Carnivale Brettanomyces ’16

goat

‘Brett wil eat everything!!’ Onthou het goed, hier gaat het namelijk over bij Carnivale Brettanomyces.

Carnivale Brettanomyces is een bierfestival dat zo goed als volledig draait rond bieren van wilde en/of spontane vergisting, dit met of zonder beestjes met namen als lactobacillus, pediococcus, acetobacter en dergelijke. Brettanomyces, een wilde gistsoort die wel eens occasioneel, al dan niet met opzet, in een bier belandt is een traag maar sterk beestje, capabel om complexe suikers te verteren waar een standaard brood- of biergist niets mee aankan. In onze contreien zijn deze wilde gisten vooral bekend bij de lambiekbieren maar ook in andere bieren worden deze gebruikt, spontaan of toegevoegd. Je mag er zelfs van uitgaan dat historisch in alle bieren wel een wilde gist voorkwam. Voor de reincultuur zijn intrede deed en de hygeïne er met rasse schreden op vooruit ging was de invloed van wilde gist bijna niet te vermijden in bier. Bier werd dan jong gedronken, dan was het effect van die wilde gist nog niet merkbaar, versneden met ander bier of werden de off-flavors gemaskeerd met hop en/of kruiden. Tegenwoordig leeft deze wilde cultuur weer enorm op. Bij ons, België, is deze altijd aanwezig geweest, zij het bij de lambiekbieren of bij de oud bruin en roodbruin bieren van West- en Oostvlaanderen met hun gemengde vergisting. Wereldwijd beginnen er echter meer en meer brouwerijen en thuisbrouwers te werken met wilde gisten en bacteria en het zijn niet alleen maar zuren bieren want brett betekent niet noodzakelijk zuur! Het is een soort terugkeren naar de origine van het bier en ruimer gezien ons voedsel. Lokaal, natuurlijk, met eigen gekweekte of geplukte producten,….je ziet deze trend ook al een tijdje in de keuken en bij chefs. Een zo natuurlijk mogelijke aanpak van produceren, sowieso een heel interessante aanpak en dat vinden ze bij Carnivale Brettanomyces ook.

SAMSUNG CSC

Wat ooit startte als een reeks proeverijen in Amsterdamse bars groeide onder impuls van Jan Lemmens van De Bierkoning en Elaine Olsthoorn uit tot een volwaardig festival. Geen festival zoals de andere echter want hier breng je de dag niet door in een of andere zweterige tent of zaal maar verhuis je in het oergezellige (ja hoor!) Amsterdam van bar naar bar. Voor een proeverij daar, voor een lezing ginder en nog voor een wild hapje en drankje daar. Amsterdam als onderdeel van het festival.

SAMSUNG CSC

Carnivale Brettanomyces wil duidelijk ook meer zijn dan een ‘gewoon’ bierfestival. Dat doet het niet alleen door het festival niet op één enkele plaats te concentreren maar ook door de opzet van het festival. Het grootste verschil met traditionele bierfestivals is namelijk dat Carnivale het publiek wil informeren, kennis wil samenbrengen en deze verspreiden. De mensen infecteren met de religie van Brett. In dat opzicht is het festival een must voor iedere liefhebber of beer geek die graag wat dieper graaft en met deze 5de edtie van het festival werd er duchtig en diep gegraven.

SAMSUNG CSC

Het festivalprogramme dat versrpreid was over 4 dagen, van donderdag tot zondag met donderdag als ‘inloopavond’ en zondagmiddag als afsluiter, was dagvullend. Donderdagavond was er een openingsavond bij Oedipus met meteen een mooi debat tussen enkele grootheden van de spontane en wilde vergisting. Jean Van Roy -Cantillon-, Chad Yakobson -Crooked Stave- en Yvan De Baets -Brasserie De La Senne- zaten er samen om te praten over brouwen, vergisting en meer. Een stevige opener die ik spijtig genoeg niet kon meemaken daar ik pas vrijdag in Amsterdam was. De meeste van de lezingen waren verspreid over vrijdag en zaterdag. Lezingen, evenementen zoals onder meer: Meet&Greet with Tommie Sjef Wild Ales(fantastische bieren!!), Lecture by Yvan De Baets -Br.De La Senne- on Saisons (Heel leerrijk, informatief), Lecture by Urbain Coutteau -De Struise Brouwers- on the battle againgst wild yeasts in the brewery (spijtig genoeg geannuleerd maar vakkundig vervangen door Pierre Tilquin -Gueuzerie Tilquin- die zijn verhaal deed over zijn stekerij en zijn bieren), SAMSUNG CSCChad Yakobson -Crooked Stave- of Dr.Brett die het had over brouwen met Brett en zijn brouwerij Crooked Stave (een indrukwekkende bron van kennis en informatie), Raf Meert over de historie van de Belgische lambiek en dat deze niet volledig strookt met hetgeen enkele bekendere Belgische brouwers en stekers ons voorhouden, uiteenzetting van Roel Mulders over de historie van de Nederlandse lambiek, een heus ‘What the goats eat’ dinner,SAMSUNG CSC ‘Blending with Uli Kremer from H.ertie‘,…..Je ziet, meer dan genoeg te doen en dan moest er nog geproefd worden tussenin ook uiteraard. Met een 90-tal bieren verspreid over de verschillende locaties was er ook geen gebrek aan wild gerstenat. 

