Endless Bummer BA Tokaji – Warpigs

Warpigs, een brewpub uit Kopenhagen, Denemarken, geeft er een lap op. Deze joint venture van het Deense craft beer icoon Mikkeller en het Amerikaanse 3 Floyds Brewing combineert een microbrouwerij en bar met een op Amerikaanse leest geschoeid barbecue restaurant. Craft beer gecombineerd met een stevige portie gegrild en gerookt vlees, yep!, mij kon het alvast bekoren toen ik er was een 2-tal jaar geleden. Een stukje brisket, een portie sappige varkensschouder, coleslaw, gepekelde augurken en een resem verse bieren van de tap…wat heb je nog meer nodig?

Meer over Warpigs kan je hier lezen –> belgianbeergeek.be/2016/05/12/warpigs-kopenhagen

De bieren die gebrouwen worden in deze brewpub vonden tot op heden vooral hun weg naar de plaatselijke liefhebbers maar recent doken er hier en daar ook wat flessen op in de betere Belgische bierhandels. Zo kon ik onlangs een mooie reeks op de kop tikken bij QV.ID te Huldenberg met onder meer een Tequila BA IPA-Lazurrito, een verrassend lekkere Coffee IPA-Caps Lock, een Imperial Stout-Ominous Drip, een Barley Wine-Sky Burial en deze Endless Bummer BA Tokaji.

Deze Endless Bummer omschrijven ze zelf als een Strong Belgian Ale, een sterk Belgisch geïnspireerd bier dus. Deze term vertaalt zich gewoonlijk in een bier met een stevig alcoholgehalte en sterk aromatische gistesters. Deze versie krijgt door zijn 1 jaar lange rijping op Tokaji wijnvaten echter nog een extra aromatische toets. De Tokaji wijnen zijn witte wijnen afkomstig uit Hongarije of Slovenië en zijn vooral gekend om de zoetere dessertwijnen. Door een lange rijping aan de wijnstok, een late oogst en edelrot verkrijgt met druiven met veel restsuikers en krachtigere, volle wijnen. De manier waarop deze druiven dan verwerkt worden resulteert in wijnen die gaan van heel zoet tot medium droog maar met steeds een uitgesproken aroma.

Om welk type Tokaji wijn het gaat dat hier voordien op de gebruikte vaten rijpte is niet meteen duidelijk want ook daar zijn grote verschillen in, het resultaat mag er echter wezen.

Oog: Koperen, donkerblonde kleur. Oranje schijn. Kleine, witte schuimkraag die afbouwt tot een dun laagje. Vrij helder bier.

Neus: Complexe neus. Fruitig, Muskaat druiven, druiven, zoete appel, abrikoos, overrijpe banaan, ananas en ander exotisch fruit. Overrijp fruit. Geconfijt fruit, suiker. Alcohol sterk aanwezig  met een lichte tot stevige toets solvent. Armagnac, Calvados achtig aroma. Kruidig; vanille, Thijm, peperig, lavendel. Doet mij op momenten zelfs een beetje denken aan een sterke, blauwgeaderde kaas waarmee ik dan meteen een geschikte pairing te pakken heb.

Mond / Aroma: Zoete aanzet, fluwelig mondgevoel en licht viskeus. Een bier met een goede ‘beet’. Volmondig. Een eerder milde Co2 prikkel. Flinke, zoete appeltoets in retronasaal aroma. Fruitig. Verwarmend met een duidelijke alcohol kick. Het zoete zwakt wat af naar het einde toe en laat plaats voor een mild droge slotnoot. Astringent toets op het einde, licht wrangtrekkend mondgevoel met milde bitterheid.

ABV: 13%, stevig.

Etiket: Gekalligrafeerde flessen met het Warpigs logo. Gouden wax bovenop de flessenhals voor extra bling-bling en fancy schmancy look.

Foodpairing:

Een mokerslag van een bier. Vol smaak, sterk aromatisch, mondvullend en verwarmend. Een stevig bier met de nodige complexiteit dat foodpairing gewijs een sterke partner vraagt in het bord. Iets om tegen op te kunnen boksen, een gerecht dan aan intensiteit niet onder doet.

  • Côte a l’os met een saus van blauwschimmelkaas.
  • Een stevige en pittige blauwschimmelkaas genre Roquefort, Shropshire Blue of een sterke roodschimmel.
  • Kruidige tajines en stevige stoofpotjes.
  • Lamsschouder, traag gegaard en flink gekruid. Vraagt wat tijd maar het resultaat ongetwijfeld meesterlijk –> hcdpierre.com-traag-gegaarde-lamsbout-ottolenghi-style

Een pittig en sterk bier dat op tafel krachtige gerechten aankan en ook niet misstaat naast een sterke dessertwijnen of zelfs een digestief als Armagnac of Calvados.

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s