Altijd Limburg – Op stap in Lommel en omgeving

‘Of ik interesse had om Limburg en dan meer specifiek Lommel wat beter te leren kennen’ dat was de vraag die de dienst toerisme Limburg mij stuurde. Toegegeven, als het op Limburg aankomt verzeilen we altijd op dezelfde plekjes; Hasselt, Genk, Bokrijk. Alsof er niet meer te zien zou zijn… Wijt het aan onze honkvastheid aan Brussel, mea culpa!, maar ondertussen weten we, met dank aan Toerisme Limburg en Lommel, beter. In de provincie Limburg valt er namelijk heel wat te zien. Lommel was een nobele onbekende, bekend om zijn vakantieparken maar er valt veel meer te ontdekken.

Hop naar het toch niet zo verre Limburg dus voor een dagje Lommel. De verwelkoming door Michèle van Toerisme Lommel bij café De Lossing is alvast hartelijk, zoals het de gastvrije Limburgers betaamt. Café-Brasserie De Lossing dat prachtig gelegen is aan het Kempens kanaal is een perfect uitvalsbasis voor een dagje wandelen in de groene omgeving van Lommel of een fietstocht langs het kanaal. Je kan er een picknick laten samenstellen voor tijdens je wandeling in de omgeving. Dat ze er ook een mooie bierkaart hebben met aandacht voor lokaal gerstenat is handig meegenomen. Van hieruit start dan ook onze wandeling in de Lommelse Sahara en worden we op pad gestuurd met een goed gevulde rugzak met lekkers, een duidelijke wandelkaart en ja, ook 2 flesjes bier. Die wandelkaart is handig maar de wandelpaden zijn zo duidelijk aangegeven en afgebakend dat je al flink je best moet doen om verloren te lopen. Die Limburgers, ze weten je goed de weg te wijzen.

Veel Sahara, geen kamelen

De Lommelse Sahara is een natuurgebied, zo’n 195 Hectare groot, gelegen aan de rand van Lommel dat eigenlijk voor een stuk is ontstaan onder invloed van de plaatselijk industrie. Je weet het of niet maar Lommel staat bekend om haar glasindustrie en dan meer specifiek voor de grondstof hiervoor. Waar zich nu de Lommelse Sahara bevindt werd namelijk zand ontgonnen, een belangrijke grondstof voor de productie van glas. Door deze ontginning ontstonden er diepe putten. Eén van die diepe putten is nu de centrale plas in het domein dat je met de hulp van een stevig streepje zon de indruk geeft van op een Tropisch strand te staan. De natuur op de Lommelse Sahara is afwisselend groen en bebost met loof- en sparrenbomen en op andere plekken dan weer bar en kaal. Een uniek afwisselend decor. De barheid van sommige plekken is een gevolg van de uitwaseming van de zinkfabrieken vroeger. Door een natuurlijke dam van sparrenbomen aan te leggen tegen deze uitwaseming ontstond voor een deel de Lommelse Sahara. Vandaag is van die industriële invloed maar weinig meer te merken, integendeel, de Lommelse Sahara is een prachtig stukje natuur waar veel watervogels nestelen. Enkel op de prachtige uitkijktoren die zo’n 30 meter boven de Lommelse Sahara uittorent biedt het weidse zicht nog een blik op de industrie in de verte. Voor de rest niets dan groen. Het is dan ook aangenaam wandelen op het domein en wanneer we halverwege zowaar op een strand botsen met tropische allures staan we even verbluft. Een groepje ruiters te paard die een eindje verder het water doorwaden maken het plaatje compleet. ‘Tijd voor een picknick’ denken we en we zoeken ons een plekje uit aan de bosrijke rand. Terwijl er nog mensen toekomen om te genieten van deze prachtige omgeving  wagen we ons aan de plaatselijke specialiteiten.

De Lommelse Sahara is een fijne omgeving waar ook kinderen zich volop kunnen uitleven en amuseren. Het water lonkt uitnodigend, een plons in het water zou deugd doen. Het is net die dag verschroeiend warm. Toch is het evenwel verboden om er te zwemmen. In Vlaanderen mag je immers enkel in door de Vlaamse Milieumaatschappij erkende plaatsen gaan zwemmen. Pootjebaden mag nog net wel.

