Schieven IPA – Brasserie De La Senne

‘Schuun schief is oek ni mis’…… Of wanneer rechtlijnigheid de norm wordt is afwijken van het geijkte pad een verademing.

Terwijl alle moderne brouwerijen ons om de oren slaan met IPA’s, de één al fruitiger dan de andere en ‘hazier than the fog on a cold winter morning in Scotland’ grijpt Brasserie De La Senne terug naar een gelaagde IPA. Een IPA waar naast de uitbundige hop aroma’s ook plaats is voor mout en gist. Geen gistsignatuur die zo heerlijk ruikt als die van De La Senne trouwens.

Deze samenwerking met de Amerikaanse brouwerij Bagby Beer Company uit Oceanside, Californië omschrijven ze zelf als een ‘Old style IPA with a Belgian twist’. Op de facebook pagina van De La Senne klonk het vrij elitair dat er al teveel IPAs worden gemaakt die enkel op de hop gefocust zijn en dus balans missen of onverbloemd gezegd en geschreven ‘aan geek IPAs doen wij niet’. Gevaarlijke mening. Een deel van het cliënteel voelt zich ongetwijfeld aangesproken. Soit…. een IPA met Amerikaanse hop, onder meer Cascade en Amarillo dacht ik en de gekende De La Senne gist. Ja, een Belgian IPA.

Schieven IPA ,een IPA met een twist à la De La Senne dus.

Oog: Amber, oranje,  troebel met een forse lichtbeige schuimkraag. Grove bellen in de schuimkraag.

Neus: Toetsen van sinaas, geconfijte sinaas, grapefruit. Ietwat zoetig aroma. Duidelijke De La Senne signatuur. Lichte mouttoets in de neus, bruin brood maar al vlug gedomineerd door de hop en gist.

Mond / Aroma: Lichtzoete aanzet met mooie body. Milde Co2 prikkeling, zacht mondgevoel. Afsluiten doen we met een stevig bittere, prominent en zelfs ietwat wrang. De bitterheid is heel prominent en blijft nog lang hangen achterin de keel. Lichte mouttoets in afdronk.

ABV: 6%

Etiket: Fijn artwork weer in de De La Senne huisstijl van Jean Goovaerts. Ditmaal lijkt hij inspiratie gehaald te hebben bij de science-fiction films uit de jaren ’50. ‘Hop attacks’

Topper! Een fijne mix van die typische De La Senne geur met exotische hoptoetsen doorweven. Het klopt als ze zeggen dat dit een IPA is met plaats voor hop, mout en gist. De bitterheid de loeihard op je afkomt na het doorslikken van die eerste slok is niet subtiel en definieert het karakter van het bier. Voor de liefhebbers van hoppige en bittere schieve bieren.

Dat er in Brussel al eens iets scheef wordt geslagen is een feit, getuige de diepe zakken van het Brusselse bestuur van SamuSocial, burgemeester incluis. Bij deze draag ik deze review dan ook graag op aan Mayeur en Co. Ik geloof dat ze momenteel best een potig bier kunnen gebruiken.

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s