me around the small place. The whole shop is covers 3 rooms; in the front there’s the bottle shop, the brewing supplies and ingredients in the middle place and a tasting room in the back. The shop is well stocked however and offers a wide range of different beers. There’s a solid selection from Spain but most of the selection is foreign. I spot Moor, Magic Rock, The Kernel, Against the Grain, Amager, Schlenkerla, De Molen, Lervig, Brewski, Tilquin and even some Cantillon which seems to be a rarity around here. The Spanish section is composed of Laugar, Naparbier, La Quince, La Pirata, Mad Brewing, Garage beer Co and many more. Alfredo offers me a glass of Dark Hops, a tasty Black IPA from Danish microbrewers Beer Here and tells me about his future plans. He’s teaming up with the Spanish brewers of La Quince to open up a new bar that serves craft beer & pizza –> www.brewwildpizzabar.com . Pizza seems to be rather an exotic item around here so that plan could very well work. After all, pizza & beer…Solid pairing, right? Make sure to give Alfredo a visit at his bottle shop when you’re in Madrid. 

LaBirraTorium, Calle de Blasco de Garay 21 28015 Madrid

Deze slideshow vereist JavaScript.

Drakkar

NL: Doorheen Madrid vind je verschillende Mercados, overdekte markten waar groente- en fruitboeren, vishandelaars, beenhouwers, bakkers en kruideniers hun waren aanprijzen. Deze gezellige markten zijn altijd de moeite om te bezoeken want je kuiert er tussen de lokale bevolking die er haar inkopen komt doen en je snuift er als het ware een stukje Madrileense sfeer op. De geuren van specerijen, vlees, vis en fruit strelen je reukzin en voor je het weet knort je maag en staat je keel droog. Gelukkig valt er ook altijd wat te proeven in zo’n Mercado, meer dan lekkers genoeg daar. In de Mercado Vallehermoso is er ook de nodige aandacht voor lekker bier. Niet minder dan 3 zaken bieden er een keuze aan vers craft beer; Craft 19, Prost Chamberi en Drakkar. Bij Drakkar kan je je dorst stillen met 9 bieren van de tap. Het aanbod is mooi; Go Fig(ure) – Brewski/Evil Twin, Sur Galaxy – TØ Øl, Uprising – Dry&Bitter, Sitis – De Molen/Omnipollo,…maar ook cider en mede staan er op het menu. De Hypnopompa van Omnipollo steekt mijn ogen uit maar ik ben er net aan het begin van de namiddag en de thermometer tikt net geen 40°C aan. Iets te warm… De Uprising van Dry&Bitter kan gelukkige de hitte wat temperen en ook de Sitis van Brouwerij De Molen&Omnipollo matcht met de exotische temperaturen. Toffe bar, sympathieke mensen. Het Viking thema van de bar is origineel en ietwat onverwacht onder de Spaanse zon.

EN: The centre of Madrid hides several excellent Mercados, indoor markets where fruit and vegetable farmers, fishmongers, butchers, bakeries and grocery stores sell their goods. These lively markets are always worth a visit as they’re a unique way of discovering a city. Find yourself walking among the local population shopping for groceries and experience a part of the Madrid food culture. The scent of spices, meat, fish and vegetables tickling your nose will leave you with a rumbling stomach and dry throat in no time. Fortunately, there is always something to taste in these Mercados, options enough. In the Mercado Vallehermoso there is also the necessary attention for good beer. No less than 3 businesses offer fresh craft beer; Craft 19, Prost Chamberi and Drakkar. At Drakkar you can quench your thirst with 9 beers on tap. The beer menu looks good; Go Fig (ure)-Brewski/Evil Twin, Sur Galaxy-TØ Øl, Uprising -Dry & Bitter, Sitis-De Molen/Omnipollo, … and there’s  also some cider and mead on the menu. The Hypnopompa from Omnipollo catches my attention though, a powerful, tasty and pitch black 11% treat. With the thermometer reaching almost 40°C when I’m there I decide to go with the ‘smarter’/’easier to drink when overheated option’; Uprising from Dry & Bitter. It’s a much better match with this scorching heat. I finish my visit to this Viking boat with a glass of Sitis, an IPA with pineapple juice brewed by De Molen and Omnipollo. It has a mild twang and is very fruity and refreshing. Cool bar, charming people. The Viking theme of the bar is original and somewhat unexpected under the Spanish Sun.