Na deze stevige wandeling is het tijd om het centrum van Lommel te verkennen. De kleine doch gezellige stadskern, ja- Lommel is een stad!, biedt genoeg plekken om een hapje te eten of iets te drinken. Wij trekken naar Het Trefhuysch, een biercafé met een mooi en ruim terras achteraan, waar eigenaar en bezieler Michel Brink ons trakteert op enkele lokale bieren. ‘Ne Loemelaer‘ van Brouwerij Amai of een Lommelaar in plaatselijk dialect is het ‘lokale’ bier dat we vakkundig geserveerd krijgen. Een zacht blond bier, niets opzienbarends, correct en ietwat een allemansvriend maar na die stevige wandeling smaakt hij wel. Wat keuze betreft kom je bij Het TrefHuysch niets tekort. Een zestal bieren op tap en ruim 200 bieren staan er op de kaart. Voor ieder wat wils, opgelijst naar kleur. De kaart beperkt zich tot de Belgische bieren, op die Nederlandse Trappist La Trappe na, maar met die uitgebreide keuze kan het geen probleem zijn om je ‘poison of choice’ te vinden. Mocht je toch nog twijfelen dan staat eigenaar Michel je zeker bij met goed raad. Verwachte evenwel geen geweld van de nieuwe generatie brouwers en bieren, het blijft veelal een klassiek georiënteerde kaart. We genieten er nog van een Bink van brouwerij Kerkom uit Sint Truiden en zetten onze tocht verder. Er moet namelijk nog geblazen worden…

Glas = kunst?

Het Glazen Huis

Dat Lommel bekend staat als belangrijke speler in de glasindustrie, het Lommelse zand zou van topkwaliteit zijn, mag blijken uit Het Glazen Huis. Nee, hiermee verwijs ik niet naar de actie van die hoofdstedelijke radiozender maar naar een echt glazen huis dat in centrum Lommel dienst doet als toerismebureau en centrum voor de glaskunst. Naast info over Lommel en een shop met streekproducten vind je hier ook een heus museum rond glaskunst en een heus glasblazers atelier. Na het bezoek aan het museum waar we enkele mooie stukjes kunst aanschouwen ga ik dan ook naar het atelier voor een sessie glas blazen, een kunst op zich. Onder deskundige begeleiding word ik toevertrouwd aan de kunst van het glasblazen, het blazen zelf laat ik aan mijn echtgenote over. Niet zo eenvoudig blijkt al snel. Glas is een makkelijk te modelleren materie maar vraagt toch een ervaren hand om er iets mooi van te maken. Het beloofde bierglas dat we gingen maken blijkt echter iets teveel tijd te vragen om zo maar even tijdens een sessie te blazen. Geen erg, een vaas is ook fijn om te maken. Een leerrijke ervaring dat ook voor kinderen een unieke doe-ervaring is.

Cuchara experience

’s avonds staat er ons een andere kant van de Lommelse cultuur te wachten, namelijk een culinair avontuur bij Cuchara. Een culinaire traktatie die ik niet snel zal vergeten, ik kan het niet anders omschrijven als een echte experience. De met 1 Michelin ster bekroonde top chef Jan Tournier weet ons met een indrukwekkend 14-gangen menu de hele avond aan tafel te kluisteren. Wonderlijke combinaties met oosterse invloeden en ongewone ingrediënten worden verwerkt tot mooie symbioses. Beklijvend en blijvend. Fris, subtiel en dan weer uitgesproken wordt de menu opgestart met enkele originele hapjes; Koolputter kaas & houtskool, Langoustine & gember, Shiso & tomaat,…

De opbouw gaat door, telkens komen er oosterse toetsen terug en ook met de nodig zuren houdt de chef je smaakzin alert. Een fijn stukje rauwe zeebaars wordt geserveerd met ponzu. Heerlijk! Gerookte paling met asperge en eidooier volgt. De smaakcohesie staat op punt!Het is pas bij de hoofdgerechten dat het wat steviger wordt, aards en vullend en boordevol smaak. Een sterk doorsmakend stukje lam met geitenkaas gevolgd door een meesterlijk stuk Presa met saus van bloedworst. Gelukkig wordt er weer geëindigd met een frisse afsluiter wat van dit menu een gebalanceerd geheel maakt. Een waardige afsluiter van een drukke dag. Het enige dat een tegenvaller kan genoemd worden is het aanbod bier, dat is pover en, op een enkele Liefmans Goudenband na, onbestaand. Spijtig. Niet dat de wijnen slecht zijn, au contraire, deze volgen de gerechten mooi op en worden met de nodige uitleg gebracht. Toch blijf ik hier als bierliefhebber of beer geek en dit is tenslotte nog steeds een bierblog wat op mijn dorst zitten. Dit kan beter. Voor een uitgebreider verslag van het diner bij Cuchara verwijs ik je graag door naar een ander artikel –> Belgianbeergeek.be-cuchara-lommel

Villa Neeckx

Een stevig gevulde dag vraagt ook om een rustpauze. Die rust vinden we gelukkig genoeg bij onze laatste stop van de dag, Villa Neeckx. Deze statige villa dat ooit nog dienst deed als woning en praktijk voor Dokter Norbert Neeckx is sinds kort omgetoverd tot een luxueuze Bed&Breakfast, uitgebaat door de charmante Paula. De inrichting van de villa is prachtig en verenigt oude elementen die men zo perfect mogelijk restaureerde met design meubels en kunstwerken. De villa blijkt een ware oase van rust, zelfs al ligt ze net aan de rand van het Lommelse stadscentrum. Een hoge haag verbergt de villa mooi aan de omgeving. De Master suite waar we de nacht doorbrengen is verbluffend. Een heel ruime flat die zowat een hele verdieping omvat en voorzien van alle comfort, een imposante badkamer en een groot buitenterras. Prachtig! Ik krijg al snel spijt dat het maar voor één nachtje is.

