Simplex – Brouwerij De Ranke

‘Ceci n’est pas une Pils – This is not a Pils.’

Gaat brouwerij De Ranke de surrealistische toer op? ‘La trahision des images’ wordt ‘La trahision des bières’? Nee, dit Simplex bier is een nieuw bier dat permanent in het gamma van De Ranke wordt opgenomen en is hun interpretatie van wat een goede pils zou moeten zijn. ‘Een pils van de jaren ’60’ zeggen ze zelf ‘die we ontwikkelden uit heimwee naar de goede pilsbieren. Fris, doordrinkbaar, smaakvol, bitter en droog’. Een pils met ballen dus. Geen fletse, zoete pils zoals de industriële reuzen op de markt droppen. Het is echter geen pils maar een laag alcoholisch bier van hoge gisting. Ongefilterd en ongepasteuriseerd, natuurlijk en eerlijk.

Oog: Blond, goudblond. Flinke sneeuwwitte kraag bovenop, stevig. Lichte waas, troebel.

Aroma: Mooi gehopt (gehopt met Hallertau Mittelfrüh en Warneton 7784, een nieuwe lokale variëteit) aroma met veel citroen, limoen accenten en lichte kruidigheid. De Ranke die steeds met hele hopbellen werkt weet steeds mooi het verse, geurige aroma van de hop te accentueren. Licht esterige toets met wat rijper fruit, mild banaan. Een lichte toets verbrand rubber, zwavel dat snel weer verdwijnt. Mooi accent op het graan.

Mond/Aroma: Licht mondgevoel, fris met een mooie hopbeet op het einde. Laag in Co2 wat de structuur van het bier wat romiger, voller maakt. Eindigt op een flinke bitterheid(50IBU) die flink doortrekt en lang blijft hangen achteraan in de mond. De nasmaak valt volledig terug op de granen en zorgt voor een lange moutige natoets. Lekker!

ABV: 4.5%, licht als een veertje op een zomerbries.

Etiket: Er lijkt een nieuwe wind te waaien door De Ranke want recent hebben de etiketten een kleine upgrade gekregen. Eenvoudig doch duidelijk gestileerd en voorzien van een huisstijl. Mooi. Fijn logo met accent op de hopbellen. Ingrediënten duidelijk vermeld. THT 23/03/2019!

Een nieuw bier dus van De Ranke dat het hele jaar door zal beschikbaar zijn. Een eenvoudig doch smaakvol bier, Simplex but not simple. Met dit hooggistend alternatief voor een pils zou De Ranke wel eens menig pils van de tap kunnen duwen al zal het even wennen zijn voor de gewoontedrinker, de forse bitterheid zou wel eens in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Ikzelf drink veel liever een uitgesproken bitter, smaakvol doch licht bier zoals deze. Weeïg zoete pilsbieren zijn er al genoeg, liever een alternatief met karakter. Viva De Ranke, Viva Simplex!

Cheers

Belgian Beer Geek

2 gedachten over “Simplex – Brouwerij De Ranke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s