3Fonteinen – A New Chapter

SAMSUNG CSC3Fonteinen zet een forse stap vooruit in haar 63-jarig bestaan. Met de verhuis naar de nieuwe gebouwen in Lot kan ze nu eindelijk al haar activiteiten, behalve het brouwen, concentreren op 1 plek. Waar ze vroeger steeds moesten pendelen tussen een 4-tal opslagplaatsen, met het nodige tijdsverlies als gevolg, sparen ze nu zo een 200 manuren uit door het rijpen, blenden, verpakken en verzenden op 1 plek te organiseren. Het brouwen blijft doorgaan op de locatie aan de Hoogstraat.  Jaren van brouwen op die plek heeft ongetwijfeld haar invloed nagelaten op de gebouwen daar en bruuskweg alles verhuizen zou van grote invloed kunnen zijn op de kwaliteit van hun lambiek. Het brouwen blijft dus in Beersel waarna het wort na een nachtje afkoelen op het koelschip naar de nieuwe locatie in Lot wordt vervoerd om daar in houten vaten of foeders te worden overgepompt. Naast het logistieke centrum zal de nieuwe locatie in Lot ook nieuw leven geven aan de droom van Armand, de Lambik-O-Droom.

SAMSUNG CSC

‘Het is hier geen café, hier zal men komen om onze bieren te degusteren’

SAMSUNG CSC

Het is dan ook een enorm trotse Armand die ons rondleidt doorheen de Lambik-O-Droom en de nieuwe gebouwen die een 5.500m² omvatten. Passie en doorzettingsvermogen hebben hem gebracht tot waar hij nu staat. Het is echter niet altijd rooskleurig geweest. In 2009 stond hij nog op het puntje van het faillisement na het verlies van een volledige stock aan geuze door een defecte thermostaat. Een drama maar met de steun van echtgenote Lydie Hulpiau, vrienden en collega brouwers kwam hij dit fiasco te boven. Wat later vindt hij in Michaël Blancquart ook een medewerker waarin hij een toekomstige partner ziet voor het bedrijf. Armand neemt Michaël op als de zoon die hij nooit had en leert hem de knepen van het vak, geeft hem door wat hijzelf van zijn vader Gaston had geleerd. De voortzetting van een traditie is verzekerd. SAMSUNG CSCNu vormt Michaël samen met Werner Van Obberghen en Armand het leidende team van 3Fonteinen . Werner die reeds jarenlang een vaste klant was van de brouwerij en zelfs de brouwerij als onderwerp van zijn thesis gebruikte hielp Armand en Michaël een aantal jaren terug met het uitwerken van een business plan, een plan dat een aanzet ging zijn tot hetgeen waar ze nu staan. Voor Werner was het een logische stap om zijn passie te volgen en een partnerschap voor te stellen en zo geschiede. Terwijl Werner zich ontfermt over de zakelijke en financiële kant van 3Fonteinen concentreren Michaël, Armand en hun medewerker Bastiaan zich op het operationele, op de kwaliteit van de lambiek en de bieren. Ieder zijn troeven. Een sterk team. Ondertussen zijn er al enkele medewerkers bijgekomen met onder meer een brouwer in opleiding om Michaël wat te ontlasten van het brouwen.

