Bomber IPA – Tempest Brewing Co

‘It’s not only about Haggis, Single Malt & Brewdog’

Uiteraard is de Schotse brouwer Brewdog incontournable geworden op craft beer gebied. Opgericht in 2007 heeft het vanuit een aftandse garage met de spreekwoordelijke maar ook letterlijke 2 man en een hond gestaag de wereld veroverd. Of je ze nog onder de term craft beer kan rangschikken is echter een gepaste vraag gezien de enorme volumes die ze tegenwoordig draaien, de recente minderheidsparticipatie door een investeringsmaatschappij en de ‘punk’ attitude die inmiddels misschien meer weg heeft van een corporate attitude heeft dan van een revolutionaire. Ik laat het antwoord en mijn mening hierover even sudderen in het achterhoofd, dit is ten slotte een bespreking van een bier van een andere Schotse brouwerij, Bomber IPA van Tempest Brewing. Een brouwerij die zeker nog aansprak mag maken op de term craft beer.

Er is dus meer dan Brewdog alleen in het land van Loch Ness, Tempest Brewing bijvoorbeeld die sinds 2010 aan de weg brouwt. De brouwerij werd opgericht door Gavin Meiklejohn, een chef van Schotse oorsprong wiens carrière hem onder meer langs British Columbia en Nieuw Zeeland bracht en daar de smaak oppikte voor de uitgesproken smaakprofielen van de ‘New World’ bieren, een smaak die hij wou overbrengen in zijn eigen bieren.

Eerder proefde ik al hun Mexicake, een Imperial Stout gebrouwen met diverse kruiden, een vette knipoog trouwens naar de Mexican Cake van Westbrook Brewing en deze kreeg al een ‘thumbs up’ van mij. Tijd dus om mijn tanden in deze IPA te zetten.

Oog: Blond, goudblond. Relatief helder tot zacht troebel. Witte, medium schuimkraag. Geen zichtbare pareling.

Neus: Exotische toetsen. Fris. Fruitig. Papaya, perzik, ananas, mango. Tikje peper. Limoen. Eenvoudige, lichte en zachte mouttoets.

Mond / Aroma: Lichte tot medium zoetigheid bij de eerste slok. Lichte tot medium body met eerder zachte Co2 prikkel. Licht wrange bitterheid die wat achteraan de keel blijft hangen en het geheel wat afsnijdt. De citrus fruitigheid komt mooi terug samen met medium droge afdronk.

ABV: 6.8%

Etiket: Bulls eye! De dart recht in de roos geplant, de bom ‘right on target’. Verkrijgbaar in flessen van 66Cl, ook wel bombers genoemd, vandaar de naam. Wat mij betreft het juiste formaat van fles want soms is een bier zo lekker dat je er gerust 2 van kan drinken.

Muzikale pairing:

  • Bomber – Motörhead, it’s all in the name!
  • Time Bomb – Rancid, een frivool stukje ska-punk, fris en fleurig als deze IPA.
  • Summer Breeze – Type O Negative. Geur, smaak, textuur, doordrinkbaarheid….passen bij een frisse zomerbries.

Food pairing:

  • Krokant gefrituurde zeevruchtenmix. Mosseltjes, Octopus, Sepia, garnalen in een luchtig tempura beslag en kort, krokant gefrituurd. Geserveerd met schijfjes limoen of citroen om er over uit te knijpen voor die toets extra frisheid.
  • Fish and chips, tartaarsaus.
  • Exotische wokgerechten, mild tot scherp pikant.
  • Zachte kazen genre Brie.

Aangename IPA uit Schotland! Fris, fruitig, doordrinkbaar en niet te bitter. Topper!

Deze Bomber IPA van Tempest Brewing kocht ik bij Malt Attacks te Brussel –> www.belgianbeergeek.be-malt-attacks-beershop-bxl

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s