Préaris – Vliegende Paard Brouwers

SAMSUNG CSC

Brouwland Biercompetitie

Je eerste stappen zetten in de bierwereld met een eigenzinnige Rochefort 10 kloon, er meteen hoge ogen mee gooien en in de prijzen vallen op de Brouwland Hobbybrouw competitie. Het is niet iedereen gegeven om zo de Belgische bierwereld binnen te rollen maar zo deed Andy Dewilde het nochtans wel. Een eerste plek bij deze competitie in 2011 zorgde al meteen voor een vliegende start voor de Vliegende Paard Brouwers.

De aanzet werd gegeven door zijn vader die met wat kameraden al eens een bier brouwde. Andy kreeg regelmatig wat te proeven, genoeg om zijn interesse te wekken. Het smaakte naar meer en hij begon een brouwopleiding bij Panta Rhei in Gent. Een advertentie in een magazine voor de Brouwland competitie was de volgende zet. Net 3 dagen voor de deadline werd hun bier ingeleverd; de fameuze Quadrupel.

‘Toen ons bier geproefd werd was er plots geroezemoes bij de juryleden’ herinnert hij zich. ‘De jury keek al eens op en er werd hier en daar goedkeurend geknikt. Ik wist meteen dat het goed zat’. De Quadrupel is volgens hem nochtans niet zomaar een quadrupel. Iets sterker gehopt en bitterder met een lichte kruidentoets door het gebruik van enkele kruiden. Volgens sommigen valt het zelfs meer onder de noemer stout maar dat is het minste van Andy’s zorgen die van de verschillende stijlen niet wakker ligt. Die eerste plaats kwam met 500lt van het eigen recept, gebrouwen bij een professionele brouwerij. Het principe ‘naar eigen’ recept bleek achteraf echter niet volledig te kloppen, de brouwerij brouwde Andy’s Quadrupel met de ingrediënten die het voorhanden had. De 500lt werden dan ook voornamelijk onder vrienden verdeeld maar de aanzet naar de volgende stap was gezet.

SAMSUNG CSC

Toen ons bier geproefd werd was er plots geroezemoes bij de juryleden. De jury keek al eens op en er werd hier en daar goedkeurend geknikt. Ik wist meteen dat het goed zat’

Al snel richtte Andy de firma Vliegende Paard Brouwers op, simpelweg genoemd naar de wijk in Oedelem waar hij woont; de Vliegende Paard wijk. Je moet het niet te ver zoeken. Het voorvoegsel Préaris kent echter een andere achtergrond. Sommigen vermoeden een naam uit een of andere duistere mythologie, anderen zien er weer een Griekse benaming in en vissen naar Griekse roots van Andy. Voor de waarheid moet je echter bij Andy zelf zijn die het na lang aandringen misschien wel ontrafelt…

De Proefbrouwerij

Vermits Andy niet beschikt over het nodige materiaal om direct professioneel te kunnen starten zoekt hij naar een partner die zijn bier voor hem kan brouwen, liefst een brouwer die de wensen van zijn klanten respecteert het voorval met die 500lt gewonnen van de Brouwland competitie in gedachte. Andy slaagt erin goede contacten te leggen met de mensen van De Proefbrouwerij en een vruchtbare relatie komt tot stand. De Proefbrouwerij die enkel brouwt voor anderen (met als grootste klant Mikkeller) respecteerde het recept van Andy en een eerste brouwsel van 2.400lt Quadrupel resulteerden al vlug in 5 extra batches. Het productievolume van de Vliegende Paard Brouwers stijgt in het eerste jaar al tot een flinke 230Hlt. De relatie met De Proefbrouwerij was ook goed voor Andy, hij deed er veel ervaring op, het ontplooide hem als het ware. Kort na de Quadrupel komt er ook een Préaris Blond in het gamma, een blond bier gehopt met Cascade hop. Ietwat klassiek maar met een twist door de citrus aromas. Het is ook bij De Proefbrouwerij dat de eerste batches van de Préaris Grand Cru, de barrel aged versie van de Quadrupel, worden uitgetest. Een eerste versie met de Quadrupel gerijpt op Cognac vaten blijkt een succes en al snel volgen er versies op Makers Mark Bourbon, Ardbeg Whisky en Jack Daniels vaten. Tot op heden is het nog steeds één van de hardlopers in het gamma. Ook het succes van de Quadrocinno is voor een deel te danken aan De Proefbrouwerij. Deze Quadrocinno is de Quadrupel die extra gelagerd wordt op Costa Rica koffiebonen. Door een ingenieus systeem bij De Proefbrouwerij wordt de Quadrupel constant rondgepompt door deze koffiebonen. Een diepe koffietoets in het bier is het gevolg. SAMSUNG CSCDe Quadrocinno is vooral een hit op de festivals waar Andy deze nog eens extra verrijkt met koffie door deze te serveren door een Randal. Deze Randal is een systeem dat toelaat bier te serveren dat eerst door een met ingrediënten gevuld recipient loopt. Als één van de eerste om dit systeem op festivals te gebruiken trekt hij hiermee veel aandacht. De Randal wordt voor het eerst gebruikt om het Préaris Blond bier een extra dosis hoppigheid te geven maar de Quadrocinno geserveerd door een met koffiebonen gevulde Randal blijkt een nog dikkere hit te zijn op de bierfestivals. Buitenlands succes blijft dan ook niet uit want door een goed contact met Christine Celis(dochter van) op één van de vele bierfestivals volgt er al snel een eerste bestelling uit de USA, 8 paletten Quadrupel. De Amerikaanse markt blijft tot vandaag een belangrijke klant voor Vliegende Paard Brouwers.  SAMSUNG CSCEen van de laatste toevoegingen aan het gamma toont Andy’s fascinatie voor het buitenaardse, hij is namelijk een believer en gelooft dat het heelal te groot is om hier alleen te zijn. Dat er al buitenaards leven op onze aarde is geweest daar is hij ook van overtuigd. Een van de verhalen die dit volgens hem bewijst is verwerkt in de naam en het etiket van het bier Marius. MariusHet verwijst naar Marius Dewilde die in 1954 beweerde met buitenaardse wezens in contact te zijn geweest. Waar of niet, het bier is andere koek…. Een stevige Rusian Imperial Stout van buitenaardse kwaliteit. Gebrouwen bij De Struise Brouwers na de goedkeuring door brouwmeester en Belgische stout grootmeester Urbain Coutteau. Goed nieuws voor de beer geeks is dat er van deze Marius ook enkele op vat gerijpte versies zullen uitkomen. Op Pedro Ximenez vaten onder meer!