Drakkar, Mercado Vallehermoso, Calle Vallehermoso 36 28015 Madrid

Craft 19

NL: Ik blijf nog even rondhangen in de Mercado de Vallehermoso want je vindt er ook de piepkleine tapas bar Craft 19, nauwelijks 6m² groot maar wel 6 interessante bieren op tap. Deze bar wordt uitgebaat door Craig, een uitgeweken New-Yorker die zijn carrière in de technologie sector liet voor wat het was en koos voor het zonnige Madrid. Craig nam wat van de New-Yorkse eetcultuur mee en combineerde deze met de Spaanse, resultaat : Pinchos à la NY. Sneetjes brood/baguette belegd met ingrediënten als Pastrami(zelf bereid door Craig), pulled pork, Reuben sandwich-pastrami&zuurkool op een broodje,…ter plaatse, voor je ogen bereid. Op het biermenu vind je onder meer 8Ball van Beavertown, Cannonbal IPA en The Magic Spanner van Magic Rock en Koutsky van Pivovar. De taplijst is echter slechts een momentopname. De meeste bars roteren heel vaak in aangeboden bieren. Variatie is hier belangrijk. Craft 19 is een mooie tussenstop om een hapje te eten en wat lekkers te drinken.

EN: I stick around the Mercado de Vallehermoso for a while. Just around the corner of Drakkar I stumble upon Craft 19, a tiny tapas and craft beer bar. It’s merely 6m² big but has 6 interesting beers on tap, 6 reasons to take another break. This little bar opened only a couple of months ago and is managed by Craig, a New-Yorker who left a career in technology to pursue a passion for good food. The food that Craig makes is a combination of Spanish cuisine and New-York deli style. Pinchos; slices of bread/baguette with Pastrami (homemade!), Reuben sandwich, pulled pork, pancetta,…tasty bites that go well with some fresh beer. The beer menu had some 8Ball from Beavertown, Cannonbal IPA and The Magic Spanner from Magic Rock among others.  It’s seldom that I can resist a Cannonball IPA when I see it on draft. Like almost all the bars I frequented in Madrid this tap list is just a snapshot and the offered beers rotate often. Craft 19 is a nice stop in this Mercado to enjoy a glass of fresh beer and a good snack, sorry…tapa!

Craft 19, Mercado de Vallehermoso, Calle de Vallehermoso 36 28015 Madrid

Irreale

NL: Irreale is een bar met nog een echt bar gevoel. Er hang een gezellige drukte in de bar wanneer we er ’s avonds belanden, rumoerig en levendig. De aankleding is eenvoudig; houten bar met klassieke tapkranen, krijtbord met de bieren op vat, houten lambrisering rondom en zoals in iedere bar in Madrid enkele koelkasten met lokaal en meer exotisch bier.  De taplijst omvat 16 bieren en roteert sterk. Wanneer een vat leeg is wordt er direct een ander bier aangesloten. Variatie genoeg dus. De taplijst biedt op het moment dat ik er ben onder meer; Amager, Laugar, TØ Øl, Rodenbach, The  Kernel, Dry+Bitter, ’t Uiltje, … De eetkaart is niet uitgebreid en beperkt zich eerder tot de kleinere hap bij een goed glas bier, op een paar potige hamburgers na. Bestel een bord gefrituurde kippenreepjes, guacamole of een mezze om te delen met je vrienden en enkele glazen bier en je avond is goed gestart. Irreale is een fijne bar om ’s avonds te vertoeven of om de kleine uurtjes ’s nachts op de klok te zien passeren.

EN: Irreale is a bar that still has that real bar feeling. No shiny counter tops with stainless steel tap handles, no stripped down pseudo Scandinavian design but a wooden bar with classic tap handles, a big black board with the tap menu and like in every bar in Madrid a couple of fridges filled with local and more exotic beer. The atmosphere is lively, crowded and loud; people having beer and having a good time. The taplist consists of 16 beers that change once a keg is empty. I spot some TØ ØL, Amager, Laugar, Rodenbach, The Kernel, Dry+Bitter, ’t Uiltje,… The food menu isn’t very large and seems to focus on the better ‘fast’ bar food except for a couple of big burgers. Order a plate of chicken fingers, guacamole or mezze to share with your friends and you’re set for the night. With its welcoming interior and lively atmosphere Irreale is a good bar to get the night started or to dive into the wee small hours of the Madrid night life.

Irreale,  Calle Manuela Malasaña 20 28004 Madrid

El Pedal

NL: El Pedal! Jawel, een fietspedaal, een trapper begot! De thematiek van deze bar draait lichtjes rond het wielrennen, uit de tapkranen loopt er echter geen ‘Pot Belge’ maar een ander sterk stimulerend goedje; bier. Deze ietwat slordige bar is gelegen in de multiculturele en levendige Chinaski wijk en het is er vooral ’s avonds heel druk, dronken en luide nachtbrakers incluis. El Pedal heeft een 8-tal bieren op vat met de focus vooral op Spaanse en lokale bieren zoals bijvoorbeeld Napalm Brett-La Calavera, Session Stout-Dougall’s en Brown Yakka-Yakka maar ook artisanale wijn en vermouth. Een koelkast vervolledigt het aanbod met onder meer flessen van Mad Brewing, De Struise Brouwers, 8Wired, Yakka, Brewdog, Boon,…Een leuke alternatieve bar met klein terras aan de straatkant en beperkte eetkaart. Niet enkel voor wielerfans.

