Brouwerij De Ranke, die timmeren al lang aan de weg. Reeds sinds 1996 weten ze bierliefhebbers te verschalken met een terugkeer naar eerlijk, natuurlijk bier. Geen kleffe zoetigheid maar gebalanceerde en vooral bittere bieren. Niet eenvoudig in een toen door zoete abdijbieren en tripels gedomineerd bierlandschap. Het eerste bier dat ze commercialiseren is de Guldenberg, een abdijbier genoemd naar de abdij van Guldenberg. Toen nog gebrouwen bij Deca te Woesten, vanaf 2005 in de eigen ketels te Dottenijs. Atypisch voor een abdijbier want blond, goed gehopt en mild bitter. Evenwichtig dansend op de lijn tussen zoet en bitter. Hun XXBitter is nog steeds een, zo niet de, referentie als het op bittere Belgische bieren aankomt. Een voorbeeld, inspiratie voor vele andere brouwers. In hun gamma hebben ze ook een versnijbier, een bier van gemengde gisting; Cuvée De Ranke. Deze Cuvée De Ranke ziet het licht in 2005 en is het resultaat van het blenden, versnijden van een zelfgebrouwen basisbier met lambiek van Girardin. Dit basisbier is een blond bier dat rijpt en licht verzuurd op houten vaten.
Het basisbier voor deze Cuvée De Ranke wordt nu door De Ranke uitgebracht onder de naam ‘Vieille Provision‘, in een gelimiteerde en eenmalige uitgave. Op het Brugs Bierfestival kon deze mij reeds bekoren en tijdens één van mijn laatste bezoekjes aan Malt Attacks was ik dan ook aangenaam verrast dat deze al in de rekken stond. Hopla, flesje in de zak en tijd voor een degustatie!
Oog: Blond, donkerblond met koperen schijn. Weinig schuim in opbouw, hoog schenken brengt soelaas en levert een weinig samenhangende kraag op die snel weer verdwijnt tot een fijn laagje. Wazig, licht troebel.
Neus: Flinke toets groene appel als eerste impressie. Fruitig. Zurig, licht azijn tikje op de achtergrond. Vrij prominente vat signatuur; hout, eik. Lichtjes solvent. Witte wijntoets, Chardonnay fruitigheid en steenfruit.
Mond: Lichte zurigheid. Dunne tot medium body. Nauwelijks Co2 prikkel, vrij plat wat mondgevoel aangaat maar niet storend hier. Hout toets. Lichte wrangheid, astringente toets met tannines en lichte bitterheid in afdronk. Droog.
ABV: 7.5%
Etiket: Eenvoudig. 2 kleuren. Afbeelding van houten vat dat duidt op de vatrijping, vermelding ‘aged on wood’. ‘Aged on wood’ dat kan tegenwoordig veel betekenen. Een handvol houtsnippers in de lagertank is ook al ‘aged on wood’ voor sommigen. Geen shortcuts bij De Ranke echter, dit bier rijpt wel degelijk op houten vaten. De natuurlijke, milde verzuring van het bier is hier ook een gevolg van.
Food Pairing:
- ‘Funky’ kazen. Wit- en roodschimmelkazen.
- Potjesvlees. Opgelegde stukjes vlees(kip, konijn, runds) in gelei.
- Rog in het zuur.
- Een robuuste, artisanale paté.
- Een stukje gepocheerde of gestoomde witvis met een Hollandaise saus met flink wat citroen.
Weer een topper van De Ranke en eigenlijk ietwat verbazend dat ze hiermee niet eerder op de markt zijn gekomen, ze gebruiken dit bier immers als versnijbier sinds 2000. Ligt het aan de tijdsgeest in de bierwereld die nogal een zure tendens heeft momenteel? Is het er gekomen onder stimulans van een welbekende bareigenaar uit het Brusselse die voor het jubileum van zijn bar een hout gerijpte en licht verzuurde Stout bestelde? Wie weet. Het past alleszins goed tussen de andere bieren van De Ranke. Spijtig dat het slechts een eenmalige uitgave is maar wie weet…
Niet gefilterd, niet gepasteuriseerd zoals steeds het geval is bij De Ranke dus naar vermoeden is dit een uitstekend bewaarbier. Amateur stekers kunnen zich wagen aan een imitatie van de Cuvée De Ranke. Haal wat lambiek bij een brouwer of steker en versnij wat met deze Vieille Provision, in een 30%-70% verhouding ongeveer meen ik ergens eens gehoord te hebben.
Cheers
Belgian Beer Geek