Beerlovers Bar – Antwerpen

SAMSUNG CSC

‘There’s a new kid in ’t Stad and he’s got plenty of good beers’

Dat er in Brussel stevig geschud wordt aan de craft beer boom is een feit maar ook elders beweegt er heel wat. In Antwerpen, een stad met een heel levendig café- en nachtleven waren al heel wat mooie referenties te vinden; Billie’s Bier Cafetaria, Gollem, Oud Arsenaal, Kulminator, ’t Anwaerps Bierhuiske,….een mooie mengelmoes waarin zowel klassiek als modern ruim aan bod komt. Ook de heropwaardering van de De Koninck brouwerij (Duvel Moortgat) als belevingscentrum is ongetwijfeld een stimulans voor het biertoerisme en belooft een echte trekpleister  te worden. Sinds eind juni kan je nu ook terecht bij de Beerlovers Bar aan het De Coninckplein. De naam van deze bar laat aan duidelijkheid niets te wensen over, als bierliefhebber ben je hier aan het juiste adres.

SAMSUNG CSCBezieler, uitbater en eigenaar Ben Floren ziet met de opening van deze bar een jarenlange droom in vervulling gaan. Ben die een achtergrond heeft als bouwkundig tekenaar en lang in de IT-sector werkzaam was had naast de dagtaak ook een culinaire passie die alsmaar meer plaats innam. Een cursus zythologie(biersommelier) die hij enkele jaren geleden aanvatte en succesvol afrondde betekende een stap vooruit in de bierwereld. Een stap waarop hij sindsdien niet meer terugkwam. Met enkele vrienden stampte hij een bierproeversclub uit de grond die regelmatig proeverijen organiseerde, BeerLovers(geen toeval),  en daaruit volgde ook een klein maar fijn bier-, wijn en whiskyfestival; MEUG. Ben klustte nog bij in een bar en hielp ook mee met het Amuze Geuze project van Karen Blereau.  Allemaal stappen die tot de droom van een eigen bar leidden en toen Ben’s oog viel op dit leegstaand hoekpand aan het De Coninckplein was het snel beklonken.

SAMSUNG CSC

Het De Coninckplein dat een ietwat kwalijke reputatie uit het verleden meesleurt is aan een opmars bezig.  Verschillende nieuwe zaken gaan open en samen met de stadsbibliotheek Permeke geven ze een nieuwe, positieve stimulans aan de wijk. Ben beseft dat zijn bar hieraan kan bijdragen en is dan ook perfect gesitueerd. Het sociale aspect van een bar is niet te onderschatten en kan heel belangrijk zijn in een wijk. Wijkbewoners worden dan ook goed ontvangen en Ben haalt er duidelijk plezier uit om ze wat nieuwe biersmaken bij te brengen. De locatie aan het De Coninckplein betekent ook dat het openbaar vervoer vlak voor de deur stop, dat het Centraal Station op enkele minuten stappen is en dat ook het Antwerpse centrum binnen wandelafstand ligt.

SAMSUNG CSC

De ruime bar geniet door de hoge ramen rondom veel lichtinval. Samen met de lichte pastelkleuren tegen de muur geeft dit een hele frisse indruk aan de bar en is het er dus ook aangenaam vertoeven. Hier geen donker, van het zonlicht verstoken hol (al kan dat ook zijn charmes hebben). Het geheel is eerder sober ingericht maar daar wordt nog aan gewerkt vertelt Ben mij. Enkele welgeplaatste borden van brouwerijen moeten het binnenkort nog wat meer cachet geven. Zitgelegenheid is er genoeg in de bar, enkele banken buiten zorgen voor een zomerse toets, en de toog zelf is een attractie op zich.

Copyright BeerLovers Bar
Copyright BeerLovers Bar

Uitgetekend door Ben zelf valt meteen het geometrische design op, een combinatie van smalle plankjes in licht grenen met hier en daar een kleuraccent. De achterkant van de bar is in het zwart met een inox tapkast en steekt hierdoor mooi af tegen de rest van het lichte interieur. Een geslaagd design dat Ben samen met een bevriend grafisch ontwerper uitdacht. Aan de muur van de bar vallen meteen de vijfhoekige plaatjes op die aankondigen wat er op dat moment op tap staat. 12 bordjes, 12 bieren, 12 mooie referenties.SAMSUNG CSC Het aanbod op vat wisselt regelmatig. Is er een vat leeg dan wordt er onmiddelijk iets anders opgezet, steeds passend in het diverse aanbod waarin iedereen wel iets naar smaak kan vinden. Als ik er ben is juist het vat Gamma Ray van Beavertown afgesloten waarop kort nadien een vaatje Saison Dupont Dry Hop wordt aangesloten. Andere pareltjes die op dat moment onder meer op de taplijst staan: Pils – 13, Oude lambiek – Oud Beersel, l’Enfant Terrible – De Dochter van De Korenaar, Péché Mortel – Dieu Du Ciel, Jaipur – Thornbridge, Odravein – Pohjala,…. Keuze en diversiteit genoeg en ondertussen is de lijst ongetwijfeld weer volledig aangepast. De tapkranen staan via een korte leiding in verbinding met een koelcel in de kelder en zorgen voor een perfect gekoeld en getapt bier. SAMSUNG CSC Een ruim flessenmenu vervolledigt het aanbod met aandacht voor Belgisch en lokaal bier maar ook aan buitenlandse bieren ontbreekt het niet waarbij zowat alle stijlen vertegenwoordigd zijn. Ongetwijfeld een reflectie van Ben’s persoonlijke smaak en ervaring.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Wanneer Ben mij naar de compacte kelder onder de bar meeneemt valt mijn getrainde oog meteen op een indrukwekkend rijtje bieren. Een kleine schat aan bieren van De Struise Brouwers en De Dolle Brouwers staat er te blinken; verschillende jaargangen Pannepot, Pannepot Vintage en Grand Reserva, Black Albert, Cuvée Delphine, de Black Damnation reeks(de originele 33cl flesjes), Oerbier en Oerbier Reserva. Indrukwekkend! Struise en De Dolle  fans staan nu reeds met een mond vol goesting te dagdromen. De prijs van deze donkere pareltjes is navenant maar zeker niet overdreven, net zoals de rest van het aanbod bieren. De prijzen van de tapbieren draaien bewust rond de 5€ voor een glas met een artisanale pils aan 2,30€ en een enkele uitschieter aan 6€. Zeker niet overdreven voor een aanbod artisanale bieren dat dikwijls uit kleinere producties voortkomt. Deze visie zet zich ook voort in het flessenmenu.

SAMSUNG CSC

De passie van Ben Floren is duidelijk aanwezig in het hele concept van deze bar. De mooie bierlijst, het interieur, de centrale locatie. Het enige wat nu nog ontbreekt is wat hapjes. Je weet wel, om die door het bier aangescherpte honger te stillen. ‘Weldra’ verzekert Ben mij ‘Ik ga nu enkele maandagen sluiten om wat dingen in orde te brengen. Een beperkt menu met wat artisanale vleeswaren en wat kazen is daar één van!’ Top! Goed op weg om een referentie te worden in het Belgische bierlandschap!

BeerLovers Bar, Rotterdamstraat 105, 2060 Antwerpen Tel: 0497 47 26 20

Open van woensdag tot donderdag 16:00-00:00 en vrijdag tot zondag 15:00-01:00. Vaste sluitingsdag dinsdag en momenteel tijdelijke sluitingsdag maandag.

Voor de volledige fotoset volg je deze link –> https://flic.kr/s/aHskGnhYHm

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “Beerlovers Bar – Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s