Beer Geek & Foodie in Brussels.

SAMSUNG CSC

Brussel heeft het zwaar te verduren momenteel. Na de laffe aanslagen op de nationale luchthaven en de Brusselse metro namen de bezoekerscijfers in onze hoofdstad een niet zo elegante duik richting dieperik. Die duik was echter al vroeger ingezet. De aanpassing van één van de drukste boulevards in Brussel naar een voetgangerszone werd niet overal even goed verteerd maar de aanslagen gaven de doorslag. De horeca en hotels lijden hieronder. Een bezetingsgraad van amper 15-17% in de hotels waar het normaal 75-80% moet zijn, dat laat zich voelen doorheen heel Brussel. Uiteraard is dit alles geen reden om er weg te blijven. Brussel herbergt een schat aan adresjes waar het lekker eten en drinken is, waar het aangenaam rondkuieren is, waar het aangenaam snuisteren is, waar het genieten is. Brussel zal wel weer opstaan, de rug rechten en doorzetten. Hopelijk ook met jouw hulp.

Samen met Pieter van Hot cuisine de Pierre plande ik een dagje doorheen Brussel. Thema: eten&drinken of wat dacht je? Hieronder een verslag van die dag en de adresjes die we aandeden;

Julien Hazard – Kaasaffineur

BA2A3026
Photo credit HcdPierre.com

Deze jonge kaasmaker was onze eerste stop die dag en meteen ook een van de meest memorabele. Op een drukke winkelstraat in Ukkel vind je deze klasse kaaswinkel. Bij het binnengaan van de winkel valt mijn getrainde oog meteen op de bieren van Brasserie De La Senne die staan te pronken in de rekken. Het is een afwijking, ik weet het maar ik weet hierdoor meteen dat we goed zitten.  Het toont de aandacht die hier wordt geschonken aan het product en de origine hiervan.

Photo credit HcdPierre.com
Photo credit HcdPierre.com

Kaasmeester Julien Hazard ontvangt ons hartelijk. Zijn verhaal is opvallend gestart, ergens in Leuven, tijdens de studententijd. Een annonce op de vitrine van kaaswinkel Elsen, de Leuvense referentie op gebied van kaas, trok de aandacht van Julien. Hij mocht er beginnen, ontdekte er zijn passie voor artisanale kazen en de start van zijn carrière. Het is een passie die nu uitgebreid te bewonderen valt in de vitrine van zijn eigen winkel in Brussel die hij uitbaat met zijn echtgenote.

Photo credit HcdPierre.com
Photo credit HcdPierre.com

Hij neemt ons mee naar zijn rijpingsruimtes, opgedeeld in 3 aparte specialiteiten: harde kazen, witschimmel en roodschimmelkazen. Uitgebreid vertelt hij ons over zijn kazen, over hun origine, de producenten van de kazen, de nachtelijke uitstap naar de vroegmarkt van Rungis, over een uitgebreide proeverij van Comté kazen, tot de beesten waarvan de melk komt toe, …. Het is duidelijk dat Julien zoekt naar echte terroir en kwaliteit maar ook naar het verhaal achter de kaas en dat vertaalt zich naar een uitgebreid aanbod kazen. Julien kent zijn product door en door. Is de manier waarop de kaas wordt gemaakt niet zoals het hoort dan komt deze niet in zijn winkel.

Een absolute aanrader voor de kaasliefhebbers.

