IPA Citra – Cloudwater Brew Co

SAMSUNG CSC

Een revelatie, de jongens van Cloudwater. Dat kan je best zeggen want iedereen spreekt zich altijd uit in superlatieven als het om hun brouwerij en bieren gaat, vooral hun DIPA-serie lijkt reeds sterrenstatus veroverd te hebben. De opstart van de brouwerij was in 2014 en in 2 jaar tijd hebben deze heren zowat de wereld veroverd. Straf want ze zetten om het zo te zeggen nog maar de eerste stapjes. Hun passage op het English Beer Festival bij Gueuzerie Tilquin betekende voor mij een nadere kennismaking. Een smakelijke kennismaking, dat is zeker!

In het glas een IPA Citra, een IPA voornamelijk gefocust rond de overbekende Citra hop. Citra, een hop die vooral bekend staat om zijn aroma dat omschreven wordt als limoen, pompelmoes en ander exotisch fruit is samen met Cascade hop ongetwijfeld van groot belang geweest in de geschiedenis van de moderne IPA bieren. Nu nog wordt deze hop veel gebruikt.  Vanwege zijn hoge concentratie aan alphazuren zou deze ook kunnen aangewend worden als bitterhop maar dat zou zonde zijn van het fantastische aroma. Meestal wordt deze hopsoort dan ook gebruikt aan het einde van of na de kook van het wort.

Wat opvalt bij het lezen van het etiket van deze IPA is dat er enkel hopextract wordt gebruikt als bitterhop. Ietwat ongewoon en eerder een industrieel toegepast ingrediënt dacht ik. Hopextract is een geconcentreerde vorm van hop waarbij de hoppellets worden omgezet naar een soort pasta. Deze pasta is makkelijker om te bewaren en te gebruiken en kan zowel voor de bitterheid als het aroma dienen van een bier. Bij het gebruik van hopextraxt dient er ook geen hopresidu uitgefilterd te worden en misschien is dit de reden waarom ze het gebruiken….omdat ze zo weinig mogelijk willen uitfilteren. Dat er weinig gefilterd wordt is zeker merkbaar aan het bier, visueel maar naar mijn gevoel ook in het mondgevoel. Maar het toepassen van extract kan om verschillende redenen zijn; efficiëntie, prijs, stockage, continuïteit,….of gewoon omdat dat dit het beste resultaat creëerde in het recept.

SAMSUNG CSC

Oog: Lichtblond en heel wazig, troebel. Duidelijk weinig gefilterd. Sneeuwwitte schuimkraag met medium opbouw en goede stabiliteit.

Neus: Fruitige hop; limoen, zeste van limoen, grapefruit, toetsje mango. Fris & fruitig. Tarweachtige citrus zurigheid in de neus.

Mond / Aroma: Zacht mondgevoel, romige en best mondvullende structuur. Milde Co2 prikkel. Eerder zachte bitter. Nasmaak valt vrij snel weg, blijft niet hangen. Lichte tarwetoetsen in afdronk. Het mondgevoel blijft wel hangen en geeft mij de indruk alsof er een laagje in de mond achterblijft. Duidelijk een IPA met wat beet.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Etiket: Eenvoudig gestyleerd, mooi design en artwork. Sober doch informatief.

ABV: 6.5%

Food Pairing:

SAMSUNG CSC

Een niet complexe doch geslaagde IPA. Mooie fruitige toetsen met een licht tarweaccent. Mooie body en vullend mondgevoel maar met een goede doordrinkbaarheid. Toppertje!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s