SAMSUNG CSC

Koppige kwaliteit

De Lambik-O-Droom zal een degustatieruimte worden waar bezoekers de kans krijgen om de bieren van 3Fonteinen te proeven; de standaard Oude Geuze, Kriek en lambik maar ook de ‘speciallekes’ zullen in het aanbod zitten om ter plaatse te kunnen proeven. ‘Ik maak niet zomaar bier’ benadrukt Armand nogmaals, verwijzend naar het feit dat het hier geen industrieel procédé is dat op de kortst mogelijke tijd een afgewerkt bier van de band laat rollen . De bieren van 3Fonteinen zijn pareltjes en het resultaat van jarenlang geduldig werk. Als fijn geslepen diamanten en alom geprezen. Bieren van koppige, compromisloze kwaliteit. Vanaf het brouwen tot het afgewerkt product zit je al snel aan een 2.5 jaar, voor een Golden Blend zelfs nog langer omdat er 4jaar oude lambik wordt gebruikt. De belangrijke nagisting en rijping in fles willen ze ook optrekken, minstend 6 maand maar graag 12. De Zenne Y Frontera zit zeker 18 maanden in de fles alvorens deze in verkoop gaat. Het bier is klaar waneer het bier klaar is.  Serieuze doorlooptijden die om enorm veel opslag vragen om aan de vraag te kunnen voldoen. Een vraag die ook alsmaar groter wordt en waar de ambitie om te groeien naar een 4.000Hlt per jaar ook niet aan kan voldoen. De vraag, vooral die uit het buitenland, overtreft ruim de productie. ‘Hoeveel wil je ervoor hebben’ vragen ze vanuit het buitenland ‘Ze betalen alles op voorhand. We moeten het gewoon op een pallet zetten, ze komen het nog zelf halen ook’ vertelt Armand. Het zou makkelijk zijn maar toch zetten ze bewust een rem op de export. België blijft belangrijk, export houden we op een 30-35% met telkens 1 distributeur(op een enkele uitzondering na) in de landen waar we vertegenwoordigd zijn. Het accent op de lokale verankering komt hierbij terug ter sprake maar ook de exuberante speculatie met hun bieren in het buitenland zit ongetwijfeld in het achterhoofd. SAMSUNG CSCDe plannen om een extra brouwsysteem te installeren op de locatie in Lot liggen op tafel maar dat is evenwel niet voor direct, zoiets vraagt tijd bij een lambiekbrouwer. Een koelschip van 1000lt ligt al klaar om binnenkort, als het brouwseizoen terug start, te testen hoe het wort reageert op deze nieuwe omgeving. Zal het direct pakken? Zal de lambiek goed evolueren? Allemaal vragen waarop je niet meteen antwoord hebt. SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

De bedoeling is ook om de bezoeker te betrekken bij de brouwerij en stekerij. In de Lambiek-O-Droom zijn verschillende kijkgaten voorzien in de muur die inkijk geven op onder meer de foederzaal maar ook op de cage a bijoux waar Vintage flessen en magnums liggen te rijpen. Dit idee om de bezoeker, de consument, te betrekken willen ze later nog verder doortrekken.

SAMSUNG CSC

Dat de lokale verankering van enorm belang is wordt meermaals benadrukt door Armand. Verhuizen naar een locatie buiten de streek was geen optie. De streek die Armand zo genegen is moest een deel uitmaken van het project. ‘Ik ben een Beerselaar’ zegt Armand, met 2 voeten fors verankerd in de grond. Nu zelfs op een flinke steenworp van de belangrijke Zenne rivier. De buurtbewoners werden dan ook reeds uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

SAMSUNG CSC

Rondom het gebouw zal een groot park aangelegd worden met enkele waterpartijen. In de toekomst en als alles goed verloopt zal er nog een grondige renovatie van het gebouw gebeuren waarbij grote glaspartijen als het ware de natuur en het licht naar binnen zullen trekken. ‘Ik heb jarenlang in donkere koten en kelders gezeten voor mijn bieren. Het zal aangenaam zijn om dat eens te kunnen doen bij daglicht’ lacht Armand. Het plan om een grote boomgaard met Schaarbeekse kriekelaars aan te leggen naast het park hebben ze om een absurde, Kafkaiaanse reden moeten opbergen. De reeds aangeplante exemplaren zullen elders moeten herplant worden. Dit houdt ze evenwel niet tegen om ook dit project volop te ontwikkelen want de Schaarbeekse krieken is voor de lambiek wat de Pinot Noir druif is voor de wijn. Een expressie van terroir, een verbondenheid met de aarde waarin deze boom groeit, onlosmakelijk geworteld in de lambik.

SAMSUNG CSC

De nieuwe gebouwen zijn te bezoeken tijdens de Open Bier Dagen op 1, 2, 3, 4 en 5 september, uiteraard onder het genot van een lambiek, oude geuze of kriek. Laat je ook meeslepen door de passie van 3Fonteinen, ga ze zeker eens bezoeken en schrijf een stukje mee aan dit nieuwe hoofdstuk.

3Fonteinen, Molenstraat 47, 1651 Lot

SAMSUNG CSC

Link naar de volledige fotoset –> https://flic.kr/s/aHskHtc1kY

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s