4 Biobieren voor u geproefd!

SAMSUNG CSC

Of ik enkele bieren wou proeven die onder het keurmerk Bio door het leven gaan? Die vraag kreeg ik van de mensen bij warenhuis Delhaize. Ik moet zeggen dat ik zelden naar een biolabel kijk als ik inkopen doe, bij bieren al zeker niet. Wel probeer ik er mij bewust van te zijn wat ik koop en soms is dat ook al eens biologisch.

Het biolabel staat garant voor een product op basis van ingrediënten die op een biologische, organische manier werden geproduceerd. Dit houdt onder meer in dat er geen kunstmatige meststoffen, chemische pesticiden en genetisch gemodificeerde organismes(GGO’s) worden gebruikt en dat er ook meer aandacht gaat naar het welzijn van de dieren. Bij verwerkte producten zou 95% van de ingrediënten uit de biologische landbouw moeten afkomstig zijn. Bij bier heb je dan meteen al een probleem want bier bestaat voor het grootste deel uit……water! Water van biologische oorsprong kennen we niet want water is in principe zowieso natuurlijk. Soit! In onze huidige maatschapij waar de consument zich meer en meer bewust wordt van wat hij eet en drinkt is een biolabel natuurlijk ook een mooi verkoopsargument en is bio een hele industrie op zich geworden. Het principe is uiteraard mooi en bij Delhaize hebben ze reeds meer dan 25jaar bioproducten in het gamma waaronder ook, exclusief, de 4 biobieren in dit artikel.

Dus, 4 Belgische biobieren voor u geproefd opdat u ze niet meer moet proeven of net wel 😉

nvdr; de bijdrage van Ginette aan dit artikel werd geschrapt wegens de overname door ABInbev of Carlos el Diablo. Surf naar www.ABInbevFreeZone.com voor betere opties 😉

Ginette is een bierfirma die zelf niets produceert maar haar bieren laat brouwen door brouwerij La Binchoise. Het hele gamma van Ginette is opgebouwd rond het bio certificaat maar nogal klassiek en ietwat typisch Belgisch met de klassieke blonde, een witbier, de obligate tripel en een fruitbier.

Belgoo is een brouwerij gesitueerd in Sint-Pieters-Leeuw, juist naast Brussel. Sinds 2015 brouwen ze er de meeste van hun bieren. Voordien werden hun bieren ook bij La Binchoise gebrouwen. In het gamma zitten enkele pareltjes zoals het Saisonneke en Luppo maar ook 2 biobieren dus.

Ginette White

SAMSUNG CSC

Een witbier, met een flinke schep tarwe in het beslag dus. De ingrediëntenlijst spreekt ook van kruiden maar specifieert niet welke. Voor een tradtioneel witbier is dit gewoonlijk Curaçao(gedroogde schil van sinaas) en/of koriander.

Oog: Kleur hangt ergens tussen wit-blond en blond, ietwat dof van kleur. Wazig, stevige eiwittroebel. Stevige dot wit schuim, stabiel.

Neus: Frisse neus. Tarwe. Citrus, citroen, limoen. Koriander kruidigheid, mild kruidig. Toetsen van steenfruit, abrikoos.

Mond: Heel frisse, licht zurige aanzet. Lichte body. Milde Co2 prikkel. Citrus. Tarwetoets. Lichte vanilletoets in finish. Droge afdronk. Weinig bitter. Frisse zomerse doordrinker.

ABV: 5%

Een frisse complexloze doordrinker maar best aangenaam. Waar ik sommige meer bekende witbieren dikwijls wat te plomp vind is dit lekker verfrissend. Terrasjesbier.

http://shop.delhaize.be/nl-be/Dranken-en-alcohol/Bier/Wit/Witbier-7C-5-Alc-7C-Fles/p/S2016030203635260000

 

Ginette Tripel

SAMSUNG CSC

Een Tripel….daar zaten we op te wachten 😉

Oog: Goudblond. Wazig, niet helder. Flinke dot wit schuim bovenop, grof van structuur en minder stabiel als bij het witbier.

Neus: Rode appel. Lichte toets banaan. Florale toets. Citroen. Gistig. Tarwetoets. Brood, granig. Alcohol.