EN: El Pedal! Yes, a pedal. Not like in ‘put the pedal to the metal’ but a bike pedal. Yes, this bar has a cycling theme going on. There’s no ‘Pot Belge’ flowing out of the taps however but another quite stimulating liquid; beer! Eight beers on tap offer a variety of artisanal beers, a mix of local and foreign ones, together with some artisanal wines and vermouth. I spot some St.Feuillien-Saison on tap but most of the menu is composed of local beers like Napalm Brett-La Calavera, Session Stout-Dougall’s and Yakka Brown-Yakka. Two fridges offer a choice of bottled cerveza to complete the tap menu. A small food menu helps satisfy your appetite after a couple of beers. A nice alternative bar with a small terrace and limited food menu. Not only for cycling fans!

El Pedal, Calle Argumosa 33 28012 Madrid

Chinaski Lavapies 

NL: Mensen met een overgevoeligheid aan fout design, zeg maar kitsch, opgepast als je deze bar betreedt….het interieur lijkt wel geschilderd door Keith Haring op een LSD trip. Een bont spel van lijnen en figuren in felle kleuren loopt door de hele ruimte, een kameleon zou er zowaar een identiteitscrisis aan overhouden. Gezien het geheel volledig uit beton lijkt te zijn opgetrokken voelt het dan nog eens aan als een kelder. Voor mij niet meteen de aangenaamste plaats om te zitten maar bon, de taplijst maakt wel het een en ander goed. Een 18-tal bieren kan je er proeven. Zoals gewoonlijk in Madrid kies je voor een Pint glas(+/-0.50cl) of een half Pint(+/-0.25cl). Op het menu als ik er ben staat er onder meer Nickel Brook-Naughty Neighbour, Letra-Barbudo, Mikkeller-American Dream, DeMolen&Omnipollo-Sitis en Magic Rock-Telepathy op het tapmenu. Geen Spaanse bieren te bespeuren maar het is natuurlijk maar een momentopname. Ook hier staat een goed gevulde frigo te pronken om het tapmenu verder aan te vullen. Een ietwat aparte bar door het interieur maar voorzien van een ruim aanbod bieren. Gezien de ligging in de levendige uitgaansbuurt Lavapies mag je er vooral ’s avonds veel volk verwachten.

EN: People with an aversion for wrong design, let’s call it kitsch, beware… the interior of this bar looks like it’s made by Keith Haring on a LSD trip. A chaotic display of lines and figures in bright, flashy colors runs trough the whole interior of the bar, ceiling and all. Put a chameleon in this bar and it would suffer from a personality conflict. Not immediately the most comfortable place to sit but the variety of beers on the tap menu, 14 beers strong that evening, somewhat compensates this and makes it beer geek worthy; Nickel Brook-Naughty Neighbour, Letra-Barbudo, Mikkeller-American Dream, DeMolen&Omnipollo-Sitis and Magic Rock-Telepathy. Not a lot of local Spanish beers on the tap menu though but this is just a snapshot of the menu at that moment of course. Here as well you can search in a well stocked fridge for a bottled beer if the tap menu doesn’t have what you’re thirsty for. This bar comes alive at night when the many bars in the lively Lavapies neighborhood open up  for the noisy nightcrowd. 

Chinaski Lavapies, Calle de la Fe, 19, 28012 Madrid, Spanje

Stuyck&Co

NL: Deze bar en restaurant met Belgisch-Vlaamse naam, Spanjaarden spreken het echter uit als ‘Stuwik’, wordt door iedereen hoog aangeschreven. Als mijn oog op de taplijst valt bij het binnenkomen weet ik meteen waarom; Brekeriet, La Quince, De Ranke, De Molen, Dougall’s, Mad Brewing, Freigeist, Laugar,…Een mooie lijst namen en een mooie lijst aan stijlen en smaken. De 14 tapkranen bieden voor ieder wat. Ook de eetkaart ziet er aantrekkelijk uit met een hoog gehalte aan ‘bar food’; een potige hamburger van 160 gr, fish ’n chips, croquettas gevuld met kip of ham, roastbeef sandwich,… De hamburger is lekker maar net iets te rauw, zelfs voor mij. De bieren die ik er proef, Brekeriet-Cassis, Dougall’s-8 en zijn perfect getapt en geserveerd wat niet altijd het geval is in Madrid. Al te veel heb ik de bek van de tap in het bier zien gaan om toch maar dat schuim goed te krijgen. Hier niet echter. Deze bar is een stop waard voor een snelle lunch en een lekker bier. Of twee. Laten we het houden op drie…

