Muscaris 2015 – Bokkereyder

Muscaris lambiek van Bokkereyder, een fruitlambiek met Muscaris druiven van Belgische origine.

Men zegt dikwijls dat een goede lambiek de grenzen aftast tussen de wijn- en bierwereld, dat een goed gerijpte lambiek smaakt als een grote wijn. Als je je ogen toedoet terwijl je proeft van deze Muscaris kan het best zijn dat je denkt een wijn te drinken. De Muscaris druif, een witte druif die sterk op de Muscat druif lijkt maar resistenter is tegen ziektes als meeldauw en andere schimmels, die opper Bokkereyder Raf Souvereyns gebruikt om op zijn lambiek te macereren is van Belgische origine, van het wijndomein Hoenshof uit Hoepertingen, Limburg. De symbiose tussen de lambiek en de druiven zorgt voor een edel bier.

De techniek(* zie edit onderaan dit artikel) die Raf Souvereyns toepast voor deze Muscaris vindt zijn oorsprong bij de wijnmakers. Raf werkt regelmatig samen met Domein Hoenshof uit Limburg en veel technieken die hij daar leert gebruikt hij voor de élevage van zijn lambiek. Voor de Muscaris wordt er eerst een koude maceratie van de druiven gedaan, dit in twee aparte batches. Een eerste batch wordt gedurend twaalf uur of overnacht koud gemacereerd, terwijl een andere batch gedurende een drietal weken in tanks gaat, telkens met een kleine hoeveelheid lambiek. Waar de korte maceratie vooral de fruitigheid en het karakter van de druif bevordert zal de lange maceratie wat bitterheid, tannines en body geven. Na de koude maceratie worden beide batches druiven geperst, geblend met lambiek en apart op houten vat gestoken voor de verdere vergisting en rijping, een rijping die nog ongeveer 5-6 maanden duurt. Het is pas bij het bottelen dat beide batches samen komen in een verhouding van 50/50 ongeveer. Een toevoeging van wat jonge lambiek zorgt dan voor de hergisting op fles.

Oog: Redelijk donker, koper oranje, licht amber. Lichte sluier. Medium schuimopbouw bij het uitschenken maar verdwijnt weer snel. Het beetje zichtbare schuim onttrekt wat kleur van de druif met een licht oranje toets.

Neus: Heel expressieve, volle geur; zoete Muskaat druif toets, heel fruitig en wat floraal. Lichtjes rijpe perzik. Licht peperig. Weinig lambiek karakter, aroma van de druif domineert.

Mond / Aroma: Heel zachte aanzet, fluwelig mondgevoel met een mooie body. Het valt mij op dat er redelijk wat body, beet zit in deze lambiek. Waar sommige fruitlambieken soms wat aan de dunne kant uitvallen heeft deze duidelijk een mooie textuur, ondersteund door het lage koolzuurgehalte van het bier.  Milde zurigheid. Er zit genoeg zurigheid in maar deze is heel zacht, fruitig en eerder sappig. Een zacht zoete volheid maakt dit een aangename lambiek om te drinken. In de nasmaak komt de Muscaris druif terug mooi opzetten met zijn volle fruitigheid. Heel milde wrangheid in de finish die eindigt op een medium droge noot.

ABV: 6%

Etiket: Duidelijk herkenbaar Bokkereyder stijl. Eenvoudig zwart-wit met summiere info.

Food pairing:

  • Zoals de foto’s al aangeven, met een stukje kaas! Ik had verschillende kazen voorzien van bij top affineur Julien Hazard uit Brussel; een gerijpte Compté, een pittige blauwschimmel Bleu d’Aurillac, een zachte en boterige Gratte Paille, een mild kruidige en droge geitenkaas Clacbitou en een romige roodschimmelkaas Langres. Naar mijn smaak was het vooral de geitenkaas en de blauwschimmel die er het best bij pasten.
  • Tarte Tatin.
  • Mascarpone met verse perzik.
  • Quiche met geitenkaas, honing, walnoten en spek.

Weer een prachtige lambiek van Bokkereyder, een bier dat het uitgesproken aroma van de Muscaris druif mooi uitspeelt. Een mooie combinatie.

Cheers

Belgian Beer Geek

*EDIT*

Na overleg met Raf Souvereyns van Bokkereyder blijkt er een mix-up te zijn in de techniek toegepast voor dit bier. Voor deze Muscaris 2015 werd 90kg Muscaris druiven rechtstreeks op een 228lt. vat gemacereerd en vergist met lambiek gedurende 6 weken. Na deze eerste vergisting werd deze druivenlambiek afgeheveld en terug op vat gezet voor een langere rijping van 4-6maanden waarna deze gebotteld werd. De techniek uitgelegd in bovenstaand artikel werd toegepast voor de Muscaris 2016 die momenteel nog op vat ligt te rijpen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s