Sans Pardon Pure Oak – De Dochter van De Korenaar

Sans Pardon. Zonder genade. Een nekschot en gedaan. Geen herkansing, geen terug naar af. Over&out. Fini. Schluss!

Een naam kiezen voor een bier, ik kan mij inbeelden dat het niet steeds eenvoudig is. Bij De Dochter van de Korenaar weten ze dat al langer. Als je een stramien inbouwt in je benamingen ben je sowieso gebonden aan een vast kader. Embrasse, Noblesse, Finesse, La Renaissance, Crime Passionel, Belle Fleur,…. namen van bieren die beladen klinken, een zekere importance uitstralen, een je-ne-sais-quoi…. Nu doe ik het ook al. Trouwens, een Nederlandse brouwer die Belgische bieren brouwt met Frans namen in een Belgische enclave in Nederland…Magritte is nooit veraf.

Ook deze potige stout kreeg een Franse naam mee; Sans Pardon. De toevoeging ‘Pure Oak‘ duidt hier op de extra vatrijping, een rijping op nieuwe eikenhouten vaten. Nieuw hout dus deze zullen nog veel tannines bevatten. Een extra lange hergisting en rijping op fles zwakken deze tannines dan weer wat af.

Oog: Zwart, ondoorschijnend. Forse lichtbruine kraag, stevig en romig. Mooi wandklevend schuim. Een royale kraag, vast en romig, die je onmiddellijk zin doet krijgen naar het bier dat er onder zit.

Neus: Milde vanille en zachte houttoetsen strelen de neus. Heel licht op de achtergrond een streepje solvent, nauwelijks merkbaar. Chocolade, ergens tussen donkere en melkchocolade en wat drop, anijs, laurier en rood fruit.

Mond / Aroma: Smakelijk. Zoet, niet overdreven. Super zacht en romig mondgevoel met zachte en milde carbonatie. Rijp rood fruit, toetsen van rijpe braambessen. Bittere zwarte chocolade, koffie. Zachte tannines in afdronk. Niet wrang, drogend. Typerende droge touch op het einde. Body is niet super dik, eerder medium.

ABV: 11%, een klepper maar de alcohol is mooi verweven.

Etiket: In de stijl van de andere bieren van De Dochter van de Korenaar; herkenbaar, duidelijk, zonder franjes. Het houten hangertje duidt op de rijping op eik. De ingrediënten staan duidelijk en volledig vermeld. Opvallend ingrediënt is de rooibos, een plant die voor de typerende droogheid in de afdronk van dit bier zorgt.

Food Pairing:

Een stevige klepper van een bier, daar moet iets stevigs tegenover staan. De intensiteit vraagt om een sterke partner.

  • Een stevige stoofpot genre stoofvlees of een Ierse shepherds pie met lamsvlees.
  • Chocolade desserten. Een stevige chocolade cake of taart.
  • Artisanaal vanille ijs waarbij ze niet zuinig waren op de vanille bij de bereiding.
  • Allerlei barbecue gerechten; zoet gelakte ribben of kip.
  • Wild wanneer in seizoen –> jesspryles.com/venison-shanks-stout-coffee-smoke
  • Tiramisu. Week de lange vingers in een stout voor die extra stoute touch. (niet noodzakelijk deze Sans Pardon Pure Oak, dat zou wat zonde zijn van het bier 😉 ) Opgelet, deze Tiramisu is een niet kindvriendelijke versie!
Credit www.HCDPierre.com

Een super gebalanceerde Russian Imperial Stout. Rijk, net niet decadent, krachtig, boordevol smaak, voorzien van een fluwelen en romig mondgevoel waarbij de zachte houttoetsen een mooie gelaagdheid meegeven. Dit is een topper van een stout. Wie zei er dat je verse Bourbon barrels nodig hebt om een Barrel Aged stout te maken?

Dit bier verscheen in de Pure Oak serie van De Dochter van de Korenaar waarbij eigenaar en hoofdbrouwer Ronald Mengerink enkele van zijn beproefde bieren op nieuwe eikenhouten vaten rijpte. Verse vaten dus, zonder invloed van een andere drank. Nieuwe eikenhouten vaten geven nogal veel tannines af, vandaar dat ze bij lambiekbrouwers en stekers reeds gebruikte vaten verkiezen. Bij gebruikte vaten zijn de meeste tannines reeds onttrokken en hebben deze minder invloed. Bij de Pure Oak serie spelen de tannines dus wel een rol en zullen deze voor prominente houttoetsen, droogheid en wrangheid zorgen. Deze worden evenwel wat afgezwakt door een lange hergisting op fles, +> 6 maand, die Ronald toepast. Een interessant project!

No excuses, just enjoy! And I might even add; indulge!

PS: De Dochter van de Korenaar komt ook naar BXLBeerFest, het bierfestival om naar uit te kijken, op 26 & 27 augustus. De Sans Pardon zal daar ongetwijfeld ook te proeven zijn!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s