Pistolet Original – BXL

SAMSUNG CSC

‘iene me eps of iene me keis’….Big Bill wist het al veel langer; een verse pistolet met beleg, het is even Belgisch als een puntzak met frietjes en mayonaise. Belgen houden van eenvoudige comfortfood. Niet dat we ons nooit wagen aan culinaire hoogstandjes, integendeel zelfs, maar een goed bord (h)eerlijk eten is nergens zo goed als bij ons. In Brussels weten ze de eenvoudige dingen ook te appreciëren. Een goed stuk ambachtelijke kaas, een sneetje artisanale charcuterie, een dampende kom escargots, een lekker bier, een smeuïg stukje bloempanch of hartige tête pressée,….het maakt deel uit van de cultuur.

SAMSUNG CSC

Bij Pistolet Original zetten ze de, surprise!, pistolet op het menu als de ster. Een verse pistolet, luchtig en licht krokant, met beleg naar keuze. Zo eenvoudig is het maar, zoals zo dikwijls, is hier het geheel meer dan de som der delen. Er wordt aandacht geschonken aan de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten zo mag blijken. Pistolets van artisanale bakker Yves Guns, vlees van bij Dierendonck, kaas van bij Julien Hazard, platte kaas van Walschot, bier van Brasserie de la Senne( Taras Boulba met speciaal etiket),….Niet van de minste en het tilt de pistolet op van een eenvoudig broodje tot een delicatesse. Niet enkel voor op zondag dus!

SAMSUNG CSC

Ik kom er speciaal voor een nieuwe toevoeging aan het menu: de Zennepistolet, ofte een pistolet met Zennepot. Die Zennepot passeerde al eerder de revue op mijn blog, het artikel lees je hier –> Ode aan de Zennepot.  De Zennepot is een iconisch Brussels gerecht van de zo mogelijk nog iconischere chef Dirk Myny, chef en eigenaar van het Brusselse toprestaurant Les Brigitinnes. De Zennepot dat is een concoctie van ingrediënten die als je ze één voor één zou aflezen van het recept je de chef voor gek zou verklaren: kool gekookt in gueuze van Brasserie Cantillon, artisanale bloempanch, droge worst, gekookte wulken en afgewerkt met een licht roomsausje. Eens afgewerkt in het bord is het echter een mooie symbiose van hartig, zoet, smeuïg, lichtzuur en vooral heel smaakvol. Geserveerd met een glas authentieke gueuze van Cantillon vertegenwoordigt dit gerecht Brussel in al haar facetten; eenvoudig, volks, lokaal, authentiek. Pistolet Original serveert de Zennepot op een pistolet samen met een glaasje Cantillon gueuze, een mooie combinatie zoals dat hoort. Eén glaasje van nog geen 10cl lest mijn dorst natuurlijk niet en ik neem er meteen een fles van 37.5cl bij of wat had je gedacht…Foodpairing gewijs is het een topcombinatie. Hartig en zacht zurig, frisse zuren die het zoete van het gerecht wat temperen terwijl de kool net accentueert. Mooi!

SAMSUNG CSC

Natuurlijk hoef je er niet enkel te gaan voor deze Zennepistolet. Het menu bevat veel meer pareltjes: Rosbief/knolselder, rolmops/zure eieren, huisgemaakte boulette, Bloempanch/gekarameliseerde appeltjes, Pistolet verloren brood, gehakt met pickles, tonijnsalade/kappertjes,…..en de wisselende signatuur pistolets van diverse bekende chefs. Voor een pistolet moet je tussen de 3 à 8€ rekenen. Tel er maar direct 2 want ze zijn heel smakelijk maar spijtig genoeg wat aan de kleine kant. Dit geeft je echter de kans om 2 verschillende versies te proberen. Duur? Dat valt goed mee vind ik want er wordt geen compromis gesloten wat ingrediënten betreft, deze zijn van topkwaliteit en duurder dan het doorsnee beleg van de broodjeszaak om de hoek.

Allen daarheen! Niet voor ‘iene me keis of eps’ maar voor een pistolet de luxe, ne pistolet de Brusseleir!

Cheers

Pistolet Original, Joseph Stevenstraat 24-26, 1000 Brussels Tel: 02/880.80.98 sablon@pistolet-original.be

, Breydelstraat 46, 1000 Brussel Tel: 02/280.48.88 schuman@pistolet-original.be

4 gedachten over “Pistolet Original – BXL

  1. Als Belgische woonachtig in buitenland ben ik nu flink jaloers. Heb adres genoteerd voor een bezoekje tijdens een van de volgende trips naar thuis van vroeger (in Leuven, de thuis van Big Bill ook, tof, je referentie naar zijn liedje). Groeten, Ilse

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s