EN: A bar with a Belgian-Flemish name, though Spanish people pronounce it as ‘Stuwik’. The bar comes with quite some praise from local beer aficionados and I immediately understand why when I enter the bar and spot the beer menu on the blackboard; Brekeriet, De Ranke, La Quince, De Molen, Dougall’s, Mad Brewing, Freigeist, Laugar,…Plenty of choice, plenty of styles and flavors. A beer to everyone’s taste. The food menu looks equally attractive and consists mainly of good bar food; a chunky 160gr. hamburger, fish ’n chips, croquettas filled with ham or chicken, crispy chicken wings,…No 3-star dining here but solid bar food. The beers are poured and served perfectly which is not always the case in Madrid unfortunately. Too many times I have seen tap faucets going into the beer to get that foam right. Not here though. A bar worth a visit for a fast lunch and a beer. Or two. Let’s make it three…

Stuyck&Co, Calle Corredera Alta de San Pablo, 33, 28004 Madrid

El Sainete

NL: Deze plek is nog maar recent geopend en stond niet meteen op mijn lijst om te bezoeken. Pepin van Be Hoppy drukt mij echter op het hart dat ik er absoluut langs moet en reserveert prompt een tafel voor twee voor mij en mijn echtgenote. We worden dus verwacht. El Sainete ligt ietwat anoniem langs een drukke straat nabij Plaza Mayor. De gevel verraadt, buiten de felle neonverlichting, niet dat het hier om een hoog aangeschreven restaurant/bar gaat. Als je binnenkomt heb je meteen zicht op de bar met 18 tapkranen en de keuken waar ze volop in de weer zijn. De eetzaal bevindt zicht echter in de gewelfde kelder waar ook de goed gevulde koelkasten staan met een heel uitgebreide keuze aan bieren. De serveerster start meteen met ons het menu uit te leggen. Het menu is samengesteld uit verschillende gerechten die bedoelt zijn om te delen en telkens worden er een drietal begeleidende bieren of bierstijlen bij aanbevolen. Een biersommelier komt nog eens de biercombinaties uitleggen en we kunnen van start. Als starter krijgen we een bord met pastei van kippenlever en luchtige toastjes samen met een glas Vermontoise van Blaugies. Hierna volgt er een tomatensalade om u tegen te zeggen. Dikke stukken rijpe tomaat zijn omgevormd tot een soort cake en gemarineerd in een marinade met diverse kruiden. De tomaten zijn heel sappig, zoet en de marinade zorgt voor frisse toetsen. Een bordje schapenkaas met divers aromaten verschijnt ook aan tafel en bij beide gerechten wordt ons een Passiflora Sour van Nomada geserveerd, een Berliner Weisse met een fruitig aroma, passievrucht, en een lichtzure toets. Hierna gaat het crescendo vooruit. Een heerlijke ceviche van bonito in een bouillon van selder en look wordt gecombineerd met een Mastodon Farmhouse IPA van Mikkeller, een mix van een Saison met een IPA. Funky, kruidig, droog met een heel fijn, elegant zuurtje. Een mooie combinatie van pittige toetsen en frisse zuren. Een hemelse taco gevuld met smeuïge ossenstaart, guacamole, krokante uitjes, koriander en limoen krijgt een Petricor IPA van Nomada als begeleiding. Gezien de frisse citrus en koriander een goede combinatie. De ossenstaart is ook niet te dominant en vaagt deze niet te bittere IPA niet weg.  Eindigen doen we met Presa Iberico, een fijn gemarmerd nekstuk van Spaans varken, met Katsuobushi, een reductie en een pittige mango saus. Een glaasje Dirty Bastard van Founders, een potige Scotch Ale, gaat samen met de zoete en licht gekarameliseerde toetsen van het vlees. We drinken nog een afzakker boven in de bar, een Prearis Grand Cru Bourbon BA zowaar en een Easy Jack IPA van Firestone Walker. Een mooie ervaring en een echte aanrader voor als je in Madrid bent! Dit is beer & food pairing op niveau in een heel mooi kader.