Julien Hazard, Vanderkinderestraat 137 1180 Brussel Tel: 02/851.89.60 info@julienhazard.be

Geert Vermeire – Paardenbeenhouwer

BA2A3033
Photo credit HcdPierre.com

Een beenhouwer stond ook op het programma en niet zomaar een beenhouwer want bij Geert Vermeire kom je voor het betere paardenvlees. Dat deze beenhouwer bekend staat om zijn kwaliteit is duidelijk aan de lange rij klanten die net niet tot buiten reikt wanneer we er langs gaan. De boomlange beenhouwer verwelkomt ons tussen 2 klanten door, het is druk. We vragen hem uit over zijn paardenvlees en hij duidt ons op de kwaliteit, de smaak en de afkomst. Het paardenvlees dat Geert verwerkt is niet afkomstig uit Argentinië maar voornamelijk uit België met exceptioneel een Frans of Deens paard. ‘En geen sportpaarden maar enkel hobbypaarden’ benadrukt hij ‘we letten sterk op de herkomst’ . Een voor hem voorbehouden koelcel op de paardenmarkt van Rekkem garandeert hem de beste karkassen.

Photo credit HcdPierre.com
Photo credit HcdPierre.com

We krijgen wat Filet d’Anvers te proeven. Een zalige smaakbom, dat moesten we meenemen voor ’s avonds.  Een sappige côte a l’os van paard wordt vakkundig versneden. Aan de handeling alleen al, hoe de beenhouwer het vlees vastneemt, zie je dat hij van zijn product houdt. Omdat Pieter dacht aan een tartaar om de avond mee te starten raadde Geert ons een mals stukje tache noire aan. Ook van paard, dat spreekt voor zich.

BA2A3047
Photo credit HcdPierre.com

Het lijkt niet zo populair meer te zijn, het beroep van paardenbeenhouwer. In Brussel zijn er alvast niet veel meer en lijkt Geert Vermeire nog één van de weinigen te zijn die de kwaliteit van paardenvlees aanprijst. Is er afkeur voor paardenvlees? Ik herinner mij nog dat een Amerikaanse kennis zachtjes huiverde als ik vertelde dat ik een zalig stukje filet van paard had gegeten recent. Nochtans is het een prachtig stukje vlees. Mager, zacht van smaak en goed bij prijs. Laat je dus maar eens verleiden tot een stukje paardenvlees en weet dat je hier topkwaliteit vindt!

Beenhouwerij Geert Vermeire, Francois Beeckmansstraat 27 1083 Ganshoren Tel: 02/425.31.36

Moeder Lambic – Artisanale bieren

BA2A3085
Photo credit HcdPierre.com

Moeder Lambic is ondertussen een echt instituut geworden in Brussel, één waar menig beer geek en bierliefhebber graag zijn broek verslijt. Die tussenstop was dus goed ingepland, ergens halverwege de dag. Enkele bieren en een bord met artisanale kazen en charcuterie bracht ons energiepeil weer wat op niveau.

Photo credi Hcdpierre.com
Photo credit Hcdpierre.com

Bij Moeder Lambic daar draait het uiteraard om het bier en niet zomaar de standaard eenheidsworst die je bij de grote concerns en maar al teveel cafés kan vinden. Hier geen ABInbev, Heineken, Alken-Maes, Haacht, SABMiller, Moortgat en consoorten maar kleinere, onafhankelijke artisanale brouwerijen uit België en daarbuiten. Allemaal uitgekozen voor hun kwaliteit en beschikbaar op een 40-tal tapkranen en handpompen. Hier serveert men niet zomaar bier, hier krijg je het samen met een stukje ideologie. En een kommetje mout, dat ook. Hier predikt men ook de revolutie van het onafhankelijke bier.SAMSUNG CSC Lambiek, fruitbieren en geuze van Cantillon en Tilquin vloeit uit de handpomp. Een extra selectie op fles met nog vele andere brouwerijen (3Fonteinen, De Cam, Brouwers Verzet,….) vervolledigt het aanbod. Zuur, bitter, zoet, fris, hoppig, moutig,……een stout, IPA, saison, lambiek, spontaan, barley wine, ….Het is er allemaal, keuze genoeg.

Moeder Lambic vecht tegen de dominantie van de macro brouwerijen en doet dat goed.

