Stanneman Extra Dubbel – Stanneman

SAMSUNG CSC

Als je een cursus zythologie volgt dan mag het wel duidelijk zijn dat je een zekere interesse hebt voor bier. Logisch. Voor velen is dat via het proeven, degusteren en analyseren van verschillende bieren, voor anderen betekent het een ondersteuning voor hun professionele carrière en voor enkelen uit die interesse zich in het brouwen van bier in huishoudelijke sfeer. Hobbybrouwen dus. Tijdens de cursus zythologie die ik volgde bij Syntra campus Leuven werd het al snel duidelijk dat er enkele amateur brouwers bij zaten en werden we regelmatig getrakteerd op enkele probeersels. Met die term ‘probeersels’ doe ik de de collega’s zythologen eigenlijk oneer aan want ze konden er best wat van, ze wisten goed hoe een degelijk bier te brouwen. Eén van die amateur brouwers was Erwin Vermeulen en van Erwin kreeg ik recent deze Stanneman Extra Dubbel toegestuurd. SAMSUNG CSCDat Erwin grootse plannen had in deze richting was me al duidelijk tijdens de cursus zythologie, zijn eindwerk handelde namelijk rond de lancering van een eigen bier en brouwerij. Met de eigen brouwerij is het zover nog niet, dat eerste bier echter staat hier nu voor mij. Gebrouwen in de ketels van Brouwerij Pirlot zo staat netjes vermeld op het etiket, naar het recept van Erwin. Een recept waarmee hij al in de prijzen viel trouwens.

Even proeven;

SAMSUNG CSC

Oog: Donkerbruin, bijna zwart, ondoorschijnend. Mooie, stevig opbouwende kraag met een beige kleur en romige structuur.

Neus: Zwarte chocolade lijkt dominant te zijn met vaag wat kruidige toetsen met vanille, een vleugje kaneel, laurier en drop. Caramel. Koffie. Rozijn, dadel. Niet enorm uitgesproken wat geur betreft, wel duidelijk en gepast.

Mond / Aroma: Zet zoet aan. Een eerder laag koolzuurgehalte draagt bij aan een romig, fluwelig mondgevoel. Medium tot stevige body. Chocolade en drop komen terug met een toets koffie waarna de bitterheid komt opzetten. Stevige bitterheid, intens, misschien iets te want de bitterheid komt mij wat wrang over en mist wat geroosterde toets voor mij. Door de stevige bitterheid houdt het bier echter wel de interesse vast want het vervalt niet in kleffe zoetigheid zoals zoveel dubbels maar sluit het geheel mooi droog af waarna de koffietoets nog wat blijft hangen.

SAMSUNG CSC

Etiket: Niets spectaculairs, beetje saai. Duidelijke naamsvermelding en afkomst(Brouwerij Pirlot). Geen vermelding van ingrediënten echter. De tekening van een tas koffie en een koffieboon doet vermoeden dat er geroosterde(of verse?) koffiebonen gebruikt werden in het recept.

ABV: 9% doch handig verstopt.

SAMSUNG CSC

Food pairing:

Het etiket geeft het zelf al aan; geroosterd vlees, wintergroenten, dessert. Ja, maar een beetje te summier echter. Geroosterd vlees kan hier best bij passen maar dan hangt het nog af van wat je er bij geeft als garnituur. Mispak je trouwens niet aan de bitterheid want deze kan best dominant overkomen gecombineerd met een te licht gerecht. Een gerecht met wat tegenwerking, gecombineerd met een ietwat zoetere groente moet lukken als pairing.

 • Een mooie geroosterd côte a l’os met wat geroosterde bloemkool of een puree van pastinaak of kastanje.
 • Gestoofde spruiten met schaafsel van amandel. Spruiten aanbakken en verder gaar laten stoven in een bodempje bouillon. Laat wat carameliseren op het einde en strooi er wat geschaafde amandel over.
 • Tiramisu.
 • Stevige winterkost genre stoofvlees.
 • Chocolade cake of brownie.
 • Chocotoff brownies (I kid you not!) –> feestjeinmijnmond-chocotoffbrownies-met-zeezout

Een klassieke dubbel met een twist, het venijn zit hem in het staartje. Misschien niet het meest gedurfde bier voor avontuurlijke beer geeks maar lekker is het wel. De textuur van het bier is correct en ook het aroma en de smaak kunnen me bekoren. Waar de caramel en moutige zoetheid bij een klassieke dubbel soms voor een wat eentonig en afstompend bier zorgt word je hier getrakteerd op een stevig doorbijtende bitterheid die scherpte biedt. De 9% alcohol zit aardig verscholen dus oppassen voor die tweede Stanneman die je je schenkt.

Een aardige starter van Erwin Vermeulen, een mooie interpretatie van een klassiek stijl. Succes gewenst aan Erwin met de verdere brouwsels en brouwambitie.

Waar te vinden?

 • Bierkroeg Den Hulst – Herselt
 • M-Café – Leuven
 • Belgian Beer Shop – Leuven
 • Drankenhandel Gerto – Herselt
 • Drankenhandel Van Dijck – Baal

Cheers

Belgian Beer geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s