Framboos Vanille – Bokkereyder

16832872_10212516904547656_1328439874_o

Bokkereyder is een steker uit het Limburgse die werkt met wort uit het Pajottenland. Wort wordt aangekocht en op eigen vaten vergist tot lambiek. Na een lange vergisting en rijping op vaten wordt deze lambiek gebruikt om fruit op te macereren, om te steken, blenden tot een geuze of om te infuseren met andere ingrediënten. Bij Bokkereyder ontbreekt het niet aan inspiratie, getuige de lijst aan ingrediënten die reeds de revue passeerden; passievrucht, Schaarbeekse krieken, frambozen, Pinot Noir druiven, Riesling, Muscaris, perzik, abrikoos, duindoorn,…

De naam Bokkereyder verwijst naar de Limburgse roots van eigenaar/steker Raf Souvereyns. Bokkenrijder was een benaming die gegeven werd aan een beruchte roversbende uit het Limburg van de 18de eeuw en verwijst ook wel naar de legende dat personen die een pact met de duivel hadden gesloten ’s nachts op bokken rondreden. Of Raf zelf een pact met de duivel heeft gesloten laat ik even in het midden, feit is dat hij weet waarmee hij bezig is en wonderlijke lambieken en fruitbieren maakt.

Deze Framboos Vanille is, je raadt het al, een frambozenlambiek met toevoeging van vanillepeulen en kwam uit in een serie van frambozenlambieken met onder meer Framboos Cognac, Framboos Puur en Framboos Saison(blend met lambiek en Fantôme Saison bier). De lambiek rijpte 2jaar op Pinot Noir vaten, voor het fruit werd 400gr verse Pajottenlandse frambozen per liter toegevoegd. Een hoge concentratie die garant staat voor veel kleur, aroma en smaak. Vanillepeulen uit Tahiti en Madagascar zorgen voor een extra toets, met name wat zoetigheid en een fluwelen textuur.

SAMSUNG CSC

Oog:  Een mooie rode, volle kleur, ergens tussen robijnrood en licht bordeaux in. Semi doorschijnend. Fors opbouwende roze kraag die romig opbouwt maar snel verdwijnt. Geen zichtbare pareling.

Neus: Framboos bommetje! Volop verse frambozen in de neus met op de achtergrond een streepje vanille. Volle fruitige geur, als pure frambozenconfituur. Het lichte vanille accent doet me wat denken aan een frambozen milkshake. Weinig kenmerken van lambiek in de neus maar een heerlijk fruitig aroma compenseert dat.

Mond / Aroma: Zacht, nauwelijks zurigheid. Licht zoetje. Romig en fluwelen mondgevoel, vol met weinig tot geen Co2 prikkel. De intense fruitigheid zet mooi door in de mond en zorgt voor een flink sappig en fruitig bier. Nasmaak is puur frambozensap met subtiele vanilletoets en een lichte graantoets in afdronk.

SAMSUNG CSC

Etiket: Eenvoudig gestileerd. Herkenbaar, duidelijk. Summiere info over het bier op het back label.

ABV: 6%

Een uitzonderlijke frambozenlambiek met uitgesproken fruitigheid. Dit is voor mij zonder twijfel één van de beste frambozenbieren dat ik ooit dronk, zo niet het beste. Absolute top! Een uniek meesterwerk van Bokkereyder.

Momenteel nog te proeven bij In De Verzekering Tegen De Grote Dorst te Eizeringen waar je ook de rest van de Framboos reeks kan proeven. Een aanrader!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s