EN: El Sainete opened up early 2017 and wasn’t actually on my list. Pepin from Be Hoppy however insisted that I should visit and arranged a table for two. ‘You won’t be disappointed’ he said. El Sainete is located on a busy road near Plaza Mayor. Apart from the flashy neon lights nothing reveals that there’s a highly praised restaurant and bar behind the facade.  The bar immediately catches your eye when you enter El Sainete. 18 beers on tap and not the least to say so, it sets the mood for the night. The view into the kitchen from the bar shows an equipe right in the middle of the preparation for the evening. The dining room is located in the cosy, arched cellar, where you sit next to the well stocked fridges.  Our waitress starts explaining the menu. It consists of different dishes which are all meant to be shared. You can pick two, three or more if your appetite is big enough. Each dish comes with a possible beer pairing; 3 beers or beer styles are proposed per dish and play with the contrast and complement theory of beer and food pairing. A beer sommelier goes trough your menu once more and helps you pick the beers to go with the dishes you chose. We start with a glass of Vermontoise from Blaugies together with our chicken liver paté starter. The tomato salad, chunks of ripe, sweet and marinated tomato pressed into a cake form and a plate of seasoned cheep cheese that comes next is paired with a Passiflora Sour from Nomada, a mild sour and fruity, passion fruit Berliner Weisse. The bonito ceviche that follows is extremely delicious. Small cuts of raw fish, marinated in a sour dressing and served with radish and a tasty celery and garlic broth. The Mastodon Farmhous IPA from Mikkeller that comes with the ceviche interacts well with the acidity of the dish. The menu goes crescendo when the next plate arrives, a taco with oxtail. The taco with a succulent stew of oxtail is dressed with guacamole, lime juice, cilantro and topped with crunchy onions. It’s a nice mix of savory, sweet and fresh tastes that makes each bite a pleasure and the Petricor IPA from Nomada plays along well with sweetness of the oxtail and the spice and freshness of the guacamole, cilantro and lime dressing. As plat de résistance we go for the Presa Iberico. The Presa is a cut of meat of the Iberico pig, a cut with a fine fat marbling and soft texture. It’s served with katsuobushi, shavings of dried bonito, charred onion leaves, a sauce reduction and a spicy mango sauce. The meat is super tender; sweet and slightly caramelized on the outside and goes well with the equally sweet Dirty Bastard from Founders we get as pairing. We finish this extraordinary meal in the bar with a Prearis Grand Cru Bourbon BA -Hello Belgium!!- and an Easy Jack IPA from Firestone Walker. If you’re going to Madrid and you enjoy great beer paired with equally great food then this is the place to visit! El Sainete offers high quality beer & food pairing in a unique setting.

El Sainete, Calle Segovia 8 esq. C/Cordón, 28005, Madrid

El Sainete, Calle Segovia 8 esq. C/Cordón, 28005, Madrid

Taproom Madrid

NL: Super chique bar in het noordelijke deel van Madrid met een 30-tal bieren op tap. Het geheel oogt indrukwekkend en is naar Madrileense normen aan de grote kant, wat nog altijd klein is naar onze normen trouwens. Het aanbod is ietwat overweldigend, het menu wordt kleurrijk gepresenteerd op borden boven de tapkranen, maar al snel spot ik enkele faux-craft en ronduit industriële bieren; Stella, Hoegaarden, Karmeliet, La Virgen (Spaanse door ABI overgenomen brouwerij, geen www.ABInbevfreezone.com dus 😉 )…. Soit, het aanbod is groot genoeg om wel iets naar je smaak te vinden; Wild Beer, Magic Rock, TØ Øl, Dois Cervos,….Een Founders-All Day IPA en een Yeastie Boys-Digital IPA is onze ‘poison of choice’. Founders blijkt goed vertegenwoordigd in deze bar want heeft wel 7 bieren op het menu staan. Dat mag natuurlijk niet verbazen gezien de Spaanse bierreus Mahou een groot aandeel bezit in Founders. Craft of niet, voer voor discussie… Afsluiten doen we op het terras aan de straatkant met een Founders-Breakfast Stout en een fletse Brewdog-Punk IPA. Leuke bar, trendy en hip wat zich ook uit in het publiek dat je er ziet. Naast de bar kan je je honger gaan stillen in een burrito bar die van dezelfde eigenaars is. Een leuke bar met een gevarieerd aanbod maar mist echter ietwat charme.

EN: A fancy bar in the north part of Madrid with about 30 rotating beers on tap. The bar looks very impressive and could be called big to Madrid standards, which is still small to our standards. The menu is a bit overwhelming, hanging above the tap handles on black boards and written in vivid and bold colors, but I immediately spot some faux-craft and industrial beers on there; Stella, Hoegaarden, Karmeliet, La Virgen (a Spanish brewer which was bought by ABI. So no www.ABInbevFreeZone.com 😉 )… Oh well, the choice is vast enough to find something to your taste and preference; Wild Beer, Magic Rock, TØ Øl, Dois Cervos,… We pick a Founders-All Day IPA and a Yeastie Boys-Digital IPA as our ‘poison of choice’. Founders seems to be rather well represented with about 7 beers on the menu but that shouldn’t be a surprise as one of the largest Spanish breweries, Mahou, has a big share in this American brewery. Craft or not? To be discussed… We finish the visit with a Founders-Breakfast Stout and an unfortunately completely flat Brewdog-Punk IPA. Taproom Madrid is a nice bar, hip and trendy, but seems to lack some of the charm that other bars have in Madrid.

