One Ear, naked Saison – Trinity Brewing

SAMSUNG CSC

‘Tis the season……’

Een saison van over de grote oceaan. Ja, ja het zijn niet alleen wij Belgen die Saisons brouwen. Het genre kent momenteel een ongeziene populariteit, zeker in de USA waar iedere zichzelf respecterende brouwerij wel een Saison(of Farmhouse Ale) in haar gamma heeft. De stijl die zijn oorsprong heeft in Henegouwen werd oorspronkelijk gebrouwen om de veldarbeiders tijdens het oogstseizoen te voorzien van verfrissing. Het bier diende licht in alcohol te zijn, het was immers niet de bedoeling dat er ledematen werden afgemaaid tijdens het oogsten. Indien goed gemaakt, verfrissend, doordrinkbaar en droog, is het één van mijn favoriete stijlen.

Deze One Ear Naked Saison van Trinity Brewing, Colorado, omschrijft de brouwer zelf als een ‘naked’ Saison, een Saison van alle franjes ontdaan, de basis. Er werden geen kruiden of andere ingrediënten aan toegevoegd, enkel water, hop, gist en een mix aan granen; gerstemout, haver en rogge. De primaire vergisting gebeurde met een voor de brouwerij nieuwe gist die blijkbaar snel een heel hoge vergistingsgraad haalt. De gist is opgemaakt uit 3 giststammen waarvan 1 deel een gist is die afstamt van een Brasserie Dupont gist. Deze gist werd al 12 jaar onophoudelijk gebruikt door een bevriend brouwer en Trinity mocht deze gebruiken. 10% van de gistsamenstelling bestaat ook uit een Brettanomyces stam die werd opgekweekt vanaf een Brasserie Fantôme bier, deze zou voor een uitzonderlijk hoge vergistingsgraad zorgen. Terwijl de Fantôme Brett gist voor een heel droog bier zorgt zou volgens Trinity Brewing de Dupont gist wat glycerol aanmaken die een gevoel van body aan het bier geeft. Redelijk wat Belgische invloed dus in dit bier maar voornamelijk toch het intensieve studiewerk van Trinity Brewing zelf. Het is niet zomaar wat gist toevoegen.

SAMSUNG CSC

Oog:  Fris lichtblond, stroblond. Mooie witte mousse, houdt mooi aan, romig en compact van structuur. Lichte wazigheid.

Neus: Lichte zwaveltoets. Fenolische accenten. Lichte funk, stal, boerderij, Brett(?). Milde fruitigheid; banaan, appel, citrus. Weinig hoppig. Lichte pittigheid.

Mond: Mild prikkelende Co2. Lichte body, hoge doordrinkbaarheid. Weinig bitter, droge en korte afdronk. Fris en dorstlessend bier. Complexloze doch smakelijke doordrinker.

SAMSUNG CSC

Etiket: Een oor….Van Gogh achterna? Buiten het artwork staat er verder niets op het etiket; geen indrediënten, alergenen, afkomst, ABV,……niets maar blijkbaar was dit een ‘test’ fles. Het afgesneden oor op het etiket refereert trouwens wel degelijk naar Van Gogh. ‘For simple depth and artistry’  volgens Jason Yester, brouwer en eigenaar van Trinity Brewing.

ABV: 6.5%

IBU: 35, gehopt met de klassieke Styrian en Saaz hop.

Food Pairing:

  • Volgens de brouwer te pairen met ‘stinky cheeses’ en dat spreek ik niet tegen. Een stinkende Munster op kamertemperatuur, het bier zal de rijke smaak en romige structuur wat temperen en ‘cutten’. Hier zal het bier dan de rol spelen van bemiddelaar en de kaas wat temperen. Pairen zal het bier dan weer beter doen met een lichte geitenkaas of een stukje Appenzeller kaas.
  • Salade Caprese
  • Charcuterieschotel
  • Lichte gerechten genre waterzooi
  • Kipbrochetjes met een gekruide couscous
  • Pizza met vijg, tijm en mascarpone. Receptje –> hcdpierre.com-pizza-met-vijg-tijm-en-mascarpone

Een mooie Saison die zeker niet moet onderdoen voor vele Belgische voorbeelden. Het is zeker geen ultra complex bier maar eerder een frisse doordrinker. Het doet wat het moet doen; de dorst lessen.

Dit bier verkreeg ik in een trade met Christopher Barnes van I Think About BeerZijn recensie van deze Saison kan je hier lezen –> http://bit.ly/1qjXHIR

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s