Xquic, El Dorado Pale Ale – Totem

SAMSUNG CSC

Eerder vond Chac van Totem al de weg naar mijn magische glas, een glas waarvan de inhoud spoorloos verdwijnt zodra het in het glas geschonken wordt. Die Chac kon ik best appreciëren, dat er nog andere bieren van Totem in huis gingen komen was een zekerheid. Bij deze dus; Xquic van Totem.

Weer is er een verwijzing naar de Maya mythologie, het is een rode draad doorheen het gamma van Totem. Xquic is een mythologisch figuur, dochter van een van de heersers van Xibalba, de Mayaanse onderwereld, en moeder van onder meer Hunaphu wat ons weer leidt tot een ander bier in het Maya thema –> Hunahpu’s Imperial Stout van Cigar City.

SAMSUNG CSC

Oog: Donkere tint blond, hangend tussen licht amber en oranje. Stevige schuimopbouw, iets te stevig met als resultaat een glas half schuim/half bier. Even laten rusten dus. Sterk parelend. Troebel.

Neus: Heerlijk bevangend hoparoma. Heel fruitig in de neus. Mandarijntjes, sinaas, besjes, limoensap, agrum, pompelmoes,vleugje citroengras. Rijke, Volle geur. Héél hoppig!

Mond / Aroma: Heel pittig in aanzet. Veel Co2 prikkel, iets teveel om goed te zijn. Heel mild bittertje. Dezelfde geur komt terug in het retronasale aroma; mandarijn, sinaas, citrus. Hoppige nasmaak met lichte mouttoets in afdronk. Droog, heel droge afdronk. Bittertje blijft wel mooi hangen, ietwat scherp.  Slechts 39 IBU vermeldt het etiket maar komt toch wat sterker over, mede door de heel droge afdronk.

ABV: 5.8%

SAMSUNG CSC

Etiket: Net zoals met de Chac weer heel informatief en natuurlijk met een Maya design. Volledige ingrediëntenlijst. Moutsamenstelling: Pearl Pale Malt(hoofdbestanddeel), havervlokken (zorgt mede door het hoge proteïnegehalte voor meer body en een romig mondgevoel, kan ook van invloed zijn op de troebelheid van het bier), roggemout (pittig, accentueert droogheid) en Melanoidine mout (speciale mout die wordt afgeëest op 100°C en hierbij melanoidinen vormt, resultaat van een maillard reactie, een binding tussen suikers en aminozuren. Deze mout zorgt voor een iets donkerdere kleur en vollere smaak). Als hop werd er gekozen voor Galena (Amerikaanse variëteit, afkomstig van de hopvariëteit Brewers Gold) als bitterhop en Simcoe (Amerikaanse variëteit met veel citrus in het aroma) en El Dorado (Amerikaanse variëteit en eigenlijk een dual purpose hop die dus zowel als bitter- en aromahop kan gebruikt worden. Aroma voornamelijk zoet, exotisch fruit) als aromahop. 

ABV: 5.8%

Weer een geslaagd bier van Totem, gebrouwen in de ketels van Bryggja Brewery. Een sterk hoppige Pale Ale, fruitig van aroma, pittig (iets te mede door de Co2 prikkel),beendroge afdronk en verfrissend.

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s