Buvette Sint Sebastiaan – BXL

Wat is een buvette? Wiki zegt daar het volgende over;

Établissement où l’on boit en ook Endroit où l’on vend à boire et à manger, dans un lieu public (gare, salle de spectacle, édifice administratif, etc.) et dans des conditions plus modestes qu’au buffet.

Een laagdrempelige plek waar mensen samenkomen, waar iedereen welkom is om iets te drinken en/of te eten in een publieke omgeving en in een ongedwongen sfeer. Het is geen café, het is al zeker geen restaurant en toch is het een beetje van beide. Het kleine gebouw dat de schuttersgilde Sint-Sebastiaan herbergt, de staande wip is hier een stille getuige van, bevindt zich centraal in het rustige Josaphatpark, hartje Schaarbeek. Een groene oase van rust tussen de drukte van de stad en een perfect plek voor de schuttersgilde van Schaarbeek om zich te vestigen. Iedere donderdag van maart tot oktober kan je er terecht om je schutterskunsten te trainen of aan een initiatie deel te nemen. De jongere ‘pijl&boog’ aspiranten kunnen op woensdag de pluim van de wip proberen te schieten. Sinds een tweetal jaar en onder bewind van de nieuwe eigenaar is dit clublokaal ietwat uitgegroeid tot een lokale place to be en ambieert het meer te zijn dan enkel een eenvoudige buvette. Deze ambitie vertaalt zich in een hele serie evenementen gaande van concerten tot filmvoorstellingen en culinaire thema-avonden. De unieke locatie zorgt er alvast voor dat dit zonder twijfel de bar is met het grootste terras van Brussel. Op een mooie zonnige dag zitten de mensen uiteraard niet binnen maar profiteren ze van de groene omgeving en zitten ze her en der verspreid in het park. Als het weer het niet toelaat schuif je aan tafel in de kleine maar gezellige Buvette en kan je één van de gezelschapsspelen uitkiezen.

De drijvende kracht achter deze buvette is Bernard Leboucq, mede-oprichter van Brasserie De La Senne. Bernard heeft naast zijn passie voor eerlijk, artisanaal bier(waarvan ikzelf ook een groot fan ben – Taras Boulba forever!) ook een grote liefde voor lekker eten en staat als begenadigd kok regelmatig zelf aan de vuren van de Buvette. Vis en zeevruchten zijn duidelijk zijn ding want geregeld gaat hij naar Duinkerke om een voorraad vers aangeleverd lekkers uit de zee in te slaan. Bernard haalt hier duidelijk voldoening uit en het doet hem zichtbaar plezier dat de Buvette zo een succes kent, zeker gezien de mix van lokale Schaarbekenaars, Brusselaars en ‘volk van buiten de ring’ zoals ondergetekende zelf die erop afkomt. De eenvoudige en laagdrempelige formule draagt zeker bij tot dit succes.

De Buvette is heel de de week open, een verplichting verbonden aan de concessie van het gebouw, en je kan er dus dagelijks terecht voor een drankje en enkele kleinere hapjes; kaas, worst, gebak,… Op vaste dagen kan je er echter ook aan tafel schuiven voor een iets uitgebreidere formule. Donderdag, vrijdag en zondag zijn gewoonlijk de dagen waarop het team van Buvette Sint Sebastiaan eten serveert. Op donderdag ga je er voor een verse Paella et cetera, op vrijdag is het Friday Fish Party en zondag is het frietjesdag. Van tijd tot verandert het thema al eens en worden er ook andere specialiteiten aangeboden; balletjes in tomatensaus met verse frietjes, stoofvlees, smoutenbollen, waterzooi, kalfsblanket, Portugese stoofpotjes,… allemaal vers, in huis bereid. De balletjes in tomatensaus die zijn reeds goedgekeurd, zowel door mij als door mijn 2 kinderen. Geloof me, het zijn ware experts op het gebied van ballekes.

