Mannen Liefde – Oedipus

SAMSUNG CSC

Nee, dit is geen ‘coming out of the closet’ en laat het u ook niet op ideeën brengen want dit is geen love potion die je converteert tot de herenliefde . Nee, Mannen Liefde is een bier van de Nederlandse brouwerij Oedipus en verwijst naar het credo van de Amsterdammers om te willen breken met stereotypes. Ook de bierwereld staat vol van de stereotypes en holle slogans(Mannen weten waarom, iemand?) , meestal (uitsluitend?) in de wereld gestuurd door hippe marketinglui tijdens een maandagse brainstorming sessie na een met slechte pils gevuld weekend . Niets van dit bij Oedipus waar ze alle klassieke dooddoeners proberen te vermijden en originaliteit hoog in het vaandel dragen. Met een naam als Mannen Liefde voor een bier val je natuurlijk ook op en laat dat nu marketinggewijs best slim zijn, de ironie ontgaat mij hier niet, het is toch net anders en niet stereotiep.

Nee, Mannen Liefde is een Saison verrijkt met citroengras en Szechuan peper en aromatisch gehopt met Sorachi Ace, een nogal uitgesproken hopvariëteit die haar oorsprong vindt in Japan. Sorachi Ace, met voorsprong één van mijn favoriete variëteiten, kan een nogal dominant karakter hebben en indien slecht gedoseerd  zelf een penetrant kruidig dille aroma afscheiden. Zet de zalm maar op tafel in dat laatste geval. Wanneer goed gedoseerd is het echter een mooie, vol geurende exotische hopsoort.

SAMSUNG CSC

Oog: Licht- tot goudblond van kleur met een mooie, stabiele witte kraag. Romige schuimstructuur. Relatief helder tot licht wazig in het glas.

Neus: Citroengras springt er zo goed als meteen uit, frisse geur. De uitgesproken hoppige geur van Sorachi Ace hop ondersteunt het citroengras aroma, complementeert eerder dan te overheersen. Aroma van limoen, tikje munt vult aan. Echt wel een volle geur die ietwat snoeperig, bubblegum, zoet overkomt. Gelukkige vertaalt dit zich niet naar de smaak. Lichte kruidigheid. Szechuan peper niet meteen eruit te halen.

Mond /Aroma: Mooie volmondigheid.  Zachte Co2 prikkel. Wat zoetig maar niet overheersend. Citroengras komt mooi door. Pittige afdronk, peperig en droog met een duidelijk afgestoken bitterheid. Mooi bier. Granige toets in afdronk.

ABV: 6%

SAMSUNG CSC

Etiket: Roos. Uiteraard! De kleur van (mannen)liefde! Of van een flink behaarde mannenborst.

Geeft dit bier de über macho een gevoel van onbehagen wanneer hij het uit het rek neemt? Stamelt hij aan de kassa dat het ‘niet voor mij is maar voor een vriend’?  Tuurlijk niet! Mannen Liefde is voor iedereen bestemd, althans voor iedereen die een fruitige en hoppige saison lust!

Deze Mannen Liefde was het eerste commerciele brouwsel van Oedipus en meer dan hun eerste bier is het ook een statement zoals ze zelf zeggen, een aanzet om te breken met stereotypes en bier anders te bekijken. Opzet geslaagd!

Cheers

Belgian Beer Geek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s