Mond / Aroma: Eerder licht van mondgevoel, medium body. Stevig prikkelend gevoel van de Co2, misschien iets teveel zelfs in het begin. Alcohol laat zich voelen. Citrustoetsen en sinaas in retronasaal aroma. Tarwe. Lichtzoete toets maar zeker niet te plakkerig. Moutige nasmaak. Matige bitter. Lichtzoete afdronk mede door de alcohol.

ABV: 9%

Klassieke tripel met een frisse toets. Niets wereldschokkends. Correct gemaakt zonder meer maar mist een beetje dat ietsje meer om interessant te  zijn. De alcohol laat zich wel voelen. Vlierbloesem werd gebruikt als extra ingrediënt maar springt er niet meteen uit.

http://shop.delhaize.be/nl-be/Dranken-en-alcohol/Bier/Speciaal/Bier-7C-Tripel-7C-9-7C-Fles/p/S2016030103634960000

Belgoo Bio Blond

SAMSUNG CSC

Een blond, rijkelijk gehopt bier gebrouwen met 3 graansoorten; gerstemout, tarwe en spelt, alle van biologische oorsprong.

Oog: Licht- tot goudblond. Forse witte kraag, romig en vast. Wazige troebel.

Neus: Lichte ijzertoets die verdwijnt na een tijdje. Mooi aromatische mix van fruitige gisttoetsen, banaan en hop. Limoen, rijpe cavaillon meloen, vleugje citroengras, grassig. Hoppigheid domineert.

Mond / Aroma: Ijzertoets komt terug in de mond, echter niet dominant en verdwijnt snel naar de achtergrond. Milde Co2 prikkel. Medium body. Vloeit uit in een droge en pittige afdronk met een markante bitter. Bitterheid heeft een licht scherp, wrang kantje. Hoppige nasmaak.

ABV: 6..4%

Deze vind ik lekker. Fris, licht, doordrinkbaar met een mooi hoparoma en uitgesproken bitterheid.

http://shop.delhaize.be/nl-be/Dranken-en-alcohol/Bier/Speciaal/Bio-bier-7C-blond-7C-6-4-7C-Fles/p/S2016022903634780000

Belgoo Bio Amber

SAMSUNG CSC

Een amberkleurig bier met een ietwat hoger alcoholgehalte en ook op basis van gerstemout(hier dan met een deel ambermout), spelt en tarwe.

Oog: Donkerblond, licht amber. Schuimkraag in lichte tint gebroken wit. Minder stabiel als bij de Bio Blond. Wazig

Neus: Kruidige toets komt er eerst bovenuit en weer die lichte ijzertoets. Sterk moutig ook. Hoppig profiel ongeveer indentiek aan het blond, minder uitgesproken echter. Lichte caramel en graantoetsen.

Mond / Aroma: Medium body, zachte pareling. Caramel. Moutige toetsen. Ijzertoetsen hier ook maar meer uitgesproken als bij het blond. Niet aangenaam, stoort. Zoeter dan het blond maar toch nog vrij droog met weer een markante bitterheid. Moutige nasmaak. Ijzertoets

ABV: 7.8%

Deze was niet aangenaam voor mij. De ijzersmaak was te dominant voor mij, ik dronk het flesje hierdoor uiteindelijk niet voor de helft leeg. Aan wat kan dit liggen? Het ijzergehalte in het gebruikte water, opgeloste ijzerdelen in het wort afkomstig van een element/ketel in de brouwlijn, slecht gestockeerd mout,…..De oorzaak kan ik niet achterhalen, dat het storend is kan ik wel zeggen. Spijtig…

http://shop.delhaize.be/nl-be/Dranken-en-alcohol/Bier/Speciaal/Bio-bier-7C-Amber-7C-7-8-7C-Fles/p/S2016022903634790000

Et voilà….4 biobieren door u geproefd en gekeurd. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Belgoo Bio Blond. Een mooi aromatisch hopprofiel, fris, droog en bitter. Zo heb ik ze graag. Wist je trouwens dat er ook een biologische Gueuze bestaat? Brasserie Cantillon zet reeds sinds 1999 in op het biocertificaat en maakt haar gueuze op basis van biologische grondstoffen.

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s