Na een zalig nachtje slapen krijgen we een uitgebreid en verzorgd ontbijt waarbij eigenares Paula wat komt bijpraten. Je voelt duidelijk dat ze haar gasten wil verwennen. We moeten echter al snel afscheid nemen, evenwel niet zonder de belofte van nog eens langs te komen, want we worden nog elders verwacht voor de laatste stop van ons Limburgs weekendje.

Trappist tot in de kist

We trekken wat verder, richting uithoek van Limburg, net tegen de grens met Nederland. Daar bevindt zich namelijk nog een echte Trappistenbrouwerij, De Achelse Kluis. De Achelse Kluis staat bekend om haar Trappistenbieren, de blonde en de donkere. Mensen komen er in grote aantallen om de bieren te proeven en een glimp van de brouwerij op te vangen. De abdij is ook mooi gelegen in de weidse natuur en is een trefpunt op menig wandel- en fietsroute. De brouwerij zelf die is ondertussen al enkele malen in het nieuws geweest want door de steeds maar dunner wordende roepingen kampte de abdij/brouwerij met een tekort aan monniken. Om een bier te maken dat het Trappistenlogo draagt moet het namelijk binnen de muren van de abdij gebrouwen worden onder toezicht van de monniken. Het eigenlijke brouwen mag uitgevoerd worden door leken maar een nijpend tekort aan monniken betekende bijna het einde van brouwerij De Achelse Kluis. Gelukkig schoot de abdij van Westmalle te hulp, niet alleen met grondstof en gist maar ook met een broeder. Voorlopig is De Achelse Kluis weer even gered en dat er nog gebrouwen wordt kan ik zelfs bevestigen. Net als ik er passeer scheppen ze de draf uit de filterketel. Natuurlijk kan je denken dat het Trappistenlogo een sterk staaltje marketing is, een monopolistische bescherming van een product, de broeders kunnen evenwel smakelijke bieren brouwen. Ik geniet er van een blonde Achel en sla de toeristen gade. Dat we hier dicht tegen de Nederlandse grens zitten mag blijken uit de lange rij mensen die staan aan te schuiven rond het middaguur in de cafetaria die eerder doet denken aan de refter van een grootkeuken. De broodjes kroket gaan er vlotjes over de toog, de stukken taart met een donkere Achel ook. De abdij zelf ligt voor een stuk op Nederlands gebied geeft de gids ons nog mee, dwars door de bibliotheek loopt die scheidingslijn. Op het domein vind je ook nog een kunstexpositie, een oorlogsmuseum rond de eerste wereldoorlog en een winkel met chocolade, tabak en bier. Verkoopt hier blijkbaar als ‘zoete broodjes’. Ook hier worden we gecharmeerd door het landelijke karakter, de rust en het weidse landschap. De rit naar de abdij zelf was al een ervaring op zich, afwisselend door Belgisch en dan weer Nederlands groen landschap. Ook hier zeggen we dat we eens moeten terugkomen om één van de vele wandelroutes te doen. Terugkeren, het zal niet anders kunnen…Limburg, het lijkt te blijven hangen. Beklijvend Limburg of zoiets.

Mocht je na het lezen van dit artikel zin hebben gekregen om naar Limburg te trekken kan ik je alleen maar zeggen ‘Waar wacht je nog op?’. Hop naar Limburg voor een stevige portie cultuur, natuur, culinaire verwennerij en rust. #AltijdLimburg

Voor meer info kan je terecht op de site van Toerisme Limburg en Toerisme Lommel

Enkele nuttige adressen:

  • Eetcafé De Lossing, Lossingsweg 21 3920 Lommel Tel: 011/551682 @: info@delossing.be
  • De Lommelse Sahara, Sportveldenstraat 10 3920 Lommel (of starten van bij café De Lossing) Tel: 011/548402 @sportdienst@lommel.be
  • Biercafé Het Trefhuysch, Dorp 46 3920 Lommel Tel: 011/749477
  • Het Glazen Huis, Dorp 14b 3920 Lommel Tel: 011/541335 @: info@hetglazenhuis.be
  • Cuchara, Lepelstraat 3 3920 Lommel Tel: 011/757435 @: info@cuchara.be
  • Villa Neeckx, Norbert Neeckxlaan 14 3920 Lommel Tel: 0475/729577 @: info@villaneeckx.be
  • De Achelse Kluis, De Kluis 1 3930 Hamont-Achel Tel: 011/800760 @: abdij@achelsekluis.org

Cheers

Belgian Beer Geek

2 gedachten over “Altijd Limburg – Op stap in Lommel en omgeving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s