Taproom Madrid, Calle de Guzman el Bueno 54 28015 Madrid

Buns & Bones

NL: Niet meteen bier gerelateerd maar omdat het zich net tegenover Taproom Madrid bevindt geef ik het toch even mee. Een klein restaurant dat zich richt op Taiwanese buns en ‘exotische’ vlees- en visbereidingen met 3 locaties in Madrid. Het startertje dat we krijgen, een schijfje gefrituurde lotusbloem met jalapeno peper zet meteen de toon. Lekker! Die buns dat zijn zachte, gestoomde broodjes met een ietwat kleverige structuur. Ze worden gevuld met allerlei lekkers en krijgen namen mee als Tonkatsu – Presa Iberica, nekstuk van varken, sappig vanbinnen, krokant gepaneerd vanbuiten met Tonkatsu saus, Pork belly del maestro Chang – buikspek met een zoete laksaus, Meetballs – spicy balletjes me yoghurtsaus, Pato Pekin de Anton Martin – gerookt en gelakte eend,…De buns smaken heerlijk en de combinaties zijn origineel. Bestel een twee- tot drietal buns per persoon als voorafje of laat je verleiden door de rest van het aantrekkelijke menu. Ik kies nog voor de Pulpo a la brasa en krijg 2 forse inktvis tentakels voorgeschotteld, kort en licht krokant gegrild en nog heel sappig, geserveerd met aardappelen in de pel met een zachte lookboter. Zalig……Bij onze buren aan tafel verschijnt nog een Solomillo en tataki con aceite de tuetano. Een uitgehold stuk rundsbot gedrapeerd met fijne stukjes rundsfilet, takaki gebakken dus rauw binnenin en krokant buiten, geserveerd met beenmerg en olie. De presentatie alleen al doe er mij naar snakken. Verleidelijk maar ik zit vol. Voor wie al eens wat avontuurlijker wil eten is dit een aanrader! Erna kan je uiteraard iets gaan drinken bij Taproom Madrid.

EN: Not immediately beer related but this small restaurant is conveniently located right across Taproom Madrid and offers some very good food. Buns&Bones focuses on Taiwanese buns and ‘exotic’ fish and meat preparations. The small starter we receive, a fried slice of lotus root topped with jalapeno pepper immediately sets the mood. Tasty! The buns are steamed, small bread rolls with a soft and sticky texture. They are filled with all kind of preparations. We chose a Tonkatsu-Presa Iberica; a roll filled with a piece of breaded Iberian pork, juicy on the inside and crunchy on the outside, a roll with laquered Pork belly del maestro Chang and a Taco version. The buns are delicious and really original. Order two or three as a starter or more if you want but the rest of the menu looks as amazing as the buns. I order a Pulpo a la brasa and receive two giant squid tentacles, grilled and lightly charred but still juicy. They are served with some potatoes in the skin with a soft garlic butter. Delish! An excellent restaurant for people that like to try something different from time to time. And as Taproom Madrid is just across the street you can drink your after dinner, or even pre dinner, beer there.

Buns&Bones, Calle Guzmán el Bueno, 69. 28015 Madrid

Bee Beer

NL: Bier en kaas, dat is een match. Daar mag je niet aan twijfelen. Ook in Madrid weten ze dit want enkele bars plaatsen deze twee fijne producten in de schijnwerpers. De Bee Beer & Cheese bar in de Chueca wijk is één van de bars dat hiervan zijn handelsmerk heeft gemaakt. De kleine plek, een mix tussen een bar en een bottle shop, biedt een zevental bieren op tap aan en de rest, zoals ik ondertussen gewoon ben in Madrid, neem je gewoon uit de koelkast. Om thuis of ter plekke te drinken. Hierbij kan je kiezen voor een stukje artisanale Spaanse kaas en fijne vleeswaren. Bij Bee Beer, de naam is een verwijzing naar de bloemetjes en de bijtjes,  een eerder kleine selectie op tap; St.Bernardus 12, Bar Bar en Roman pils uit het thuisland, Aventinus uit Duitsland en Dougall’s 8 en Bee Beer Craft Dogs Ale om de Spaanse eer  hoog te houden. De keuze in de koelkasten is een heel pak ruimer en biedt voor iedereen wat. Een interessant bier hier is het Coronel Mostaza huisbier, een bier gebrouwen met mosterdzaad. De mosterdzaadjes geven vooral in nasmaak en afdronk een zekere pittigheid. Een goede match met een stukje kaas, inderdaad! Een toffe intieme bar, ideaal als tussenstop op een stadswandeling. Bezoek zeker ook de nabij gelegen food market Mercado San Anton.

