Saison Dupont – Brasserie Dupont

 

SAMSUNG CSC

Een klassieke Belgische Saison. De klassieker onder de klassieker, zonder evenwel passé te zijn. Brasserie Dupont staat wereldwijd bekend om haar uistekende bieren, vooral deze Saison Dupont gaat regelmatig over de lippen als het om Saison bieren gaat. Deze Saison geldt zowat als het voorbeeld als het om deze stijl gaat.

Saison Dupont is een licht en verfrissend bier van hoge gisting met hergisting op fles en kent reeds een lange geschiedenis. Oorspronkelijk werd het gebrouwen in de winter en bewaard tot aan de oogstperiode, het moment waarop de veldarbeiders/seizoensarbeiders nood hadden aan wat verfrissing. Een licht en fris bier behoorde tot die verfrissing. Toen waren de bieren nog lichter van alcoholgehalte. Je mocht wel enkele glazen drinken maar het was niet de bedoeling van stiepelzat op het veld te staan. Aangenomen wordt dat de Saison bieren toen beduidend lichter waren dan deze Saison Dupont, zo rond de 3-4% ABV ergens. Een heel lichte, verfrissende doordrinker dus zonder al teveel body.

SAMSUNG CSC

Oog:  Ongefilterd, duidelijk wazig. Het was een grote fles die liggend uit de koelkast kwam, dit heeft mogelijk het uitzicht van het bier beïnvloed. Blond, stroblond met een ferme dot stevig schuim. De schuimkraag is stabiel en blijft lang staan.

Neus: Pittig. Gistig, licht fenolische toetsen. Licht moutaroma, pilsmout. Witte peper. Citrus, zeste van citroen, vers gemaaid gras. Hoppige toetsen.  Fris, pittig en gistig en met een lichte dosis ‘funk’.

Mond / Aroma:  Frisse & pittige aanzet. Medium carbo, geeft wat prikkel, pittigheid. Medium body. Bitter en droog met hoppige nasmaak waarin toetsen van citrus, pompelmoes doorkomen. Toch wel een duidelijke, uitgesproken en ietwat scherpe bitter. Verfrissend. Droge afdronk.

SAMSUNG CSCEtiket:  Niets uitbundig maar mooi, duidelijk ontwerp.

ABV: 6.5%

Ik heb het al eerder gezegd, een goede Saison gaat er altijd in! Zo ook deze sublieme Saison Dupont. Fris, hoppig, kruidig, licht en verfrissend maar met nog genoeg complexiteit om interessant te blijven gedurende het gehele moment. De droog bittere afdronk geeft een goede aanzet voor de volgende slok, noopt aan tot drinken en al vlug bevind je jezelf in een situatie waarin je glas leeg is alvorens je het beseft. Aangenaam onaangenaam!

Cheers

Belgian Beer Geek

3 gedachten over “Saison Dupont – Brasserie Dupont

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s