SAMSUNG CSC

Enkele persoonlijke hoogtepunten:

 • De sessie voor huisstekers en amateur brouwers bij brouwerij De Prael op zaterdagmiddag. Meteen ook de hoofdreden dat ik naar Amsterdam was afgezakt want ik ging er huisstekers Le Chat Rebelle en Bokkereyder een handje helpen. Er was aanzienlijk veel interesse voor de bieren van beide stekers, mensen schoven geduldig aan, al vlug was er een tekort aan glazen en werken met directe betaling was misschien niet meteen de beste oplossing maar het was leuk en voor beide stekers aangenaam om feedback te krijgen over hun bieren. Le Chat Rebelle met zijn MekesFramboise, Le Chat Occult (kriekenlambiek) en Hibiscus en Bokkereyder met een veelvoud aan prachtige bieren met onder meer Pinot Kriek (een super intense smaakvolle kriek, doet veel grote commerciële stekers of brouwers het schaamrood op de kaken uitslaan), Solera #1, Abrikoos, Oscar One, Muscaris,….

SAMSUNG CSC

 • De bieren van Tommie Sjef Wild Ales. Op verschillende momenten kunnen proeven, bij In De Wildeman zowat de hele collectie besteld en gedronken waaronder zelf een mooie taninerijke wijn.  Heel mooie fruitbieren en blends. Gezien zijn hele jonge leeftijd zou je het hem niet meteen geven maar Tommie is onto something!
 • Amsterdam!
 • De voordracht van Chad Yakobson. Hoewel vanuit het deurgat moeten volgende wegens een overvolle Beer Temple toch onder de indruk van de kennis van deze jonge Amerikaanse brouwer.
 • Café In De Wildeman. Een unieke kroeg in hartje Amsterdam.
 • Bierwinkel De Bierkoning. Een collectie bieren die zowel diep als breed is. Van Nederlandse trots tot bier uit alle hoeken van de wereld.
 • Het festival op zich dat je als het ware meetrekt in de beleving rond bieren van wilde of spontane gisting.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

De sessie bij Oedipus op zondag liet ik voor wat ze was, met enige spijt weliswaar. 2 intense dagen en 2 korte nachten eisten hun tol en ik had tenslotte nog wat kilometers te malen.

Als het enigzins lukt kom ik graag volgend jaar terug, hopelijk met iets meer plaats voor de thuisstekers en wat meer tijd om meer sessies mee te pikken.

Carnival Brettanomyces wil duidelijk een stempel drukken en doet dat goed. Misschien niet in de opbouw van het festival zelf, dat uiteindelijk maar losjes georganiseerd is maar in haar strategie om mensen te informeren en kennis te verspreiden. Mensen infecteren met wilde gist als het ware. Het is en blijft natuurlijk een ietwat select festival dat zich richt op een bepaalde doelgroep. Dat bleek uit het feit  dat je overal steeds weer dezelfde groep mensen zag opduiken op de verschillende evenementen, een groep bestaande uit Nederlanders en Belgen maar ook Engelsen, Duitsers, Amerikanen,….en vooral ook de deelnemende sprekers of brouwers zelf die gretig het festival in zich opnamen.

Ben jij ook gebeten door wilde gist en bacteria dan is dit festival een must!

Cheers

Belgian Beer Geek

3 gedachten over “Carnivale Brettanomyces ’16

  1. That’s a nice article but with all respect these are all the well known Belgian beers but there are very little beers that I really like in there. There all heavy ABV beers, quite sweet as well and I believe that’s somehow been a bit the downfall on Belgium beer culture as well. The focus on the holy trinity of blond, amber and brown. There’s so much more to our Belgian heritage than all these heavy Tripels. Check out De Ranke, Brouwers Verzet, 3Fonteinen, Brasserie De La Senne, Cantillon, De Dochter van de Korenaar, Alvinne, La Rulles,….These are breweries that understand that you can make great beers without being too heavy, showcasing in a beautiful way the ingredients. And a good kriek shoudn’t need cherry juice. It should be made with lambic and fresh cherries, Schaarbeekse cherries if possible or another variety if not. The focus there should be on the natural freshnes of the fruit and the base beer. No juices or sugars.
   Cheers!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s