Stoofpot met spelt en Toulouse worst

Om een bier te brouwen heb je granen nodig, dat spreekt voor zich. Gemout graan maar ook ongemout granen wordt dikwijls gebruikt in de samenstelling van een beslag voor een bier. Ieder soort graan brengt zijn specifiek smaak, aroma en kenmerken aan. Je kan echter ook koken met granen. Granen zijn heel voedzaam, bevatten veel vezels en zijn gewoon ook lekker om te eten.

In dit recept gebruik ik spelt als basis. Het is een beetje hetzelfde principe als wanneer je linzen klaarmaakt, althans hoe ik ze maak. Kort aanstoven en onderzetten in een goede bouillon. Deze voedzame bereiding is heerlijk smaakvol en de plompe Toulouse worstjes passen er heerlijk bij en behouden mooi hun sappigheid tijdens de bereiding. Topper!

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 250gr. spelt
 • een 6-tal plompe Toulouse worstjes
 • 100gr. dik gesneden blokjes gerookt spek
 • 300gr. sperziebonen, gehalveerd
 • 2 sjalotten, fijn gesnipperd
 • 1 teentje look, fijn gesnipperd
 • 1 stengel selder, grof gehakt
 • 1 wortel, grof gehakt
 • 500ml bouillon, kip of groente
 • een handvol kerstomaatjes, gehalveerd
 • Verse tijm, geritst
 • Verse salie, fijn gesnipperd
 • Platte peterselie, fijn gehakt
 • Glaasje witte wijn of bier, blond of zelfs donker. Niets te bitter, een Zinnebir ofzo

Verhit de pan en blak de spekblokjes krokant. Voeg de gehakte selder en wortel toe en fruit kort aan op hoog vuur, voeg indien nodig wat olijfolie toe. Voeg de sjalot en look toe samen met de tijm en salie en bak kort mee. Voeg de sperziebonen toe samen met de gehalveerde kerstomaatjes en spelt en laat kort meebakken. Blussen met de wijn of het bier en de bodem goed los schrapen. Voeg de bouillon toe en laat een 20 à 25 minuten pruttelen op medium vuur. Bak in een pan apart de worstjes aan tot ze een mooie goudbruine kleur hebben, leg ze dan bovenop de spelt en groenten, duw ze wat onder en laat meestoven. Wanneer de spelt en bonen gaar zijn haal je de worsten even uit de bereiding en voeg je een flinke lepel scherpe mosterd toe. Roer en laat even doorkoken. Werk af met de gehakte peterselie en voeg de worstjes terug toe. Proef en werk af met peper van de molen en indien nodig een snuifje zout (oppassen met zout!). Serveer!

Beer pairing:

Een stevig gerecht met mooie texturen, de speltkorrels behouden een mooie beet, de worst blijft mooi sappig. Een hartig en smakelijk gerecht. Qua bieren kan je in heel wat richtingen uit; zurig, zuurzoet, zoet,…..

 • Een smakelijk zoetzuur Oud Bruin van Brouwerij ’t Verzet
 • Een zachte Vanderghinste Oud Bruin
 • Een vol blond bier, Guldenberg van De Ranke

Smakelijk!

Belgian Beer Geek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s