Ook de Friday Fish party is een geslaagd concept gezien het vele volk dat erop afkomt. In tapas formule kan je iedere vrijdagavond genieten van diverse vis- en zeevruchtenbereidingen. Bernard zakt speciaal af naar Duinkerke om kraakverse vis en andere lekkernijen dat de zee op dat moment te bieden heeft te gaan halen, steeds volgens seizoen. Het fileren, prepareren en portioneren is een taak die hij ook op zich neemt, reeds vanaf 8uur staat hij de dag van de Friday Fish Party in de keuken van de Buvette voor de voorbereiding. Het resultaat mag er dan ook wezen, superverse producten worden à la minute op de plancha bereid door Bernard en chef Isabel. Eenvoudig, puur, eerlijk en smaakvol.

We genieten er van mosseltjes met daslook, een fricassée van octopus met patatjes en paprika, pijlinktvis en gefrituurde kroketten van koolvis. De frisse en mild citrus-hoppige Brussels Calling van Brasserie De La Senne laat er zich goed bij drinken. De kroketjes van koolvis zijn forse ballen, mooi krokant aan de buitenkant en vast aan de binnenkant met een royale vulling. De fricasée van octopus, snel dichtgeschroeid op de plancha met stukjes paprika heeft een zuiderse toets en de octopus is perfect bereid, beetgaar en toch zacht binnenin. De mosselen voorzien van een flinke portie daslook en geserveerd met een frisse saus smaken goed door, het mosselvlees is zoet en zacht. Heerlijk!  Spijtig genoeg waren de porties tong met witte asperges reeds uitverkocht want die zagen er ook heel lekker uit. Ja, reserveren is aangeraden want de porties zijn meestal redelijk snel uitverkocht. Om de volwassen honger te stillen reken je best op een portie of 3. Met een prijs variërend tussen 7 en 10€ per portie kom je op ongeveer 30€, een tweetal (of drie, vier voor mensen met grote dorst 😉 ) De La Senne bieren erbij brengt de rekening op een schappelijke 37€. Als je nog wat plek hebt kan je nog een stukje gebak bestellen of een artisanaal ijsje van Nanouk.

Dat het biermenu flink wat bieren van Brasserie De La Senne bevat mag geen verrassing zijn en daarover klagen doen we al zeker niet. De bieren van De La Senne zijn van het beste dat Brussel en bij uitstek België, te bieden heeft. Zinnebir, Brussels Calling, Brusseleir, Jambe de Bois,…. Toch kan je er ook andere bieren proeven; Geuze en Lou Pepe geuze van Cantillon, die andere trots van Brussel, Geuze van Girardin, Manneken Pils van het vat, Chimay Bleu, Sint Bernardus Wit en een beperkte selectie natuurwijnen vervolledigen het aanbod. Zeker voor ieder wat wils!

Als je wil genieten van een gemoedelijke sfeer, eerlijk artisanaal bier en verse bereidingen en even de drukte van de hoofdstad wil ontvluchten dan ben je hier aan het juiste adres. Terwijl je rustig van een bier geniet kunnen je kinderen naar hartenlust ravotten in het park.

Ondertussen heeft Bernard samen met enkele partners ook de buvette in het Ter Kamerenbos nieuw leven in geblazen en plannen ze nog een aantal projecten. Toffe initiatieven die komen vanuit de onderbuik van Brussel en die op een doordachte manier zorgen voor leven en animo in de hoofdstad. Geen concessies aan grote groepen maar plaats laten aan echte, lokale en authentieke producten voor de lokale bevolking en andere liefhebbers. Top!

Buvette St.Sebastiaan, Josaphatpark – Ambassadeur Van Vollenhovenlaan @: buvettesintsebastiaan@gmail.com

!!Opgelet, neem cash geld mee want betaalkaarten worden er voorlopig niet geaccepteerd.

De Buvette kan je ook vinden tussen de andere bars en restaurants op –> Brussels for Beer Geeks map

Openingsuren:

Ma-Di-Wo: 15-20u / Do-Vr: 15-22u / Za: 14-20u / Zo: 12-20u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s