EN: Beer and cheese, it’s a match! No doubt about that. It’s a pairing that they’re also embracing in Madrid. The Bee Beer & Cheese Bar in the Chueca neighborhood is one of those bars that decided to put artisanal beer and cheese in the spotlight. The small place, again a mix between a bar and a bottle shop, has 7 beers on tap; St.Bernardus 12, Lefebvre Barbãr and Roman Pils from hometown Belgium, Schneider Weisse Aventinus from Germany and Dougall’s 8 and Bee Beer Craft Dogs Ale representing the Spanish scene. This offer is completed with a large selection of bottles and cans in several fridges. You’re sure to find something you like here. The bar has 2 house beers, a smoked bronw Craft Dogs Ale and a beer brewed with mustard seeds Coronel Mostaza. I try the latter and am pleasantly surprised. It’s hoppy, fruity, a tad sweet and the mustard seeds give a little spice kick in the end. A good match with our plate of artisanal cheese and salami. Bee Beer bar is a small yet cozy bar. A good stop when you’re discovering Madrid. Don’t forget to visit the nearby food market Mercado San Anton.

Bee Beer, Calle de Augusto Figueroa, 30, 28004 Madrid

Fogg Bar

NL: Fucking Foggies…. Dat staat er op het t-shirt van onze serveerster. Neem het hier niet te serieus dus, bier betekent bovenal nog plezier. Onze serveerster blijkt trouwens ook een bierblog te hebben, Mil y una cervezas <– check da out! Fogg bar is een fijne bar in het drukke centrum van Madrid, tussen de vele winkels en tapas bars, niet ver van de Calle de Atocha. Net als bij Bee Beer kan je ook hier genieten van een kaas&bier pairing met een goed woordje advies van het personeel. Het biermenu omvat 11 bieren op vat en een veertigtal flessen in de koelkast met vooral aandacht voor het betere Spaanse bier. Ik zie onder meer Garage Beer Co, Dougall’s, Nomada, La Quince, La Catarina, Edge Brewing, Heretic, Naparbier op het menu staan.Weer laat ik mij verleiden, arme ik, door de Soup IPA van Garage Beer Co. Heerlijk vers van het vat. We merken dat de bar rond 18 uur al aardig begint vol te lopen met jonge Madrilenen, ongetwijfeld om reeds aan het aperitief te beginnen samen met enkele stukjes kaas. Aan tafel gaan dat doen de Madrilenen maar pas rond een uur of 10, val als toerist om 9uur een restaurant binnen en je zit moederziel alleen. Tijd genoeg dus voor een uitgebreid aperitief en dat kan perfect bij de Fogg Bar met bier en wat kaas.

EN: Fucking Foggies…is what I read on the back of the shirt of one of the waitresses. Don’t take it too seriously here, beer is still meant to be fun. Fogg Bar is a cosy bar in the busy centre of Madrid , close to the main Calle de Atocha road. Here you can enjoy a wide range of Spanish craft beers, 11 beers on tap and about 40 bottles in the beer fridge.  I see Garage Beer Co, Dougall’s, Nomada, La Quince, La Catarina, Edge Brewing, Heretic, Naparbier and several others. What makes this bar special is that you can combine your beer with a variety of artisan cheeses. The cheeses even come with some info from the waiters. Very helpful! One of those waiters also happens to have a beer blog –>Mil y una cervezas  ; Check it out!! I order a Soup IPA by Garage Beer Co, too hard to resist when it’s fresh on tap, and it comes with a large tapa. The afternoon is coming to an end and I see a lot of people coming in the bar, starting the evening with a beer and some tapa or an assorted cheese platter. It’s indeed a good starter of the evening when you have plans to go to a restaurant later that night. Dinner times in Madrid are a bit unusual for us Belgians. Where we would consider going to a restaurant at 8pm as late, in Madrid the restaurants only fill up around 10pm. Go to a restaurant at 9pm in the evening and feel lonely. So there’s time enough before to go out and have some beer and cheese at Fogg Bar.