Moeder Lambic, Rue Savoie 68, 1060 Sint-Gillis(Moeder Lambic Original) Tel: 02/544.16.99 – Place Fontainas 8, 1000 Brussel Tel: 02/503.60.68

Jean Van Roy – Brasserie Cantillon

BA2A3093
Photo credit HcdPierre.com

Je kan Brussel niet aandoen als bierliefhebber en Cantillon over het hoofd zien. Hier steken ze al gueuze sedert meer dan 100jaar, lambiek brouwen gebeurt er sinds 1937. Hier verdedigen ze de echte lambiek en geuze met passie en vuur. Hier geen aangesuikerde, leeg gefilterde of dood gepasteuriseerde bieren. Niet dat ze hier 100% traditioneel zijn want waar de werkwijze wel traditioneel is durft eigenaar, brouwer en steker Jean Van Roy uitgebreid experimenteren met speciale ingrediënten. Abrikozen, verschillende druivensoorten, lambiek op vaten van Cognac, Vin Jaune of Porto, vlierbloesem, rabarber,…..Zelfs spruitjes werden hier ooit gebruikt om een ‘echte’ Brusselse lambiek te maken. ‘Speciaal maar niet lekker’  zei Jean hierover maar dit maakt van Cantillon op zijn minst een heel interessante brouwerij en stekerij.

SAMSUNG CSC

Net die dag dat we onze ronde deden was er de open brouw dag, een dag waarop iedereeen welkom is om het brouwproces van heel dichtbij mee te maken. Van het beslag maken van tarwe, gerstemout en water, het filteren, de kook met overjaarse hop tot het overpompen op het koelschip, dit alles kon je die dag meemaken. Zoals gewoonlijk was er weer een gezellig drukte met bezoekers van over de hele wereld. Bij het koelschip leek het wel een Italiaanse invasie. Ook daar proefden we wat, de basis voor de Zwanze2012 namelijk; lambiek met rabarber.

SAMSUNG CSC

Je kan er naturlijk ook gewoon even langsgaan, dat moet daarvoor niet tijdens de openbrouwdag. Cantillon is heel de week open voor bezoekers buiten woensdag en zondag. Nu is de brouwperiode echter gedaan, brouwen gebeurt enkel in de koudere maanden, maar niets mag je tegenhouden om er gewoon een goed glas te gaan drinken.

Brasserie Cantillon, Gheudestraat 56, 1070 Anderlecht Tel: 02/521.49.28 info@cantillon.be

Dirk Myny – Les Brigitinnes

Photo credit Hcdpierre.com
Photo credit Hcdpierre.com

Wat is Brussel zonder haar chefs en hun heerlijke gerechten? Dirk Myny, chef en eigenaar van restaurant Les Brigitinnes, is een uniek exemplaar. Een Brusselaar afkomstig uit de rand die gerechten bereidt die teruggaan tot zijn jeugd, gebracht met een eigen accent en een uiterst respect voor het product.

Photo credi hcdpierre.com
Photo credit Hcdpierre.com

Op zijn eigen ludieke manier komt hij aan tafel om de klanten te adviseren, tussenin wat van je gerecht bij te serveren en wat te zwanzen zoals een Brusselaar dat graag doet. Op diezelfde ludieke manier toont hij ons die dag hoe zijn gerecht ‘Zennepot’ is opgebouwd en onstaan. Het uitgebreide artikel over deze fameuze Zennepot kan je hier lezen –> Ode aan de Zennepot. Ik kan je alleen maar, en nogmaals want ik dring graag aan in dit geval, aanraden om het zelf te gaan ontdekken tijden een lunch of diner. 12952869_10209489016692352_669537728_oNiet alleen voor die fantastische Zennepot maar ook voor de varkenspootjes, de magistrale vol au vent, het malsje stukje filet van paard met wulken en tuinkers, de beste garnaalkroketten van Brussel, de uitgelezen wijnkaart of het aanbod artisanale bieren,…..Ga en geniet van deze topklasse!!

