La Tana – An Italian Beer Geek in BXL.

SAMSUNG CSC

La Tana…letterlijk vertaald uit het Italiaans betekent het ‘het hol’. Een gat in de muur, een spelonk, een donkere opening…….Met slechts een 20-tal couverts en dicht opeen geplaatste tafels lijkt het misschien niet meer dan een gat in de muur, een Bouchon zoals ze zeggen in Lyon, maar hier wordt gekookt met flair. Italiaanse flair. In hartje Brussel is dit een stukje Italiaans grondgebied uitgebaat door Valerio Banon en diens broer. Afkomstig uit Rome brengen deze 2 Romeinen pasta gerechten zoals je dat enkel in Italië kan vinden; ogenschijnlijk eenvoudig maar boordevol smaak. Vooraf doe je je, zoals dat hoort bij een Italiaan, tegoed aan een bord artisanale charcuterie, kaas en dergelijke. Heb je nog een plekje over dan ga je nog voor een huisgemaakt dessert, genre Tiramisu. Dat in die laatste mogelijk een flinke kluts donker bier zit is als bierliefhebber dan een mooi extraatje.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

De koelkast is gevuld met een ruim, regelmatig roterend aanbod artisanale Italiaanse bieren. Het betere biergeweld uit Brussel en België vult aan. De koeltoog vooraan met diverse Italiaanse kazen en fijne vleeswaren lonkt uitnodigend als je binnenkomt. De keuze van de dag beperkt zich hier gewoonlijk tot een 3-tal gerechten, verschillende pasta’s gecombineerd met verse ingrediënten. Ik laat mij verleiden door een pasta, Orecchiette, met worst. Als het woord artisanale worst valt in de beschrijving van een gerecht is ondergetekende meestal meteen verkocht. Wat ik met worst heb heeft mijn wederhelft dan weer met Mozarella en dan heb ik het niet over die taaie blokken die je in de supermarkt vindt maar het echte werk. De lintpasta met Stracciatella di Bufala, tomaat en geraspte Bottarga is dan ook een schot in de roos. Het romige van de kaas, het zuurzoete van de kerstomaatjes en het ‘fishy’ en zoute van de geraspte Bottarga werken wonderwel samen. SAMSUNG CSCOok de Carbonara van zoonlief is zoals het hoort. Beetgare pasta, krokante stukjes pancetta, een flinke snuif zwarte peper en een royale portie geraspte kaas. ‘Pas de crème!!’ hoor ik Valerio zeggen ‘et avec du Pecorino, pas de Parmesan!’. Hij zegt het met een vonkje in de ogen, waarschijnlijk denkend aan hetgeen mensen soms laten doorgaan als Carbonara. Italianen….raak niet aan hun voedsel of je eindigt nog met je voeten in een blok beton. Het assortiment antipasti vooraf is ruim en van opperbeste kwaliteit. SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Aan drank hier geen tekort. Terwijl bij de meeste Italianen de kaart zich beperkt tot wijn zit je bij La Tana in de spreekwoordelijke bierhemel. Vermits het biermenu hier regelmatig wisselt polsen ze al eens naar je voorkeur en weten ze je wel iets voor te stellen. Je kan ook gewoon even op het krijtbord kijken of iets naar je smaak uit de koelkast nemem. Een verse IPA, een zoete Barley Wine, een vat gerijpte Stout, een Saison, een Bitter, een op wijnmost vergist bier….De stijlen varieren en zo ook het aanbod aan brouwerijen. SAMSUNG CSCValerio onderhoudt goede contacten met zijn thuisland en met verschillende Italiaanse brouwerijen en slaagt ering regelmatig wat nieuws en onbekends binnen te krijgen. Altijd interessant dus om op regelmatige basis terug te keren. Dit doet er mij trouwens aan denken dat het ondertussen weer veel te lang geleden is dat ik er aan tafel zat. Dringend iets aan doen…

SAMSUNG CSC

Regelmatig organiseert Valerio ook degustaties van artisanale bieren, al dan niet in combinatie met wat maagvullend lekkers. Hiervoor hou je best de Facebook pagina van La Tana in het oog –> La Tana

Valerio kookt en spreekt met een flair en passie een Italiaan eigen; over de Italiaanse keuken, over de versheid van zijn ingrediënten, over de vele bieren waarvan hij zo een liefhebber is. Laat je dus verleiden door deze passie en steek de benen onder het rood-wit geblokte tafelkleed bij deze kleine doch grootse Italiaan. Misschien duikt hij wel een specialleke uit zijn kelder op…

La Tana, Onderrichtstraat 10, 1000 BXL Tel: 0489 73 19 16

Openingsuren: Lunch –> Ma-Vr 12:00 – 14:00 Dinner –> Di, Do, Vr + Za 19:00 – 21:00

Cheers

Belgian Beer Geek

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s