SAMSUNG CSC

Vliegende Paard Proeflokaal

Hoe het verder gaat? ‘Gestaag groeien’ zegt Andy ‘momenteel verkoop ik een 600Hlt op jaarbaisis. Dat mag meer maar het moeten ook geen duizenden hectoliters worden. Het proeflokaal in Oedelem gaat nu iedere 2de zaterdag van de maand open en ik blijf hier wekelijks zelf brouwen, in batches van 50lt met minstens 1 nieuw recept per maand. Deze brouwsels zullen regelmatig beschikbaar zijn voor de bezoekers en de batches die goed worden ontvangen worden mogelijk op grotere schaal gemaakt’. In het proeflokaal kan je dus terecht voor de standaard bieren en de gelimiteerde testbrouwsels . Het is een gezellig lokaal met zicht op de piepkleine testbrouwerij. Zitbanken uit gerecupereerde paletten zorgen voor wat comfort, zowel binnen als buiten op het terras. SAMSUNG CSCIk drink er een lekker Chocolate Porter met een zachte chocolade smaak en een verrassend blond bier verrijkt met Green Chai, een kruidige theemengeling. Kruidig en zoet, florale toetsen prikkelen mijn neus met een heel expressief aroma terwijl het bier pittig en droog blijft. Mooi! De Green Chai Pale Ale is een uitloper van een experiment met gerookte thee, Smokey Li, een rookbier met Lapsang thee dat op de markt kwam op vraag van theebar Li O Lait, de koffie- en theebar van de echtgenote van nieuwsanker Lieven Verstraete. Contacten binnen de culinaire wereld lijden ook al eens tot experimenten. Zo werkt Andy momenteel aan enkele bieren voor een Brussels restaurant en is hij zichtbaar vereerd als hij me meldt dat zijn bieren op de kaart staan bij het 3-sterrenrestaurant Hertog Jan. Dat kan inderdaad niet iedere brouwer zeggen.

SAMSUNG CSC

Het lijkt Andy allemaal een beetje overkomen te zijn, van die eerste plaats op de Brouwland wedstrijd tot nu. Na 5 jaar avontuur en een hele reeks bieren kan Andy echter tevreden terugblikken. 3 jaar kan hij er al full time van leven. Een half-time vertegenwoordiger moet nu zorgen voor de continiuiteit en beschikbaarheid terwijl Andy zich ontfermt over het beheer en het brouwen. ‘Ik ben absoluut niet commercieel aangelegd’ geeft hij aan ‘dat kan een vertegenwoordiger beter’. Er zijn nog plannen om een brouwinstallatie van 500lt te installeren in de opslagplaats, ‘Of toch iets groter nog’ droomt hij hardop. Het gaat vooruit!

Het 5-jarig bestaan van Vliegende Paard Brouwers zal in ieder geval niet onopgemerkt voorbij gaan en onder meer gevierd worden met verschillende collaboration brews. Daarvoor hou je best de pagina van de Vliegende Paard Brouwers in het oog. Ongetwijfeld worden dat weer allemaal toppers.

Vliegende Paard Brouwers proeflokaal, Beverhoutsveldstraat 33, 8730 Oedelem Tel: 0486/63 36 18 Info@prearis.be

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s