Fogg Bar, Calle de Moratín, 5, 28014 Madrid

Mad Brewing

NL: Ietwat uit het centrum, een veertig à vijftig minuten met de metro vanaf Puerta Del Sol, ligt brouwerij Mad Brewing. Deze brouwerij maakte ondertussen al wat naam en brouwde ook al enkele collabs met onder meer brouwerij Het Nest en Alvinne. Het is een fijne plek om te vertoeven, eerder rustig en ietwat weggestopt in een commerciële zoning. De brewpub is elementair ingericht, strak en stijlvol met voldoen zitplaatsen en ook een terras buiten. De gerechten op het menu zijn eerder het tegenovergestelde van het interieur, exuberant en fors uit de kluiten gewassen. Uit het ‘Para Picar’ menu kan je een ruim aanbod hapjes kiezen om te delen: nachos, kaas, fijne vleeswaren, mosselen, gegrilde groenten,… Voor de grotere honger is er ook meer dan voldoende keuze; Polo negra a la stout – in stout gelakte kip, Brisket en agua de fuego – borststuk van rund gemarineerd in Bourbon, Butifarra a la brasa – gekruide worst op de gril,…Ook de suggesties van de chef, onder meer gegrilde kreeft en krab, zien er zeer appetijtelijk uit. Het menu biedt duidelijk meer dan de standaard bar snack. De taplijst biedt 10 bieren van het vat, voornamelijk hun eigen bieren al zitten er ook enkel collabs tussen met onder meer Alvinne en Laugar. Mad Zitric – een American Pale Ale, San Blas – een klassieke Kölsch met een milde Amarillo toets, 27 Belle – kruidige Saison gebrouwen samen met Alvinne, Trigo Hoppy – Wheat IPA zijn enkel van de bieren op de lijst. Hier kan je ook een growler van 2lt. laten vullen om mee te nemen naar huis. Vanuit de brewpub heb je een mooi zicht op de kleine brouwerij die naar schatting een capaciteit heeft van een 2.5Hlt per batch. De bieren zijn lekker maar blijven toch ietwat op de oppervlakte. De smaken zijn niet te uitgesproken al kan dat misschien net een troef zijn want het publiek dat ik er zie is divers en heeft niet meteen een hoog beer geek gehalte. Hoewel Mad Brewing een fors stuk uit het centrum van Madrid ligt is loont de trip zeker de moeite, niet alleen voor een glas bier maar zeker ook om een stevige hap te eten.

EN: The Mad Brewing brewery and taproom is located outside of the city centre of Madrid, forty to fifty minutes by subway from Puerta Del Sol and a fifteen minute walk will get you there. The effort is well worth it though. The brewery can be found in a commercial zone, a bit tucked away between other companies, and following your gps might be a bit tricky. If it’s a brewing day you just have to follow the smell of mashed grains. On other days you might walk past the brewpub a couple of times before you actually find it. Once there you’re good though. The interior design of the brewpub is basic and elementary yet stylish. There’s ample place to sit and there’s even an outdoor seating area. The brewery, a 2.5Hlt system I estimate, is perfectly visible from the taproom while having a drink. The taplist is mainly composed of their own beer, about 10 different ones, with a couple of collaboration beers. I spot a 27Belle on the list, a collab with our own Alvinne. It’s a dry, herbal saison style beer with plenty of phenols in the aroma. Tasty & refreshing. The house Kölsch San Blas(where’s the curry wurst?) is a bit bland but has the same refreshing character as my previous beer. I order a plate of very tasty cured sausages while I gaze trough the menu. Dishes with names like Brisket en agua de fuego(brisket in Bourbon), Butifarra a la brassa (grilled local sausage with Pimentos del Padron), Pollo negro a la Stout (chicken lacquered in Stout beer) and even some lobster and crab dishes as suggestion make this a very attractive menu. I settle for my plate of cured meats though and finish with a big piece of chocolate cake with vanilla frosting and a glass of roasty Stout on the side. Decadent yet tasty. Indulge and enjoy! Mad Brewing is certainly worth the trip outside the city centre, not only for a couple of beers or to take a look at the brewery but also for the excellent food menu.

Mad Brewing, Calle de Julian Camarillo 19, 28037 Madrid, Spanje

Nog enkele adresjes in Madrid die me aangeraden werden maar waarvoor ik niet de tijd had om ze te bezoeken of in het geval van de Brew Wild Pizza Bar nog niet open was;

Madrid heeft zeker genoeg te bieden als het op bier aankomt; bars, shops, brouwerijen,… Het is nog niet de absolute topkwaliteit, op enkele locaties na dan, en soms is de service niet wat het moet zijn – slechte afstelling tapkranen, tapkranen die in het bier gaan om toch maar dat mooi getapte bier te verkrijgen,…. – maar ze beseffen wel de meerwaarde van goed bier gecombineerd met een lekkere tapa. Bij de soms verzengend hete temperaturen in Madrid is een fris smakend IPA welkom. Een half lauwe vermout, hoe lekker dit ook kan zijn, is dat dan net iets minder. Gelukkig draait het niet enkel om IPA’s en vinden ook andere stijlen hun weg naar de Madrileense tapkranen en shops. Hopla naar Madrid; Salud Madrid!

Madrid certainly has plenty to offer when it comes to beer; bars, shops, breweries,…. It’s not always the top quality you’d expect to get in a thriving beer scene, except for a few locations, but they surely know and appreciate the value of a good craft beer. The scorching sun of Madrid pairs better with a fresh IPA than it does with a lukewarm Vermouth. Nothing against the latter, Madrid has some amazing Vermouth and cocktail bars that are worth the visit. If they manage to improve the service of the beers on tap (too many times I saw tap faucets going into the beer to get the foam right) and the critical conservation of bottled beers then Madrid surely deserves its place among other craft beer cities. So hop on to Madrid; Salud Madrid!

Hieronder een handige Google map zodat je alle bovenstaande adressen steeds bij de hand hebt:

Use the Google map below as a guide on your beer stroll trough Madrid:

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s