Les Brigitinnes, Kapellemarkt 5, 1000 Brussel Tel: 02/512.68.91 info@lesbrigitinnes.com

Het Goudblommeke in Papier – La Fleur en Papier Doré

BA2A3122
Photo credit HcdPierre.com

De laatste stop voor we naar huis terugkeren brengt ons naar een stukje ongerept(of toch bijna), authentiek Brussel met geschiedenis. Een kroeg zo bruin dat de kleur kroegbruin er naar vernoemd werd. De geschiedenis van Het Goudblommeke gaat terug tot de jaren 40 van de 20ste eeuw toen het dienst deed als artiestencafé en veel artiesten en kunstenaars onder haar klanten kende. Ronkende namen als Magritte, Alechinsky, Louis Paul Boon en Hugo Claus zetten er ooit voet over de drempel.

Photo credit Hcdpierre.com
Photo credit Hcdpierre.com

Nu straalt het nog steeds wat van die glorie uit. Het voorste deel is rijkelijk gedecoreerd met allerlei teksten, pamfletten en tekeningen. Centraal staat er nog een oude stoof, of ze nog dienst doet is twijfelachtig. Achteraan is een recent toegevoegd gedeelte dat iets ruimtelijker en lichter oogt. Het voorste gedeelte voelt echter nog altijd aan alsof het vroeger was. We drinken er een geuze en een kriekenlambiek van bij Girardin uit Sint-Ulriks-Kapelle.

Photo credit HcdPierre.com
Photo credit HcdPierre.com

We eten er niets maar van horen zeggen is het daar dik in orde. Stoemp met worst en spek, ballekes in tomatensaus, vol au vent…..basic comfort food maar goed. Dat het café nog bestaat hebben we te danken aan een groepje vrienden die de schouders staken onder een project om het voortbestaan van dit stukje erfgoed te garanderen. In 2006 ging het café namelijk failliet maar dankzij de steun van enkele mensen ging het in 2007 terug open. Gelukkig maar. De volgende keer dat je in Brussel bent, bezoek dan zeker dit stukje nostalgie.

Het Goudblommeke in Papier, Cellebroerstraat 55, 1000 Brussel Tel: 02/511.16.59 geertvanbruaene@hetgoudblommekeinpapier.be

Pieter Declercq – HotCuisinedePierre

De laatste etappe in deze goed gevulde dag; richting Diest naar het stekje van Pieter, de man achter HotCuisinedePierre

avond-cover

Wat we kochten die dag werd ’s avonds vakkundig klaargemaakt door Pieter. Wat droge worst en die smaakvolle filet d’anvers van bij Geert Vermeire als voorafje, samen met een goede fles bier. Meer doet dat niet zijn als opwarming voor een avondje in goed gezelschap. Die koud gehopte ‘Farmhouse pale-ale’ van Hill Farmstead was subliem. Fris, floraal hoppig met karakter en een superfijn zuurtje. Klasse!BA2A3230 combiEen met het mes gesneden tartaar van tache noire van paard als starter en een flinke côte a l’os van datzelfde paard met in de oven gebakken groenten erna. Yup, we zaten hier goed en het smaakte enorm lekker!avond-coverAfsluiten deden we met de gerijpte kazen van Julien hazard gecombineerd met een fles spontaan gerstenat van bij Cantillon; Carignan recolte 2015. Die Carignan is een 2 jaar oude lambiek gerijpt op Spaanse Carignan druiven en levert een zacht fruitige lambiek op met een sappige zurigheid zonder evenwel te domineren. Brusselse spontane kunst in een fles!BA2A3286 BA2A3283We waren wat stiller die avond, de kilometers Brussel zaten ons in de benen maar het was vooral nagenieten. Top dagje. ‘Vuistje’ zou Pieter zeggen. Ik kan het alleen maar beamen. Brussel op zijn mooist. Ga dat snel zelf ontdekken!

Onderstaand mapje toont je alle adressen die we aandeden die dag:

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s