Mexicake – Tempest Brewing Co

SAMSUNG CSC

Spice up your life?

De liefhebbers van smaakpapillen uitdagende ingrediënten, van kruidige en pittige brouwsels lezen nu even aandachtig deze bespreking. Dit kan wat voor u zijn!

Deze Mexicake van het Schotse Temptest Brewing is namelijk een flink gekruide en pittige stout. Om te weten welke kruiden erin zitten hoef je maar even op het etiket te kijken; Ceylon kaneel, vanillepeulen, cacao, Mulato en Chipotle chilies. Een mooie potpouri van kruiden die je traditioneel niet in een stout terugvindt maar wel complementair kunnen werken.

SAMSUNG CSC

Als de naam Mexicake ergens een belletje doet rinkelen kan het zijn dat u al eens gehoord heeft van Mexican Cake van Westbrook Brewing uit de USA. Deze Mexican Cake is een Imperial Stout die verdacht veel weg heeft van deze Mexicake. Bij de Mexican Cake is het pikante van de chilies evenwel een pak minder dan bij deze Mexicake. Omgekeerd is dan weer de kaneeltoets meer uitgesproken bij de Mexican Cake dan bij deze Mexicake.

SAMSUNG CSC

Oog: Pikzwart, ondoorschijnend. Schenkt licht viskeus uit de fles. Flinke kraag bovenop die evenwel afbouwt tot vrijwel niets. Romig en medium bruin, mocha kleur.

Neus: Broodkorst, donker brood. Vanille, vanillepoeder. Alcohol. Rum. Overrijpe banaan. Heel zacht tikje kaneel, niet overmatig. Kruidig. Toetsen van geroosterde mout en een vleugje rook.

Mond/Aroma: Fluwelen aanzet, zoet met een zelfde fluwelen mondgevoel. Lichte viscositeit in de mond doch niet te stroperig. Laag Co2 gehalte. Zoet bij de start met veel chocoladetoetsen en vanille. De afdronk is eerder droog en de ‘heat’ van de chili komt al snel opzetten met een flinke brand in de mond. Pittig, prikkelend.

ABV: 11%, stevige klepper maar voelt niet te zwaar aan.

SAMSUNG CSC

Etiket: Uitbundig. Kleurrijk met kleuren en afbeeldingen die duidelijk naar Mayaanse en Azteekse mythologie verwijst. Een zo goed als volledige ingrediëntenlijst staat op het etiket, leuk.

Foodpairing?:

  • Spice it up even more. Een stevig gekruide chili con carne. Een stout kan de heat van een chili con carne gewoonlijk wat temperen door zijn zoetheid, hier gaat deze evenwel eerst wat temperen alvorens het pikante net te gaan accentueren en versterken. Vuurwerk! maar enkel voor de liefhebbers van pikante smaken uiteraard. Een toefje zure room in de chili brengt wat verlichting.

chili-con-carne

  • Barbecue ribs. Maak ze met een zoete rub of saus. Kommetje cole slaw ernaast, subtiel gekruid met wat kaneel.
  • Pecan Pie

Deze MexiCake is een mooie gekruide stout die mij best kan bekoren. Subtiel is het niet, het venijn zit hem in de staart met een flinke prikkel in de afdronk. Voor de liefhebbers of avontuurlijke proevers dus!

Waar te vinden? Ik kocht deze bij Malt Attacks die net een hele serie van Tempest Brewing in de rekken had staan. Een tip, de Bomber IPA van dezelfde brouwerij kon mij ook bekoren.

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “Mexicake – Tempest Brewing Co

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s